![]() | ![]() | ||||||
![]() ![]() |
| |||||||
| Sınavlara Yönelik Sorular Sınavlara Yönelik Türkçe Sorularının paylaşıldığı bölüm... |
![]()
![]() |
< Bu başlığı Paylaşın!
|
| | LinkBack | Konu Seçenekleri | Konuyu Değerlendir | Modları Göster |
|
| ||||
| ||||
Bahçenin ağları arınma hırkasını giydiler Sonbahar rüzgârı, kırda çınardan el aldı Bu dizelerde ''el almak'' sözü bir müridin, mürşidinden başkalarına yol gösterme iznini alması anlamını taşır;aynı zamanda çınarın yaprağı ''el'' e benzetilerek mecaz anlam vurgulanmıştır. Buradaki sanat için cevap olarak 'tevriye' gösterilmiş ancak 'kinaye' tanımına daha çok uyduğunu düşünüyorum.Siz? |
| Aşağıdaki kullanıcı bu güzel mesaj için astrofaes isimli üyemize TEŞEKKÜR ediyor: | ||
|
| ||||
| ||||
| Alıntı:
__________________ Des Weiteren ist das Übrige auszuschließen und im Übrigen sind die Ausschlüße zu erweitern und die Erweiterungen sind ausschießlich zu erübrigen. Erübrigungen werden des Weiteren ausgeschlossen. Ausgeschlossene Erweiterungen sind übrig. Übrige Ausschlüsse werden erweitert. Erweiterte Erübrigungen werden auschgeschlossen. Ausszuschließende Erübrigungen werden erweitert. usw. 1987 |
| Aşağıdaki kullanıcı bu güzel mesaj için 989 Studios isimli üyemize TEŞEKKÜR ediyor: | ||
|
| ||||
| ||||
| Bunu edebiyat öğretmenime sordum,burada 'el almak' eyleminin iki uzak anlamı ifade edildiği için tevriye olduğunu söyledi ve sorunun açıklamasındaki mecaz anlam vurgulanmıştır ibaresinin saçma olduğunu da.Pek anladığımı söyleyemeyeceğim aslında. |
| Aşağıdaki kullanıcı bu güzel mesaj için astrofaes isimli üyemize TEŞEKKÜR ediyor: | ||
|
| ||||
| ||||
| Ben kitaptan da baktım, hâlâ kendimle aynı fikirdeyim. ![]()
__________________ Des Weiteren ist das Übrige auszuschließen und im Übrigen sind die Ausschlüße zu erweitern und die Erweiterungen sind ausschießlich zu erübrigen. Erübrigungen werden des Weiteren ausgeschlossen. Ausgeschlossene Erweiterungen sind übrig. Übrige Ausschlüsse werden erweitert. Erweiterte Erübrigungen werden auschgeschlossen. Ausszuschließende Erübrigungen werden erweitert. usw. 1987 |
|
| ||||
| ||||
| Anlam itibariyle "el almak" yani derviş olmak bir tarikate giren dervişin, şeyhinin delaletiyle çalışıp olgunlaşması ve derviş olmak için şeyhinden izin almasıdır. Bu beyitte çınar ve sonbahar rüzgarı tasavvufi terimler, derviş ve şeyh rüzgar ve çınara benzetiliyor. Son bahar rüzgarının çınarın yaprağını(elini) alması dervişin şeyhinden yardım alması ve izin alması... Beşerileştirirsek daha iyi anlaşılır sanıyorum: Sonbahar rüzgarı, çınar ağacından izin istiyor(el alıyor-yardım alıyor-yaprağını alıyor) ve yerini alıyor(ilini-yerini-yaprağını almak için, derviş olmak için izin istiyor.) Aslında bu beyitte el almak derviş olmak anlamında kullanılmış görünüyor. Siz, kinaye-tevriye ve mecaz arasında nasıl bir bağlantı kurdunuz pek anlayamadım; "el" tevriyeli kullanılmıştır. ![]() |
| Aşağıdaki kullanıcı bu güzel mesaj için HandanHoca isimli üyemize TEŞEKKÜR ediyor: | ||
![]() |
| Tags |
| bir, ile, ilgili, sanatları, soru3, söz |
| Konu Seçenekleri | |
| Modları Göster | Bu Konuyu Değerlendir |
![]()
| |
Okuduğunuz Konuya Benzer Konular | ||||
| Konu | Konuyu Açan | Forum | cevap | Son Mesaj |
| Söz sanatları ile ilgili bir soru-2 | astrofaes | Sınavlara Yönelik Sorular | 3 | 20-05-10 22:04 |
| Söz sanatları ile ilgili bir soru | astrofaes | Sınavlara Yönelik Sorular | 2 | 14-05-10 16:36 |
| söz sanatları.. | beril1234 | YGS / LYS Forumu | 5 | 07-06-08 23:51 |
| Dilbilim'le ilgili soru bir soru. | Festiva | Yabancı Dil İçerikli Tartışmalar | 5 | 21-04-08 21:38 |
| türkçe sorusu(söz sanatları) | Exorcise | Sınavlara Yönelik Sorular | 10 | 04-11-07 21:52 |