Can Oner
4th November 2007, 14:34
Aşağıdakilerden hangisi Orta Asya Türklerinde köle sınıfının oluşmamasının nedenleri arasında gösterilemez ?
A) Ortak mülkiyet anlayışının görülmesi
B) Göçebe yaşamın birlikteliği ve paylaşımı gerektirmesi
C) Hükümdarların yetkilerinin kurultay tarafından sınırlandırılması
D) Türk töresinin eşitlik ve adalete dayanması
E) Türk milletinin özgürlüğüne düşkün olması
Kadro Yayınları
Emilahh
4th November 2007, 14:40
Aşağıdakilerden hangisi Orta Asya Türklerinde köle sınıfının oluşmamasının nedenleri arasında gösterilemez ?
C) Hükümdarların yetkilerinin kurultay tarafından kısıtlanması
Kadro Yayınları
Soruyu eksik yazmışsın ama eğer tamamladığım şekildeyse C şıkkı olur galiba.Orayı doldurtuktan sonra tekrar bakayım :)
Can Oner
4th November 2007, 14:42
Doldurdum bak :) nasıl unutmuşum orayı :confused:
Purgation
4th November 2007, 14:50
C) Hükümdarların yetkilerinin kurultay tarafından sınırlandırılması
Kadro Yayınları
Köle sınıfının oluşmaması nedenleri arasında, ortak mülkiyet anlayışının görülmesi gösterilebilir, çünkü malı paylaşanlar eş değer eşitlik görecekleri için kölelik sınıfın oluşacağı bence düşünülemez.. Hükümdar yetkilerinin kurultay tarafından denetlenmesi -olacaktı galiba bu- eşitliğe denk tutulduğu için üste kimsenin olmadığını göstererek köleliğin oluşmasına bir engel olduğunu görebiliriz.. Türk töresinin eşitlik ve adelete dayanması yorumuna pek fazla ilave edeceğim bir şey yok.. E şıkkı Türk milletinin özgürlüğe düşkün olması, adı üstünde bir otoritenin olmaması kişileri veya toplumu bir köle ya da bir köle sınıfı oluşturmayabilir.. Aslında B şıkkı da bence olabilir ama burada köle sınıfı oluşmayabilir, köle olabilir; dolayısıyla E 'yi daha kapsamlı buluyorum..
Bu arada pardon B şıkkını yanlış okumuşum; söz konusu birliktelikse köle sınıfı oluşamaz..
Kecags
4th November 2007, 14:53
evet cevap 'c' şıkkı ama bu soru o kadarda kafa karıştıran bir soru değil herhalde yanlış okudun zaten en büyük hata soruyu tam anlayamamak herkes bu hataya düşüyor ama en az hata yapan kazanıyor:smiley2:
Can Oner
4th November 2007, 15:00
Köle sınıfının oluşmaması nedenleri arasında, ortak mülkiyet anlayışının görülmesi gösterilebilir, çünkü malı paylaşanlar eş değer eşitlik görecekleri için kölelik sınıfın oluşacağı bence düşünülemez.. Hükümdar yetkilerinin kurultay tarafından denetlenmesi -olacaktı galiba bu- eşitliğe denk tutulduğu için üste kimsenin olmadığını göstererek köleliğin oluşmasına bir engel olduğunu görebiliriz.. Türk töresinin eşitlik ve adelete dayanması yorumuna pek fazla ilave edeceğim bir şey yok.. E şıkkı Türk milletinin özgürlüğe düşkün olması, adı üstünde bir otoritenin olmaması kişileri veya toplumu bir köle ya da bir köle sınıfı oluşturmayabilir.. Aslında B şıkkı da bence olabilir ama burada köle sınıfı oluşmayabilir, köle olabilir; dolayısıyla E 'yi daha kapsamlı buluyorum..
Bu arada pardon B şıkkını yanlış okumuşum; söz konusu birliktelikse köle sınıfı oluşamaz..
Yani cevabın E şıkkı olduğunu mu düşünüyorsun ? ;)
Purgation
4th November 2007, 15:04
Yani cevabın E şıkkı olduğunu mu düşünüyorsun ? ;)
Evet, cevabın E şıkkı olduğunu düşünüyorum..
Can Oner
4th November 2007, 15:24
evet cevap 'c' şıkkı ama bu soru o kadarda kafa karıştıran bir soru değil herhalde yanlış okudun zaten en büyük hata soruyu tam anlayamamak herkes bu hataya düşüyor ama en az hata yapan kazanıyor:smiley2:
Tamam da niye eziyorsun :smiley10:
Ben doğru yaptım ama diğer 4 şıkkı elediğimden yaptım . Neden cevabın o şık olduğunu anlamadım .
Kecags
4th November 2007, 15:32
Tamam da niye eziyorsun :smiley10:
Ben doğru yaptım ama diğer 4 şıkkı elediğimden yaptım . Neden cevabın o şık olduğunu anlamadım .
aaaa alındın mı yoksa sadece aklımdan geçenleri yazdım seni kırmak niyetinde değilim :smiley2:şöyle arkana yaslan yazdıklarımı oku anlayacaksın ki senin iyiliğin için yazılmış sende benim hatalarımı yazsan beni uyarsan hiç alınmam teşekkür ederim bunun için tabi uygun bir dille yazmak gerek :smiley2:
Can Oner
4th November 2007, 15:36
Burda hata düzeltme yok , düpedüz ezme var :) Soruyu anlayamadığından hata yapmışsın diyorsun :) Kırmak niyetinde olmadığını biliyorum , takılıyorum bakma bana sen ;)