Toplam 3 Sayfadan 1. Sayfa 1 2 3 SonuncuSonuncu
Toplam 48 sonuçtan 1 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.

Konu: Yatay geçiş nedir birisi açıklayabilir mi?!

Noctis XIII isimli Üye şimdilik offline konumundadır dilFORUM Üyesi
    Rep Gücü
    8

Yatay geçiş nedir birisi açıklayabilir mi?!

Bir tanıdığım bu sene İstanbul - Fransız Dili ve Edebiyatı bölümüne yerleştirilmiş. İyi derecede Fransızca biliyor ve ortalamasını yüksek tutarak aynı fakültedeki İngiliz Dili ve Edebiyatı'na geçiş yapmak istediğini söyledi. Böyle birşey mümkün mü? Üniversitenin sitesindeki şartlara şöyle bir göz attım ve gördüğüm kadarıyla ortalamanın yüksek olması yetiyor gibi.. Örneğin 3,50 ortalama tutturursa yatay geçişi kabul edilir mi? Kabul edilmesi için ne yapması gereklidir?

DESSS - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    DESSS isimli Üye şimdilik offline konumundadır dilFORUM Üyesi (Yeni)
    Nereden
    Trabzon ~ İstanbul
    Rep Gücü
    8
    Yatay ve dikey geçiş diye iki tane terim var.Dikey geçiş kendi okuduğun üniversitenden daha iyi bir puana sahip bir üniversiteye geçmek.Yatay ise kendi üniversitenden daha az iyi olan bir üniversiteye geçmek.Mümkün olur diye düşünüyorum.Evet tek istedikleri notlarının belli bir ortalamanın üstünde olması ama nakil yaptıracağın üniversite için ilk başvurman gerekiyor ve kabul edilmen gerekiyor.Yanlış hatırlamıyorsam bir de sınava tabi tutuluyorsun.Benim bildiklerim bu kadar

paidmydues33 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    paidmydues33 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Deneyimli Üye
    Nereden
    Mersin-Kayseri
    Rep Gücü
    15
    Alıntı DESSS isimli üyeden alıntı Mesajı göster
    Yatay ve dikey geçiş diye iki tane terim var.Dikey geçiş kendi okuduğun üniversitenden daha iyi bir puana sahip bir üniversiteye geçmek.Yatay ise kendi üniversitenden daha az iyi olan bir üniversiteye geçmek.Mümkün olur diye düşünüyorum.Evet tek istedikleri notlarının belli bir ortalamanın üstünde olması ama nakil yaptıracağın üniversite için ilk başvurman gerekiyor ve kabul edilmen gerekiyor.Yanlış hatırlamıyorsam bir de sınava tabi tutuluyorsun.Benim bildiklerim bu kadar
    bi yerde yanlışın var DESSS...Dikey geçiş bir sınavdır.. 2 yıllık okullardan 4 senelik okullara geçmek için yapılan sınavdır...Ama yatay geçiş sınav değil sadece bir geçiş şeklidir; öğrencinin kayıtlı olduğu bir yükseköğretim kurumundan diğerine (Bir üniversiteden diğerine veya aynı üniversite içinde eşdeğer eğitim programları uygulayan bir fakülteden/yüksekokuldan diğerine) geçiş yapması esasıdır. Öss’yi kazandınız ve hayallerinizdeki bölümü girdiniz ama puanınız düşüktü ve bu yüzden istediğiniz üniversitede değilsiniz, yatay geçiş size kazandığınız bölümü istediğiniz üniversitede okuma şansı veriyor. Tabi yatay geçiş şartlarını gerçekleştirebilirseniz. Her üniversite farklı bir ortalama ister.Bu ortalamayı yakalaman gerek.seninle birlikte başkaları da başvurmuş olabilir.Üniversite ortalamaya göre alınacak kişileri belirler.

Nereden
    Trabzon ~ İstanbul
    Rep Gücü
    8
    Alıntı paidmydues33 isimli üyeden alıntı Mesajı göster
    bi yerde yanlışın var DESSS...Dikey geçiş bir sınavdır.. 2 yıllık okullardan 4 senelik okullara geçmek için yapılan sınavdır...Ama yatay geçiş sınav değil sadece bir geçiş şeklidir; öğrencinin kayıtlı olduğu bir yükseköğretim kurumundan diğerine (Bir üniversiteden diğerine veya aynı üniversite içinde eşdeğer eğitim programları uygulayan bir fakülteden/yüksekokuldan diğerine) geçiş yapması esasıdır. Öss�yi kazandınız ve hayallerinizdeki bölümü girdiniz ama puanınız düşüktü ve bu yüzden istediğiniz üniversitede değilsiniz, yatay geçiş size kazandığınız bölümü istediğiniz üniversitede okuma şansı veriyor. Tabi yatay geçiş şartlarını gerçekleştirebilirseniz. Her üniversite farklı bir ortalama ister.Bu ortalamayı yakalaman gerek.seninle birlikte başkaları da başvurmuş olabilir.Üniversite ortalamaya göre alınacak kişileri belirler.
    Sırf 2 yıllıktan 4 yıllığa çıkmak için olduğunu sanmıyorum.Notların yüksek olduğu taktirde başka üniversiteye de nakil yaptırabiliyorsun.Tabi seninkinden daha iyise dikey geçiş.

Rep Gücü
    8
    Yerleştiği yer: İstanbul Üniversitesi - Fransız Dili ve Edebiyatı
    İstediği yer : İstanbul Üniversitesi - İngiliz Dili ve Edebiyatı

Bana yatay geçiş yapmak istediğini söyledi. Aynı üniversitenin aynı fakültesinde gerçekleştirmeyi düşünüyor bildiğim kadarıyla. İngiliz Dili ve Edebiyatı 1600. , Fransız Dili ve Edebiyatı 8800. küsür kişiyi almış. Yani arada baya fark var. Fakat ortalamasını yüksek tutunca yatay geçiş yapabileceğini söyledi. Var mı böyle bir olay acaba?

Nereden
    Trabzon ~ İstanbul
    Rep Gücü
    8
    Bu durumda yatay geçiş değil de dikey geçiş yapabilir diye biliyorum.Çünkü geçeceği bölüm kendi bölümünden üstün.Valla bu geçişleri üniversiteden üniversiteye diye biliyorum.Bir de kendi 2 yıllık bölümünden 4 yıllık bölümüne..

paidmydues33 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    paidmydues33 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Deneyimli Üye
    Nereden
    Mersin-Kayseri
    Rep Gücü
    15
    Herhangi bir bölümden (şartlara uymak şartıyla) kendi üniversitenin başka bölümüne yada kendi bölümünden başka üniversiteye ister senin puanından düşük olsun ister yüksek olsun bu tür geçiş şekillerine yatay geçiş denir...Bir kere daha tekrarlıyorum Dikey geçiş sadece 2 yıllıktan 4 yıllığa yapılır.( çünkü ben bir dikey geçişliyim )

Rep Gücü
    8
    Bu durumda yatay geçiş değil de dikey geçiş yapabilir diye biliyorum.Çünkü geçeceği bölüm kendi bölümünden üstün.Valla bu geçişleri üniversiteden üniversiteye diye biliyorum.Bir de kendi 2 yıllık bölümünden 4 yıllık bölümüne..
    İyi de bir insan neden girdiği bölümden daha aşağıda olan bir bölüme girsin ki ?

morpheos isimli Üye şimdilik offline konumundadır dilFORUM Üyesi
    Rep Gücü
    10
    Yükseköğretim Kurulu - 14.Yükseköğretim Kurumları Arasında Önlisans ve Lisans Düzeyinde Yatay Geçiş Esaslarına İlişkin Yönetmelik

umarım link yardımcı olur...(ben okumadım cok uzun ) aslında ben de istiorum pamukkale kazandım ama uludag istiyorum...uludag ünvnin kendi sitesindeki yatay gecişler ilgili bilgileri de okudum..geciş yapmak isteyen arkadaşa tavsiye edebileceğim,istediği ünvnin sitesine baksın sanırım önemli olan not ortalaması..
    ama benim kafama takılan da mesela ben pamukkalede okucam uludagın taban puanı daha yüksek.bana gerekli olan yatay geciş için gireceğim sınavda alacağım puanı mı yoksa taban puanlara göre de bi değerlendirme yapılıyor mu?

Nereden
    Trabzon ~ İstanbul
    Rep Gücü
    8
    Alıntı Noctis XIII isimli üyeden alıntı Mesajı göster
    İyi de bir insan neden girdiği bölümden daha aşağıda olan bir bölüme girsin ki ?
    Üniversite olarak öyle olur.

Rep Gücü
    8
    Biraz araştırdım özel üniversitelerden devlet üniversitelerine yatay geçiş varmış. Mesela Çanakkale'de okuyan bir insanın İstanbul'a geçiş yapması gibi. Bu şekilde bölüm de değiştirilebiliyor olması gerek. Daha alt yerlerden, daha üst yerlere geçiş yapılabiliyor yani.

Herhangi bir bölümden İÜ- İngiliz Dili ve Edebiyatı'na yatay geçiş yapan, bilen, duyan arkadaşlar varsa açıklama bekliyorum. Giren kişi kaç ortalamayla giriyor vs. bildiklerinizi paylaşın lütfen..

morpheos isimli Üye şimdilik offline konumundadır dilFORUM Üyesi
    Rep Gücü
    10
    yani bence de olması lazım daha yüksek bi yere geciş yapılması..uludağ ünv bu yıl ingilizce öğretmenliği için gecişte 100 üzerinden 60,4 ortalama istiyor.ama şey de değişiyomuş ilk yıl için geciş 60,4,2.yıl için 64 falan fıstık..hangi yılda geçmek istediğinde de değiştiriyor..kontenjanda cok az değil bence 5 kişi

Angie06 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Angie06 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Kıdemli Üye
    Nereden
    İstanbul
    Rep Gücü
    22
    Yatay geçiş çeşitleri;

1: Bölümler arası geçiş: Okuduğunuz okulda eş bölümler arası geçiş yapmayı sağlayan program , geçişi başarmak için sınıfa göre ortalamanızın iyi olması gerek...Örnek, aynı üniversite içinde ispanyol dilinden ingiliz diline geçiş, jeoloji mühendisliğinden bilgisayar mühendisliğine geçiş vb...

2:İkinci öğretimden birinci öğretime yatay geçiş: Bunda eğer okulunuzda mevcutsa ya ikinci öğretimden bire ya da birinci öğretimden ikinci öğretime yatay geçiş yapıyorsunuz.İkinci öğretimseniz birinci öğretime geçmek için sınıf içinde yüzde ona girmiş olmanız gerek.

3:Yükseköğretim kurumları arası yatay geçiş: Yani okullar arası yatay geçiş. X üniversitesi ingiliz dilinden y üniversitesi ingiliz diline geçiş gibi.

Dikey geçiş, iki yıllık okunan bir üniversiteden sonra dgsye girerek dikey geçişle başka bir okulda dört yıllık bir programa devam edilmesidir.

Rep Gücü
    8
    - Birkaç bölüme yada üniversiteye başvuru yapılabiliyor mu?
    - 3,50 - 3,60/4,00 yetersiz kalır mı ? Mesela 50 kişilik sınıftan ilk 5'e girersen ve ortalaman 3,50 ise hala yetersiz olur mu ?
    - İspanyol D.E. yerine Fransız D.E. olması dezavantaj olur mu?

poika Misafir
    Biraz araştırdım özel üniversitelerden devlet üniversitelerine yatay geçiş varmış. Mesela Çanakkale'de okuyan bir insanın İstanbul'a geçiş yapması gibi. Bu şekilde bölüm de değiştirilebiliyor olması gerek. Daha alt yerlerden, daha üst yerlere geçiş yapılabiliyor yani.

Herhangi bir bölümden İÜ- İngiliz Dili ve Edebiyatı'na yatay geçiş yapan, bilen, duyan arkadaşlar varsa açıklama bekliyorum. Giren kişi kaç ortalamayla giriyor vs. bildiklerinizi paylaşın lütfen..
    Ben yaptım. YYU İngiliz D. Edeb. ---> Erciyes Üniversitesi İng. D. Edeb.

Yatay geçiş için istenen belgeler ve şartlar üniversiteden üniversiteye değişiklik gösterir. Kimi üniversiteler yatay geçiş için kriter olarak sadece Transkript Not ortalamasına bakarken, kimileri ÖSYM giriş puanını da yüzdeye ekleyebilir. Bu puanlamayla ilgili bilgiyi, gideceğiniz üniversitenin Resmi Sitesinden yapılan yeni tarihli Yatay geçiş duyurusundan incelemelisiniz.

Ben size örnek olarak Erciyes Üniversitesi Yatay Geçiş Duyurusunu gösteriyorum.

E.Ü Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı_________

not: arkadaşın dediği gibi, dikey geçiş, 2 yıllıktan 4 yıllığa oluyor ve bildiğim kadarıyla DG Sınavı ile yapılıyor. Pek alakam yok ama böyle tahmin ediyorum.

Rep Gücü
    8
    Alıntı poika isimli üyeden alıntı Mesajı göster
    Ben yaptım. YYU İngiliz D. Edeb. ---> Erciyes Üniversitesi İng. D. Edeb.

Yatay geçiş için istenen belgeler ve şartlar üniversiteden üniversiteye değişiklik gösterir. Kimi üniversiteler yatay geçiş için kriter olarak sadece Transkript Not ortalamasına bakarken, kimileri ÖSYM giriş puanını da yüzdeye ekleyebilir. Bu puanlamayla ilgili bilgiyi, gideceğiniz üniversitenin Resmi Sitesinden yapılan yeni tarihli Yatay geçiş duyurusundan incelemelisiniz.

Ben size örnek olarak Erciyes Üniversitesi Yatay Geçiş Duyurusunu gösteriyorum.

E.Ü Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı_________

not: arkadaşın dediği gibi, dikey geçiş, 2 yıllıktan 4 yıllığa oluyor ve bildiğim kadarıyla DG Sınavı ile yapılıyor. Pek alakam yok ama böyle tahmin ediyorum.

Ortalamanız kaçtı? Sınıf içinde %2-3'lük dilime mi girdiniz? Yatay geçiş yapmak zor mudur ?

Angie06 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Angie06 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Kıdemli Üye
    Nereden
    İstanbul
    Rep Gücü
    22
    - Birkaç bölüme yada üniversiteye başvuru yapılabiliyor mu?
    - 3,50 - 3,60/4,00 yetersiz kalır mı ? Mesela 50 kişilik sınıftan ilk 5'e girersen ve ortalaman 3,50 ise hala yetersiz olur mu ?
    - İspanyol D.E. yerine Fransız D.E. olması dezavantaj olur mu?
    1.Birden çok üniversiteye aynı anda başvuru yapabilirsin.
    2.Bu sınıf ortalamasına bağlı, derecede ol yani.
    3.Hayır hiçbir dezavantajı olmaz, ikiside dil bölümü sonuçta...

primadonna isimli Üye şimdilik offline konumundadır dilFORUM Üyesi (Yeni)
    Rep Gücü
    10
    bi boğaziçi üniversitesi öss'de almış olduğun puana bakıyor.

poika Misafir
    Ortalamanız kaçtı? Sınıf içinde %2-3'lük dilime mi girdiniz? Yatay geçiş yapmak zor mudur ?
    Yüz üzerinden 80.

Dilim? Ben bilmediğim yere girmem

Zor mudur? Neye göre, kime göre?

ohyes Misafir
    Öncelikle bir karmaşaya son verelim.

Yatay geçiş,üniversiteler arası bölüm değişikliği yapmadan yapılan geçiştir.

Dikey geçiş ise (ki ben bunu hiç sevmem),2 yıllıktan DGS sınavı ile 4 yıllığa geçmektir.

Üniversite içinde bölüm değiştirmenin ise değişik adları var (ÇAP diyorlar galiba,açılımını bilmiyorum).

Konu Bilgisi

Users Browsing this Thread

Şu anda 1 üyemiz bu konuya göz atıyor. (0 kayıtlı üye ve 1 misafir.)