Geri Dön   dilFORUM > Güzel Dilimiz: TÜRKÇE FORUMU > Sınavlara Yönelik Sorular
Sınavlara Yönelik Sorular Sınavlara Yönelik Türkçe Sorularının paylaşıldığı bölüm...

Bu başlığı Paylaşın!>  Submit to AddThisTo Submit to Digg Submit to Reddit Submit to Furl Submit to Del.icio.us Submit to Google Submit to Yahoo! This Submit to Technorati Submit to StumbleUpon Submit to Spurl  < Bu başlığı Paylaşın!

LinkBack Konu Seçenekleri Konuyu Değerlendir Modları Göster
Eski 18-04-08, 14:25
Peter Black
Misafir

Olsun..

Forum Sponsoru
Eski 18-04-08, 20:42
MehmetMamger - ait Avatar
dilFORUM Kurucusu

Yaşadığım şehir: Adana
Puan Verme Gücü: 151
MehmetMamger MehmetMamger MehmetMamger MehmetMamger MehmetMamger MehmetMamger MehmetMamger MehmetMamger MehmetMamger MehmetMamger MehmetMamger

Alıntı:
Peter Black´isimli üyeden Alıntı Mesajı Göster
Gökten vahiy olarak gelmiş
Emin ol ki gökten gerçekten vahiy gelmiş, Allah çoktan akıl iz'an vermiş ama pek değişen olmamış: İnsanlar hala kendi elleriyle yaptıklarına tapıyor, kendi elleriyle koydukları ritüeller için can yakıyorlar: Bir zamanlar bunlar heykel şeklinde putlardı, şimdi "sebebi yok" "hikmeti kayıp" kurallar. Laf ağızdan bir kez çıkar buralarda, ve kimse baltayı sallayacak İbrahim olmaya cesaret edemez. Nitekim babalar hep Azer, yöneticiler hep Nemrut, önümüzde her daim uymadığımız kurallar, kırdığımız putlar yüzünden altı horlanan bir ateş. Atacaklar bir gün içeri, Hubelleri komik bulduğum için.
Alıntı:
Resmî âlfâbe böyle diyor.
Ayrıca yerleşik olan resmî olanı dövemez.
Çık bir dışarı bak. Bu resmi şey, her çocuğa yedi yaşındayken öğretilir. Ama şu gayr-i resmi olan, o çocuk 15'ine geldiğinde ağzına bir yerleşir, bir daha kelpeten getirsen sökemezsin. Resmi olan 80 yıldır habire dayak yiyor, hala uslanmadı. Sen ne diyorsun? Sence bu dövüşü kim kazanıyor?

Alıntı:
Bununla birlikte, annemlere ve babamlara, kusura bakmayın ama öğretmenlerin Türkçeyi bilmeyişlerinden ötürü diye düşünüyorum, âlfâbeyi Haş(H) ve Ka(K) şeklinde öğretmişler.
Aslında onlara da sana öğretilenin aynı öğretildi. Onlar özgürlüğü seçtiler, sen itaati.

Alıntı:
Eğitim sisteminde bir hata yok mu sizce?
Olmaz olur mu. Kendileri gayet inatçı, oldukça işkembeden gelen kurallar koymayı seven, alabildiğince buyurgan ve dediğim dediktir. Ha bir de atalarının koyduğu kurallar neyse, aynen uygular. Yanlış mı doğru mu hiç aldırmaz.

Hamiş: Yanlış anlaşılmasın. Ben descriptive anlayışa sahibim ve prescriptive olana kızıyorum. Yoksa K harfi bana kalsa bu memlekette KE de okunuyor, KA da. Ve ben anama "anne" de derdim, "ana" da, ve muzipliğim üstümdeyse "valide" de.

Hamiş-i Sani: Bu adam bağlaçlardan önceki virgülü bile bile kullanır. İşte biraz da o yüzden önüne odun yığılır, mancınığın yayı gerilir.
Eski 18-04-08, 21:20
Timsah - ait Avatar
dilFORUM Yöneticisi

Yaşadığım şehir: Adana
Puan Verme Gücü: 60
Timsah Timsah Timsah Timsah Timsah Timsah Timsah Timsah Timsah Timsah Timsah

Alıntı:
Miss_Angel´isimli üyeden Alıntı Mesajı Göster
Euro ve Arnavutçadır kısmı bence böyle olmalı

euro özel bir isim değildir
Arnavutçadır olmalıdır çünkü özel isimlere gelen yapım eklerinden sonra gelen çekim ekleri birleşik yazılır
Alıntı:
evet doğrusu Arnavutçadır olacak.
Bilinçli yazmıştım onları. Bu konuda TDK'den beklediğim bir açıklama var. Bir süre önce e-posta yolladım ama hâlâ sonuç alabilmiş değilim

