Yani,Türkçe'de "What does it mean?", "Qu'est-ce ça veut dire?" "ne demek" denir.
Ya, "it means... ","ça veut dire..." "... demek" denir. Ben anlamıyorum neden "demek" fiil çekimli değil.
Onuda çekimleyebilirsin Can
diyorum
diyorsun
diyor
diyoruz
diyorsunuz
diyorlar.
Teşekkür ederim Hocalarım, ama gerçek sorum, "ne demek?" cümlede, "demek" nedir? Bir fiil mi, bir ad mı, bir sıfat mı?...![]()
Tamam. Fakat birkaç şeyleri henüz anlamıyorum. Mesela, "Ekmek ne demek?" doğru bir cümle, ama "Ali ne yapmak?" o yanlış. Neden?
Çok zor soruyorsun sen deSanırım, ''demek'' anlamına gelmek anlamında kullanılıyor ve aslına bakarsan yukarda dendiği gibi istenirse bu da çekime uğrar: Ekmeğe ne deniyor denebilir mesela. Ali ne yapmak cümlesinde de ''yapmak'' ifadesi çekime uğramalı ve yapar ya da yapıyor... olmalı
![]()
Ya abi yanlış anlamada Türk olduğum halde bişey anlamadım Pirincan Fransız nasıl anlıcak
Ekmek ne demek?=Ekmeğin anlamı ne?
Ekmeğe ne denir?
Ali ne yapmak?
Ali ne yapar?
Ali ne yapmalı?
Bu "gelmek" ya da "yapmak" fiillerini zamana ve özneye göre çekimleyebilirsin.
Not:Beni anlatımımdan da anlıcanı sanmıyorum ama denedim.(keşke Fransızca bilseydim dedim ya)
Konu Blue tarafından (18-02-08 Saat 22:59 ) değiştirilmiştir. Sebep: not eklendi
Tamam Hocam, teşekkür ederim. Anladım. Şu anda, sorum, bu farka bir sebep var mı?
Hocam, gramer kitabim var kesinlikle. Bir fiil çekimlemek biliyorum... yoksa nasıl bu forumda türkçe yazacağım?
Yani, ben sordum "neden 'ekmek ne demek' doğru ve 'Ali ne yapmak' yanlış?"
Ben anlaması sormadım, ben NEDEN sordum? Yani bir sebep var mı?
Bana göre iki ihtimal var:
I. si: Bu ne demek(tir)? "tir" düşerek kalıplaşmış bir soru haline gelmiş olabilir yada
II.si: "Demem o ki" (söylemek istediğim şey şudur) de olduğu gibi "demek" bir fiil isim olarak kullanılıyor olabilir.
Ancak I. si daha olası sebebi ise
Soru: "Go" ne demek ?
Cevap: "Go" gitmek demek(tir).
Ok, size şükür, nihayet anladım. Yani, bu diye Türkçe'nin bir özelliktir.![]()
Buradaki olayı şöyle de açıklayabiliriz.
What (does) "go" mean ? "Go" ne anlama gel(ir) ?
What (is) the meaning of "go" ? "Go" ne demek(tir)?
aslında fransızcayla ikişkilendirebiliriz
bazen infinitif kullanılan haller vardır
pourquoi aller plus loin ?
burada nasıl infinitif kullanıyorsak türkçede eğer özne belli değilse
demek olarak infinitif olarak kullanılabilir
Konu Miss tarafından (19-02-08 Saat 16:18 ) değiştirilmiştir.
Güzel soru sormuşsun Can
Öncelikle şunları söyleyeyim sana. Türkçede -mek, -mak ekleri fiilden isim yapan eklerdir. Fransızca bilmiyorum, ama İngilizce'deki "ing ve to" gibi(talking, to talk). "Yapmak" isim-fiil iken, "-yap" fiildir. Yani öndeki işaret, o kelimenin fiil olduğunu gösterir. Yine aynı şekilde -de fiil köküne gelen -mek ekiyle, "demek" isim-fiili oluşur.
Bu anlattığım, kelimenin yapısıyla ilgiliydi. Şimdi de kelimenin anlamına değinelim...
Demek: Anlamına gelmek.
Bu senin sorduğun anlamıydı. "Demek" kelimesinin birçok anlamı vardır. Ama onlar konumuzun dışında.
Şimdi aşağıdaki iki cümleyi incele. Kolayca anlayacaksın
Anne ne demektir? Çocuğu olan kadına anne denir.
Koşmak ne yapmaktır? Hızlı yürümektir.
Şu anda 1 üyemiz bu konuya göz atıyor. (0 kayıtlı üye ve 1 misafir.)