Tam Sürüm Bilgini Göster : 15. 2001 KPSS - Cümle tamamlama
MehmetMamger 31st October 2007, 21:50 15. Materials needed for the study of the Babylonian law are abundant ----.
A) because almost all legal transactions were embodied in a written contract
B) even though the documents were being written on clay tablets
C) while some of them had been translated into some European languages
D) until more samples come to light in recent excavations
E) soon after the collapse of the Babylonian state in the 6th century BC
Cevap için yardımlarınız lazım.
Befida 31st October 2007, 21:53 İlk cümlenin asıl fiili are abundant olduğu için yani present bir zaman olduğu için doğru cevap bence D seçeneğidir..
HakanAlp2 31st October 2007, 21:53 hocam siz sorunca mutlaka bundan değişik bi ders alıcaz.kesin benim cevabım doğru değildir diye bir düşünceye kapıldım.:)
ama cümleyi okuyunca gözlerim şıklarda because aradı:)
a)diyorum..
MehmetMamger 31st October 2007, 21:56 Tırsmayalım, cesur konuşalım arkadaşlar. A ve B seçenekleri arasında dolaşmanızı istirham ediyorum. :)
Aksun 31st October 2007, 21:58 15. Materials needed for the study of the Babylonian law are abundant ----.
Bizim meslekte çok kullanılan "Söz uçar yazı kalır" ifadesinden hareketle A şıkkı olur derim ben... :)
HakanAlp2 31st October 2007, 22:04 hocam o zaman a da ısrar edeyim.
b..past continuous passive yapılmış..continuous tense gerektiren bi durum yok.ayrıca
even though neden kullanılmış..
clay tabletlere yazılmış olsamı neden even thoug gerektirsin.mesela ben kil tabletlerin kolay kırıldığını bilmek zorunda değilim:)şöyle olsaydı b yi kabul ederdim
Materials needed for the study of the Babylonian law are abundant even though the documents were being written on clay tablets.because these tablets may wear out easily..
KemalKasap 31st October 2007, 22:08 Materials needed for the study of the Babylonian law are abundant ----.
Babil hukukunu çalışmak için ihtiyaç duyulan materyaller fazlasıyla var... Burada bu düz cümlenin açıklaması gelmeli diyorum. B şıkkında zaman uyumsuzluğu var gibi geldi. "the documents were being written" kısmı kulağıma hoş gelmedi...
Aksun 31st October 2007, 22:09 15. Materials needed for the study of the Babylonian law are abundant ----.
Soruyu okur okumaz daha şıkları okumadan yazılı belgenin bol olduğunu destekleyecek bir şık aradım. Direk A şıkkını gözüm kesti.
Gelelim B şıkkına. B şıkkının işaretlenmesi için kil maddesinin dayanıksız bir madde olduğu gibi bir ön bilgiye ihtiyaç var. Bu da teknik bir bilgidir. O nedenle B bana pek uymadı... :)
Veys 31st October 2007, 22:13 15. Materials needed for the study of the Babylonian law are abundant ----.
Osym past cont. Used to mantığı ile çok sık çeldiriciler arasına koyuyor. Yanılmıyorsam son 2006 YDSde de benzer bir soru vardı. Aslında sorması da çok mantıklı çünkü sadece çeviri mantığı ile soru çözen arkadaşlar soruyu çevirince türkçe karşılığı kulağa çok hoş geliyor. "O dönemlerde yazılıyor olduğundan dolayı" oysa past cont. tense used to mantığı ile yani eskiden olurdu şimdi olmuyor gibi bir mantıkla ingilizcede kullanılmaz. Bu alamı used to/past tense(2006 sorusu)/would(bazı durumlarda) karşılar.
Past cont. tense için geçmişte belirli bir an olması ve o anda devam eden bir olayın verilmesi lazım.
Ayrıca clay tablet'lerin metinleri daha iyi koruyacağını düşünüyorum (kıt mantığımla).
A şıkkındaki "all legal transactions", " written contract" ile soru kökündeki "the Babylonian law" arasındaki anlamsal ilişkiye dikkat etmek gerek. Ben A derdim.
MehmetMamger 31st October 2007, 22:22 Evet A gibi gözüküyor. Ya "in a written contract" ifadesini nasıl anlamlandırdınız, özellikle "almost all legal transactions were embodied" ile birlikte?
Bir de ben ne bileceğim çamur dayanıklı mı değil mi? Belki de "çamura yazmışlar ama buna rağmen kaybolmamış" deniyor metinde. Buyrun.
HakanAlp2 31st October 2007, 22:26 Evet A gibi gözüküyor. Ya "in a written contract" ifadesini nasıl anlamlandırdınız, özellikle "almost all legal transactions were embodied" ile birlikte?
Bir de ben ne bileceğim çamur dayanıklı mı değil mi? Belki de "çamura yazmışlar ama buna rağmen kaybolmamış" deniyor metinde. Buyrun.
bende sizin gibi düşünüyorum..bu nedenle b olmaz demiştim
Veys 31st October 2007, 22:38 Evet A gibi gözüküyor. Ya "in a written contract" ifadesini nasıl anlamlandırdınız, özellikle "almost all legal transactions were embodied" ile birlikte?
Benim başlıca dayanağım anlam değil gramerdi. Ama ben şöyle cevirdim ve yorumladım: "Hemen hemen tüm yasal kayıtlar yazılı bir contrat ile somutlaştırıldığından dolayı." Böyle bir yorum bence çok uygun.
Clay tabletler için yürüttüğüm mantık ise koskoca babiller sıradan çamur/kil tabletlere yazacak değiller ya. (zaten kıt mantığımla diye belirtmiştim.)
MehmetMamger 1st November 2007, 08:31 O zaman benden başka kimse "bütün işlemlerin" "bir sözleşmeye yazılmış" olmasında tuhaf bir yan görmüyor.
Aslında ben de B seçeneğini eledim ama "zaten bunların yok olmama sebebi kil tabletlere yazılmış olmalrıdır, parşömene yazılmış olsalardı biz onları göremezdik" şeklindeki dil dışı bilgimle eledim. Ama dil dışı bilginini bu bağlamda soru çözerken işe yaramıyor olması gerekmiyor mu?
|