Tam Sürüm Bilgini Göster : 9. sınıf öğrencisine FILM cevirisi yaptırmak? Merhabalar. Anadolu lisesinde ingilizce öğretmeniyim. Cok sevidiğim ve başarılı olduguna inandığım bir 9. sınıfım var. Değişik şeyler deniyoruz onlarla.
Herhafta 1 ingilizce şarkı ezberliyorlar. Verdiğim şeyleri sorunsuz yapıyorlar. Şimdi ise Proje ödevi olarak "UP (http://www.imdb.com/title/tt1049413/)" filminin ingilizce alt yazılarını verip, türkçeye (çevirebildikleri kadar veya derslerde bende yardımcı olacağım) çevirmelerini istemeyi düşünüyorum. haftada 10 saat ingilizce var 9larda biliyorsunuz. 1 saatini bu işe ayırmayı düşünüyorum. En sonunda da filmi izlettireceğim. (veya dizi gibi 40 dk bölümünü cevirip izleriz sonra çevirip geri kalanını izleriz..?)
Sizce nasıl olur bu çalışma? Yani fazla mı zorlamış olurum?
Bu çalışmanın günlük konuşma dilini öğrenmede, (daha sonra filimi izleyecekleri için) listening için
faydalı olacagını düşünüyorum...
Up filminin zor olacağını düşünen varsa baska film önerisi olan? bence butun bir filmin scriptini cevirmek en basta zevklı gıbı gorunsede ılerleyen asamalarda biraz sıkıcı olabilir. bu cevırme etkınlılerı oncesi ve sonrasinda ogrencileri motive edecek etkinlikler olmali diye dusunuyorum. ancak bunlardan cok benim kafama takilan konu cevirme yonteminin bu ogrenciler icin gercekten faydali olup olmayacagi. sonucta bir filmin tamamindan ogrencilerin dil gelisimine katkida bulunmasini bekleyemeyiz o yuzden secilmis sahnelerin scriptleri uzerinden yapilacak bir calismanin daha faydali olacagi kanisindayim. tabi bence burda asil sorgulanmasi gereken dedigim gibi cevirme yonteminin faydali olup olmayacagi. diger arkadaslar bu konuda ne dusunuyor? Bence zor, çok zor olur hatta imkansız gibi olacaktır. 9. Sınıfta o kadar üst düzey İngilizceye sahip öğrenci var mı ki Anadolu lisesi olsa bile? Seda Relampago 20-12-09, 20:38 Banada ağır olur gibime geliyor, 10.sınıf olsa belki tamam da daha 1 dönem boyunca haftada 10 saat görüyorlar, seviyeleri intermediate'ın aşağısı değil ise yapmanızda pek sakınca olmayabilir ama. Evet zor olabilir, ancak cevirmeleri benim ile birlikte yapacaklar aslında. Yani yardımcı olacagım...
tek bir film yardımcı olmayabilir ancak bunu düzenli olarak yaparsak, ben dil gelişimi konusunda yardımcı olacagı kanısındayım...
Bende emin olamadıgım için bir danışayım dedim....?
"Up" filmi animasyon tarzında oldugu için diğer filmlere göre daha anlaşılır. Evet zor olabilir, ancak cevirmeleri benim ile birlikte yapacaklar aslında. Yani yardımcı olacagım...
tek bir film yardımcı olmayabilir ancak bunu düzenli olarak yaparsak, ben dil gelişimi konusunda yardımcı olacagı kanısındayım...
Bende emin olamadıgım için bir danışayım dedim....?
"Up" filmi animasyon tarzında oldugu için diğer filmlere göre daha anlaşılır.
Kitaplar dili sadece taklit eden uyduruk materyaller olmaktan öteye geçemedi, yapmaya çalıştığınız şey gerçek dile en yakın olanı, sonuna kadar destekliyorum. Öğrencileriniz gayretliyse mutlaka deneyin, keşke dersler sadece bu şekilde işlense dili taklit etmek yerine gerçekte kullanılan dil öğretilse. Animasyon filmler bu amaca hizmet edebilecek güzel materyaller. Dili, film, dizi, belgesel, haber vs. gibi görsel materyalle öğretmek gerektiğini düşünüyorum ben de. Ancak sınıf seviyeleri söz konusu olduğunda basitleştirilmemiş bu tür materyallerin ne kadar yararlı olacağı tartışılabilir. Keşke seviyelere göre İngilizce öğreten filmler ve diziler yapılsa. Normal bir dizi ya da film ama arka planda aslında dili öğretme amaçlı. Eğlenerek öğrenmeyi sağlayacak materyaller. Ve bu materyaller öğretim sisteminin temelini oluşturmalı. Yani öğrenci hem zevk alacak, hem de öğrenecek. İnşallah ileri de bunlar da olur.
Şimdi o filmde 9. sınıf öğrencilerinin bilmediği pek çok sözcük ve yapı mutlaka vardır. Ben dille ilgili yapılacak her çalışmanın faydalı olacağına inanıyorum. Burada önemli olan öğrencilerin severek yapmaları. elementary düzey bir hikaye kitabı da çevirtilebilir. ama konuşma dilinin öğretilmesinde filmler, diziler çok daha önemli. Dili, film, dizi, belgesel, haber vs. gibi görsel materyalle öğretmek gerektiğini düşünüyorum ben de. Ancak sınıf seviyeleri söz konusu olduğunda basitleştirilmemiş bu tür materyallerin ne kadar yararlı olacağı tartışılabilir. Keşke seviyelere göre İngilizce öğreten filmler ve diziler yapılsa. Normal bir dizi ya da film ama arka planda aslında dili öğretme amaçlı. Eğlenerek öğrenmeyi sağlayacak materyaller. Ve bu materyaller öğretim sisteminin temelini oluşturmalı. Yani öğrenci hem zevk alacak, hem de öğrenecek. İnşallah ileri de bunlar da olur.
Şimdi o filmde 9. sınıf öğrencilerinin bilmediği pek çok sözcük ve yapı mutlaka vardır. Ben dille ilgili yapılacak her çalışmanın faydalı olacağına inanıyorum. Burada önemli olan öğrencilerin severek yapmaları. elementary düzey bir hikaye kitabı da çevirtilebilir. ama konuşma dilinin öğretilmesinde filmler, diziler çok daha önemli.
Mesela 4. sınıf öğrencileri için kendi yaşıtları olan ingiliz çocuklar aralarında tanışsa, selamlaşsa, sınıf içindeki nesnelerden bahsetseler, öğretmenlerine hitap etseler ve bu video şeklinde öğrencilerimize izletilse... Bu yaş çocuklarının inanılmaz bir taklit yeteneği var eminim telaffuzlarını bile aynen ingiliz çocukları gibi yapabilirler... Çok mu zor acaba bunlar, zor olsa bile hiç bişey öğretememektense buna değmez mi? Malesef hayali (gerçekte konuşulan İngilizcenin rafine edilmiş, filtrelenmiş, basitleştirilmiş... şekli) bir dil öğretmeye çabalarken vakit, nakit, emek ve beyinlerimiz heba olup gidiyor... doooooooooo 20-12-09, 21:39 Keske benim ogretmenlerim de bu kadar yaratici olsaydi. Kitaptan oteye gecemediler. Merhabalar. Anadolu lisesinde ingilizce öğretmeniyim. Cok sevidiğim ve başarılı olduguna inandığım bir 9. sınıfım var. Değişik şeyler deniyoruz onlarla.
Herhafta 1 ingilizce şarkı ezberliyorlar. Verdiğim şeyleri sorunsuz yapıyorlar. Şimdi ise Proje ödevi olarak "UP (http://www.imdb.com/title/tt1049413/)" filminin ingilizce alt yazılarını verip, türkçeye (çevirebildikleri kadar veya derslerde bende yardımcı olacağım) çevirmelerini istemeyi düşünüyorum. haftada 10 saat ingilizce var 9larda biliyorsunuz. 1 saatini bu işe ayırmayı düşünüyorum. En sonunda da filmi izlettireceğim. (veya dizi gibi 40 dk bölümünü cevirip izleriz sonra çevirip geri kalanını izleriz..?)
Sizce nasıl olur bu çalışma? Yani fazla mı zorlamış olurum?
Bu çalışmanın günlük konuşma dilini öğrenmede, (daha sonra filimi izleyecekleri için) listening için
faydalı olacagını düşünüyorum...
Up filminin zor olacağını düşünen varsa baska film önerisi olan?
Projenize katılıyorum, destekliyorum hocam. Belki 10. sınıflar için daha uygun olabilirdi. ama iyi bir sınıfsa 9 da olabilir. Ben de benzer bir projeyi 12. sınıflar iin yaptırıyorum. Herhangi bir İngilizce filmin repliklerini seslendirmelerini, gerekli, intonasyon'u vurguyu ve hissi vermelerinin ayrı puan kazandıracağını söyledim. Örneğin Lost filmindeki karakterleri seslendiriyorlar, grup kurdular, sınıf arkadaşları relikleri ezberledi, bir bilgisayar programı yardımıyla sesi filmden ayırıp kendi seslerini kaydediyorlar. Çok eğlendiklerini, eğlenirkende öğrendiklerini söylüyorlar. Sonuca bakacağız.. Projenize katılıyorum, destekliyorum hocam. Belki 10. sınıflar için daha uygun olabilirdi. ama iyi bir sınıfsa 9 da olabilir. Ben de benzer bir projeyi 12. sınıflar iin yaptırıyorum. Herhangi bir İngilizce filmin repliklerini seslendirmelerini, gerekli, intonasyon'u vurguyu ve hissi vermelerinin ayrı puan kazandıracağını söyledim. Örneğin Lost filmindeki karakterleri seslendiriyorlar, grup kurdular, sınıf arkadaşları relikleri ezberledi, bir bilgisayar programı yardımıyla sesi filmden ayırıp kendi seslerini kaydediyorlar. Çok eğlendiklerini, eğlenirkende öğrendiklerini söylüyorlar. Sonuca bakacağız..
Çok güzel hocam, benimkinin yanında bu daha güzel olmuş.
Ancak bizim burda imkanlarımız neyazık ki çok az. (Erzrumun bir ilçesinde görev yapıyorum)
İnşallah kendi memleketimize döndüğümüzde bu imkanlara sahip öğrenciler bulurzda sizinkine benzer bir denemede ben yaparım...
Şimdi 10. sınıf ve üstü için bu çalışmayı yapamıyorum çünkü gercekten müfredatları cok ağır. Diğer derslere gelecekleri için daha fazla önem veriyorlar, bende bunu anlayışla karsılıyorum. Fazla zorlamıyorum. Ancak 9. sınıf öğrencileri henüz bunun farkında değil ne versem kapıyorlar. Yani bu öğrencilere 9. sınıfta ne verebilirsem 10-11-12 onlarla dewam ediyorlar (tabi biraz üzerine ekliyorlar).
Not: Okulumuzda Dil sınıfı yoktur.  |  |