Kişisel Not: Bu "ke-ka" sesletimleri hakkında bir şeyler söylemek isterdim ama dışarı çıkıyorum. Kısmet yarına
Eski 19-04-08, 20:33
Peter Black
Misafir

Ben Resmî Türk Âlfâbesi'nde ne görüyorsam onu söylüyorum. Onların yalancısıyım. Mademki kendileri "ka" şeklinde okuyor; TDK'nin sitesindeki kuralı değiştirsinler.
Eski 19-04-08, 20:36
Peter Black
Misafir

Ayrıca bu konuda TDK Yazım Kılavuzu, Sözlüğü'nde de değişiklik yapsınlar.
Eski 20-06-10, 18:43
dilFORUM Üyesi

Puan Verme Gücü: 5
bendeniz

Merhaba,

Bu ka-ke telaffuzları herhâlde eskiden iki çeşit "k" harfi kullanılmış olmasının netîcesidir. Meselâ Azerîcede k ve q harfleri var. "Kar" (donmuş su) ile "kâr" (kazanç)'daki "k" harfleri farklı okunuyor. Birincisi kalın (boğaza yakın yerden çıkıyor), ikincisi ise yumuşak.
Arapçadaki Kaf ve Kef harflerinin latin alfâbeye geçilirken tek K kullanılmasından dolayı olabilir diye düşünüyorum.

TDK bâzı kişilerin Ka bâzılarının Ke diye ayrı okumaması için birini tercîh edip işi basitleştirmiş ve o şekilde okunmasını tavsiye etmiştir. Yine de bu şekilde basitleştirileceçiğine iki farklı "k" (meselâ Azerîcedeki gibi "k" ve "q") harfleri kullanılması daha uygun olur. Kendi düşüncem bu yönde.
Eski 23-07-10, 14:19
HandanHoca - ait Avatar
Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni

Yaşadığım şehir: Çanakkale
Puan Verme Gücü: 20
HandanHoca HandanHoca HandanHoca HandanHoca HandanHoca HandanHoca HandanHoca HandanHoca HandanHoca HandanHoca HandanHoca

Alıntı:
melanie´isimli üyeden Alıntı Mesajı Göster
%94ü yada %94'ü hangisi doğru?
%94'Ü ya da %94ü yerine yüzde doksan dördü şeklinde yazmayı tercih ediyorum, yazım kılavuzunda %.. işaretinden sonra gelen rakamın ek almış haline rastlamadım. Bunun yanında, TDK, %94 şeklinde istatistik verilerde rakam kullanılır der.
Alıntı:
güney amerikada yada güney amerika'da
Tamlama biçiminde kurulmuş fakat kalıplaşmış özel isimlerin her kelimesinin ilk harfi büyük yazılır: Erciyes Dağı, Konya Ovası, Hint Okyanusu…
Alıntı:
katoliktir yada katolik'tir
katolik, müslüman..vb sanıyorum özel ad sayılmıyor, katoliktir derim.

Alıntı:
dili arnavutçadır yada arnavutça'dır
başkenti tirandır yada tiran'dır
Özel adlar ve özel adlardan türemiş bütün ad, eylem ve sıfatlar büyük harfle başlar, yalnız yapım ekinden sonra gelen ekler kesme ile ayrılmaz: Türklük, Türkçe, Türkçeyi, Arnavutçadır, Ankaradır, Tirandır.
(Bu yapım eki-kesme kuralını desteklemiyorum, TDK ile görüşmelerim neticeye ulaşınca sonucu bildiririm)

Alıntı:
para birimi eurodur yada euro'dur
Para birimleri büyük harfle başlatılır, kesme ile ayrılır diye biliyorum ancak çelişkiye düştüğüm bağlamlar çok oluyor. Ben, avro yazımını tercih ediyorum. (Çeşitlilik gösteriyor: 'avro-yuro..vb')

Pek çok kavramın yazımını kestiremediğim olur, yazım kıavuzuna bakıp yeterli bilgiye ulaşamadığım olur. Böyle durumlarda o an için mevcut yazım ve dilbilgisi kurallarına başvurup daha sonra detaylı araştırma yoluna giderim.

Aşağıdaki 2 kullanıcı bu güzel mesaj için HandanHoca isimli üyemize TEŞEKKÜR ediyor:

Tags
hataları, imla, türkçe

Konu Seçenekleri
Modları Göster Bu Konuyu Değerlendir
Bu Konuyu Değerlendir: