Tam Sürüm Bilgini Göster : coğrafya sorusu

Exorcise
7th November 2007, 18:31
Başlangıç meridyeninin doğusunda yer alan ve ekvatora eşit uzaklıkta bulunan K ve L noktalarından K'da yerel saat 14.00 iken L noktasında yerel saat 16.20 dir.

Buna göre, K ve L noktalarıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

a)L noktasına göre, K noktasında Güneş daha geç doğar.
b)K noktası L noktasından 35derece daha batıdadır.
c)K ve L noktalarının Güneş önünde geçiş hızları aynıdır.
d)L noktası tarih değiştirme çizgisine K noktasından daha uzaktır.
e)L noktasının boylam derecesi K noktasından büyüktür.

sınav

hangisi?neden?

Can Oner
7th November 2007, 18:39
..........................

Exorcise
7th November 2007, 18:43
yanlıs cevap buarada hesaplamasını yaparakta acıklasanız bu soruda neden olmaz digerleri

Kecags
7th November 2007, 18:44
cevap : d)L noktası tarih değiştirme çizgisine K noktasından daha uzaktır.
tam tersine l noktası daha doğuda olduğu için tarih değiştirme çizgisine daha yakındır :smiley2:

Can Oner
7th November 2007, 18:48
tam tersine l noktası daha doğuda olduğu için tarih değiştirme çizgisine daha yakındır :smiley2:

Öyle değil sanırım.

Exorcise
7th November 2007, 18:49
c sıkkı neden olmaz aynı meridyende olunca güneişin önünden aynı anda aynı hızda geçmiyor mu

Can Oner
7th November 2007, 18:51
Geçiyor sanırım .

Kecags
7th November 2007, 18:54
c sıkkı neden olmaz aynı meridyende olunca güneişin önünden aynı anda aynı hızda geçmiyor mu

hayır olmaz sen soruyu yanlış anlamışsın o k ve l noktaları aynı paralel üzerindedirler dünya haritası ciz bitane ekvatoru başlangıç çizgisini bide ekvatora bı paralel çiz sonra k ve l noktalarını yerleştir ondan sonra şıkları kontrol et :smiley2:

yeşilEriğim
7th November 2007, 18:58

katılıyorum bencede D şıkkı diğerleri doğru çünkü...

Exorcise
7th November 2007, 19:01
acıklama??? c nedne olmaz

yeşilEriğim
7th November 2007, 19:08
çünkü ekvatora eşit uzaklıktaysa çizgisel hızlarıda aynıdır bundan dolayı da güneşin önünden geçiş hızları da aynıdır ???

Kecags
7th November 2007, 19:14
acıklama??? c nedne olmaz

çünkü c şıkkı doğruda o yüzden olamaz bak şimdi dünyayı hayal et ve aynı paralel üzerinde iki noktayı düşün önde l noktası arkasında k noktası beraber dönerler aynı paralel üzerinde pldukları için hızları eşittir

yeşilEriğim
7th November 2007, 19:16
ya aslında bak tarih değiştirme çizgisi en doğuda ki ne daha yakındır buna göre de l noktası daha yakın k noktası daha uzaktır.cevap C olabilir ya : /

yeşilEriğim
7th November 2007, 19:17
aynı paralelde değiller bak sadece ekvatora uzaklıları aynı iyi düşün bence

Exorcise
7th November 2007, 19:24
hım anladım simdi ben onu daha baska düşünmüştüm aynı pararleli hesaba katmadım düşündüğüm sey aynı meridyen üzerinde olmalılarki güneş önünde aynı zamanda geçsinki dedim soruyu farklı yorumlamısım hızları aynıdır çizgisel hız bir pararlel üzerinden hep aynıdır buarada d sıkkının tam tersimi olması gerekirdi yoksa öyle bir şey olmaz mı

Kecags
7th November 2007, 19:27

nasıl farklı olacak ki iki nokta ekvatora aynı uzaklıkta ise aynı paraleldedirler demektir :smiley2:

yeşilEriğim
7th November 2007, 19:28
bak d değil ya c cevap çünkü bak yengeç dönencesine dik geldiği zaman KYK de yaz oluyor ya mesela ama hızlı geçiyor yani ya kafam karıştı yaaa ama cevap C yani...

yeşilEriğim
7th November 2007, 19:29
nerden biliyon ki hadi birisi kuzey diğeri güney yarım kürede??????

Kecags
7th November 2007, 19:37
nerden biliyon ki hadi birisi kuzey diğeri güney yarım kürede??????

yine farketmez ki dediğin gibi farklı yarım kurede olsunlar şimdi ekvatora eşit uzaklıktalar değilmi kafanda dünya üzerinde soruda verildiği gibi iki nokta hayal et ve dünyayı çevir ve diyelimki k noktası 20 derece kuzey enleminde ve l noktasıda 20 derece güney enleminde olsun
evet şimdi dünyanın dönüş hızı ekvatordan kutuplara doğru azalıyor değil mi öyleyse yarım küre farketmez iki yarım küredede 20 derece enlemin dönüş hızı aynıdır :smiley2:

EsraNur
7th November 2007, 19:39

Ekvatora uzaklıkları aynı ise demekki aynı paralel üzerindedirler.;)

yeşilEriğim
7th November 2007, 19:40
bak bende ilk önce öyle düşünmüştüm ama D olmaz çünkü bu soruda l daha yakın tarih değiştirme çizgisine ayrıca yukarıda anlatamadım fakat bak dik geldiği dönence yi düşünürsek dgüneşin dik geldiği yarım kürede daha hızlı geçer güneşin önünden anladın???*

Kecags
7th November 2007, 19:43
bak bende ilk önce öyle düşünmüştüm ama D olmaz çünkü bu soruda l daha yakın tarih değiştirme çizgisine ayrıca yukarıda anlatamadım fakat bak dik geldiği dönence yi düşünürsek dgüneşin dik geldiği yarım kürede daha hızlı geçer güneşin önünden anladın???*
anlamadım burasını yani sen diyorsun ki güneş kuzey yarım küreye dik açıyla geliyorsa kuzeyde bulunan noktadan daha hızlı geçer eğer bunu demek istediysen valla ilk defa duyuyorum :confused:

yeşilEriğim
7th November 2007, 19:49
evet onu demek istedim bende bilmiyordum geçen gün bi hoca syledi : )))) bu arada cevap ne yaaaa

zubeyde
7th November 2007, 21:37
Başlangıç meridyeninin doğusunda yer alan ve ekvatora eşit uzaklıkta bulunan K ve L noktalarından K'da yerel saat 14.00 iken L noktasında yerel saat 16.20 dir.

Buna göre, K ve L noktalarıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

a)L noktasına göre, K noktasında Güneş daha geç doğar.
b)K noktası L noktasından 35derece daha batıdadır.
c)K ve L noktalarının Güneş önünde geçiş hızları aynıdır.
d)L noktası tarih değiştirme çizgisine K noktasından daha uzaktır.
e)L noktasının boylam derecesi K noktasından büyüktür.

sınav

hangisi?neden?

dogru cevap c sıkkıdır.neden? acıklayayım
bır kere aralarında 140 dakıkalık mesafe yanı 140 / 4 den 35 meridyen var.
L dekı saat daha ileride oldugundan L daha doguda.(K ya gore)
Bundan dolayıdır kı
L noktasına göre, K noktasında Güneş daha geç doğar.
L noktası tarih değiştirme çizgisine K noktasından daha uzaktır.
L noktasının boylam derecesi K noktasından büyüktür.
geriye c sıkkı kalıyor ve meridyenle8boylam) alakalı degıl paralellerle (enlem ) alakalı.
umarım anlasılmıstır.

Kecags
7th November 2007, 21:52
dogru cevap c sıkkıdır.neden? acıklayayım
bır kere aralarında 140 dakıkalık mesafe yanı 140 / 4 den 35 meridyen var.
L dekı saat daha ileride oldugundan L daha doguda.(K ya gore)
Bundan dolayıdır kı
L noktasına göre, K noktasında Güneş daha geç doğar.
L noktası tarih değiştirme çizgisine K noktasından daha uzaktır.
L noktasının boylam derecesi K noktasından büyüktür.
geriye c sıkkı kalıyor ve meridyenle8boylam) alakalı degıl paralellerle (enlem ) alakalı.
umarım anlasılmıstır.

zubeyde dikkat et tarih değiştirme çizgisi burda daha doğuda olana yakındır yani 'L' ye :smiley2:

gfbtubaa
7th November 2007, 22:23
arkadaşlar güneş önnüden geçiş hızları paralelerle alakalı deği miydi? soruda da diyor ki ekvatora uzaklıkları aynıdır bir nokta diyelim 30 kuzey paralel çizgisinde diğeri 30 güney paralel çizgisinde ise ekvatora uzaklıkları aynıdır ve çizgisel hız her ikisinde de aynıdır bu yüzden güneş önünden geçiş hızları aynıdır benim fikrim tabiki

Kecags
7th November 2007, 22:28
arkadaşlar güneş önnüden geçiş hızları paralelerle alakalı deği miydi? soruda da diyor ki ekvatora uzaklıkları aynıdır bir nokta diyelim 30 kuzey paralel çizgisinde diğeri 30 güney paralel çizgisinde ise ekvatora uzaklıkları aynıdır ve çizgisel hız her ikisinde de aynıdır bu yüzden güneş önünden geçiş hızları aynıdır benim fikrim tabiki

bi saattir bende bunu söylüyorum ama işte ön yargılı olunca bitürlü sonuç alınmıyor :smiley2:
yani soru çözerken bazı noktalara takılmak iyi değildir şöyle dikkatimizi yeniden toparlayıp bakınca hatanın kendimizde olduğunu görürüz aaa ben orasını göremedim gibi:smiley1:

gfbtubaa
7th November 2007, 22:35
sınavlarda hocamın da dediği gibi kaybettiğim nokta dikkatsizliktir ama bunu engelleyemiyorum :(

Kecags
7th November 2007, 22:40
sınavlarda hocamın da dediği gibi kaybettiğim nokta dikkatsizliktir ama bunu engelleyemiyorum :(

soruyu okurken püf noktasını yakalamaya çalış çoğu zaman koca paragraf verirler asıl söylemek isteneni araya sıkıştırırlar ki dikkatli olanlar çözebilsin diye bu ösym nin eleme taktiklerinden birisidir bence boş vakitlerinde soru çöz ne kadar çok soru çözersen o kadar deneyimli olursun dikkatin artar :smiley2:

Exorcise
7th November 2007, 23:35
zubeyde dikkat et tarih değiştirme çizgisi burda daha doğuda olana yakındır yani 'L' ye :smiley2:

hı bende bunu soruyorum tarih değiştirme çizgisi 180derecede değil mi nerden anladın yakın oldugunu baslangıc meridyeni 0derece 180 derecemi kabul görüyor

buarada cevap d sıkkı

yeşilEriğim
7th November 2007, 23:38
zzzzzzzuuuuuuuuuuuuuuuuu valla deli oldum yaaa nasıl d oluyosaçma yarın bunu soracam ya

Kecags
7th November 2007, 23:50
hı bende bunu soruyorum tarih değiştirme çizgisi 180derecede değil mi nerden anladın yakın oldugunu baslangıc meridyeni 0derece 180 derecemi kabul görüyor

buarada cevap d sıkkı

anlaşıldı zamanında deseydin ya bunu :D
bak şimdi aslında başlangıç ve tarih değiştirme çizgisi aynıdır ama tarih değiştirme çizgisini daima sağ tarafta düşün yani dünya üzerinde hangi noktayı alırsan al tarih değiştirme çizgisi onun sağ tarafında olacaktır

Exorcise
7th November 2007, 23:53
anlaşıldı zamanında deseydin ya bunu :D
bak şimdi aslında başlangıç ve tarih değiştirme çizgisi aynıdır ama tarih değiştirme çizgisini daima sağ tarafta düşün yani dünya üzerinde hangi noktayı alırsan al tarih değiştirme çizgisi onun sağ tarafında olacaktır

yani herzaman daha dogudakine daha yakındır mı tarih değiştirme cizgisi

Kecags
7th November 2007, 23:53
yani herzaman daha dogudakine daha yakındır mı tarih değiştirme cizgisi

aynen öyle :smiley2: