![]() | ![]() | ||||||
![]() ![]() |
| |||||||
| Sınavlara Yönelik Sorular Sınavlara Yönelik Türkçe Sorularının paylaşıldığı bölüm... |
![]()
![]() |
< Bu başlığı Paylaşın!
|
| | LinkBack | Konu Seçenekleri | Konuyu Değerlendir | Modları Göster |
|
| ||||
| ||||
| Emin ol ki gökten gerçekten vahiy gelmiş, Allah çoktan akıl iz'an vermiş ama pek değişen olmamış: İnsanlar hala kendi elleriyle yaptıklarına tapıyor, kendi elleriyle koydukları ritüeller için can yakıyorlar: Bir zamanlar bunlar heykel şeklinde putlardı, şimdi "sebebi yok" "hikmeti kayıp" kurallar. Laf ağızdan bir kez çıkar buralarda, ve kimse baltayı sallayacak İbrahim olmaya cesaret edemez. Nitekim babalar hep Azer, yöneticiler hep Nemrut, önümüzde her daim uymadığımız kurallar, kırdığımız putlar yüzünden altı horlanan bir ateş. Atacaklar bir gün içeri, Hubelleri komik bulduğum için. Alıntı:
Alıntı:
Olmaz olur mu. Kendileri gayet inatçı, oldukça işkembeden gelen kurallar koymayı seven, alabildiğince buyurgan ve dediğim dediktir. Ha bir de atalarının koyduğu kurallar neyse, aynen uygular. Yanlış mı doğru mu hiç aldırmaz. Hamiş: Yanlış anlaşılmasın. Ben descriptive anlayışa sahibim ve prescriptive olana kızıyorum. Yoksa K harfi bana kalsa bu memlekette KE de okunuyor, KA da. Ve ben anama "anne" de derdim, "ana" da, ve muzipliğim üstümdeyse "valide" de. Hamiş-i Sani: Bu adam bağlaçlardan önceki virgülü bile bile kullanır. İşte biraz da o yüzden önüne odun yığılır, mancınığın yayı gerilir.
__________________ Mamger is back. |
| Aşağıdaki 2 kullanıcı bu güzel mesaj için MehmetMamger isimli üyemize TEŞEKKÜR ediyor: | ||
|
| ||||
| ||||
| Alıntı:
![]() Kişisel Not: Bu "ke-ka" sesletimleri hakkında bir şeyler söylemek isterdim ama dışarı çıkıyorum. Kısmet yarına ![]()
__________________ |
| Aşağıdaki kullanıcı bu güzel mesaj için Timsah isimli üyemize TEŞEKKÜR ediyor: | ||
|
| |||
| |||
| Merhaba, Bu ka-ke telaffuzları herhâlde eskiden iki çeşit "k" harfi kullanılmış olmasının netîcesidir. Meselâ Azerîcede k ve q harfleri var. "Kar" (donmuş su) ile "kâr" (kazanç)'daki "k" harfleri farklı okunuyor. Birincisi kalın (boğaza yakın yerden çıkıyor), ikincisi ise yumuşak. Arapçadaki Kaf ve Kef harflerinin latin alfâbeye geçilirken tek K kullanılmasından dolayı olabilir diye düşünüyorum. TDK bâzı kişilerin Ka bâzılarının Ke diye ayrı okumaması için birini tercîh edip işi basitleştirmiş ve o şekilde okunmasını tavsiye etmiştir. Yine de bu şekilde basitleştirileceçiğine iki farklı "k" (meselâ Azerîcedeki gibi "k" ve "q") harfleri kullanılması daha uygun olur. Kendi düşüncem bu yönde. |
|
| ||||
| ||||
| %94'Ü ya da %94ü yerine yüzde doksan dördü şeklinde yazmayı tercih ediyorum, yazım kılavuzunda %.. işaretinden sonra gelen rakamın ek almış haline rastlamadım. Bunun yanında, TDK, %94 şeklinde istatistik verilerde rakam kullanılır der. Tamlama biçiminde kurulmuş fakat kalıplaşmış özel isimlerin her kelimesinin ilk harfi büyük yazılır: Erciyes Dağı, Konya Ovası, Hint Okyanusu… katolik, müslüman..vb sanıyorum özel ad sayılmıyor, katoliktir derim. Alıntı:
(Bu yapım eki-kesme kuralını desteklemiyorum, TDK ile görüşmelerim neticeye ulaşınca sonucu bildiririm )Para birimleri büyük harfle başlatılır, kesme ile ayrılır diye biliyorum ancak çelişkiye düştüğüm bağlamlar çok oluyor. Ben, avro yazımını tercih ediyorum. (Çeşitlilik gösteriyor: 'avro-yuro..vb') Pek çok kavramın yazımını kestiremediğim olur, yazım kıavuzuna bakıp yeterli bilgiye ulaşamadığım olur. Böyle durumlarda o an için mevcut yazım ve dilbilgisi kurallarına başvurup daha sonra detaylı araştırma yoluna giderim. ![]() |
| Aşağıdaki 2 kullanıcı bu güzel mesaj için HandanHoca isimli üyemize TEŞEKKÜR ediyor: | ||
![]() |
| Tags |
| hataları, imla, türkçe |
| Konu Seçenekleri | |
| Modları Göster | Bu Konuyu Değerlendir |
![]()
| |
Okuduğunuz Konuya Benzer Konular | ||||
| Konu | Konuyu Açan | Forum | cevap | Son Mesaj |
| imla yanlışları | gafurmurat | Yabancı Dil İçerikli Tartışmalar | 0 | 24-07-09 09:20 |
| Spiker Hataları ! | poika | dilFORUM'la Tanışma | 10 | 10-06-09 02:09 |
| Türkçe yazım (imla) kuralları | SeyfiHoca | Sınavlara Yönelik Sorular | 25 | 13-01-09 17:04 |
| yazım (imla) kuralları !! | Miss | Sınavlara Yönelik Sorular | 0 | 24-05-08 18:39 |
| Osmanlica Imla Lügati | Barakuda | Osmanlıca Forumu | 1 | 31-08-07 20:14 |