MehmetMamger
12th August 2006, 11:10
Hani devamlı söyleriz "OSYM sınavlarında gramatik açıdan yanlış seçenek yer almaz" diye. Bu gerçekten nereye kadar doğru bir ifadedir? Kastı nedir? Biraz açalım isterseniz.
|
Tam Sürüm Bilgini Göster : GRAMERCE YANLIŞ SEÇENEK olur mu? MehmetMamger 12th August 2006, 11:10 Hani devamlı söyleriz "OSYM sınavlarında gramatik açıdan yanlış seçenek yer almaz" diye. Bu gerçekten nereye kadar doğru bir ifadedir? Kastı nedir? Biraz açalım isterseniz. réguler 12th August 2006, 11:37 "form" açısınan yanlış olmaması. "usage" test ediliyor. örneğin, tense sorularında verilen seçenekler her tense bağımsız düşünüldüğünde form olarak doğru olan ama o kontekste kullanılmayan bir tense çeldirici olmakta. ÜSS de çıkan sorularda bu tür form yanlışları da göze çarpıyor. but I think it is not what you are after.:rotz: MehmetMamger 12th August 2006, 17:25 Evet, sınav sistemimizin evrim geçirdiğinin farkındayım. Lakin ben bazı bazı seçeneklerde de sorun olabiliyor demekteyim. Mesela sizce bir WHEN veya BEFORE cümlesinde (adverbial clauses of time) will/would/would ave v3 olsa, bu o seçeneği gramatik açıdan kusurlu yapmaz mı? réguler 12th August 2006, 17:34 1. ÜSS – 1979 He wants to be an architect when ----. A) he grows up B) will he grow up C) he brings up D) he finished university E) he was a student 2. ÖYS – 1995 I suppose you ---- the contract and understand what it ----. A) read / has meant B) will read / meant C) have read / means D) had read / would mean E) are reading / mean E'deki mean sizin söylediğiniz anlamda bir yanlış olsa gerek. o zaman ben şu sonucu çıkarıyorum. ÖSYM seçeneklerde form yanlışı olmamasına dikkat ediyor ama cümle olarak düşünüldüğünde konteks uymaşlığının dışında form yanlışları da görülmektedir.:stretch: MehmetMamger 12th August 2006, 17:37 Hayır, benim kastım o değildi, örneklerle dönüyorum; birazdan. MehmetMamger 12th August 2006, 17:41 ÜDS Fen Bilimleri Aralık 2001 24. Insect-eating plants have devices ----. A) from which stickiness an insect can never make its escape B) so that they are able to live in most parts of the world but chiefly in warm regions C) if their prey is to be enticed into a trap D) which enable them to catch insects and digest them with the aid of enzymes E) of which the pitcher plant that produces pepsin is an example </B> Mesela A seçeneği doğru mudur? Doğrusu:from whose stickiness an insect can never make its escape veya from the stickiness of which an insect can never make its escape şeklinde yapılmayacak mıydı? 1993 Kasım döneminde KPDS'de sorulan şu sorunun E seçeneğine ne dersiniz? 2. James insisted on taking us all for dinner ----. A) whenever he comes to Istanbul for a weekend B) since he’s really very hard up at the moment C) even though he really couldn’t afford to D) that there was so little to eat in the house E) before the contract would have been signed Şu sorunun C seçeneğini bana herhangi bir cümle ile tamamlayabilir misiniz gereçekten? (KPDS 1995 Mayıs) 2. Undoubtedly, the life-style we have today differs radically from that ----.A) which our parents know B) one which had been vividly described before by various authors C) because the Industrial Revolution would have brought about a major social transformation D) as long as a majority of the people still work on the land E) if the government’s wage policy leads to an improvement in working conditions Aslında yaratıcılıkla mümkün ama, çok zorlama değil mi en azından? Ya şunun A seçeneğine ne demeli. Tamam bazen zaman kullanarak PRESENT PERFECT TENSE kullanılır ama aşağıdaki kullanımı mazur gösterebilecek bir açıklama yapabilir misiniz? (KPDS 2002 Kasım) 2. Though some scholars argue that -----, others say that the beginning of the 15th century saw its real rise.A) by the latter part of the 12th century most of the literary conventions of Urdu literature have already been well established B) the 12th century was the time of the great religious movements in India C) Urdu literature dates back to the 12th century D) most of the literary writings in India in the 12th century consisted of religious tracts and allegories E) most Urdu poets in the 12th century turned to romances and narratives of heroic deeds réguler 12th August 2006, 17:46 az önce çıkardığım sonucu revize ediyorum: ÖSYM'den herşey beklenir!:D MehmetMamger 12th August 2006, 17:48 Bunları bizzatihi Sait Hocam için toparlıyorum, yazıp yazıp atacağım bu sayfaya. Bakalım ne çıkacak. DedeMKorkut 17th August 2006, 17:28 ÜDS Fen Bilimleri Aralık 2001 24. Insect-eating plants have devices ----. A) from which stickiness an insect can never make its escape B) so that they are able to live in most parts of the world but chiefly in warm regions C) if their prey is to be enticed into a trap D) which enable them to catch insects and digest them with the aid of enzymes E) of which the pitcher plant that produces pepsin is an example Mesela A seçeneği doğru mudur? Doğrusu: from whose stickiness an insect can never make its escape veya from the stickiness of which an insect can never make its escape şeklinde yapılmayacak mıydı? Hocam OSYM tarafından yapılan sınavlarda verilen şıklar mutlaka İngilizcede kullanımları olan şıklar. Webs of spiders are famus for their stickiness . An insect can never make its escape from this stickiness. Webs of spiders are famus for their stickiness which an insect can never make its escape from. Webs of spiders are famus for their stickiness from which an insect can never make its escape Cümlesi olayı anlatıyor. Bize verilen cümleyi tamamlamasada başka bir cümlede olabilir. MehmetMamger 17th August 2006, 17:47 Hocam OSYM tarafından yapılan sınavlarda verilen şıklar mutlaka İngilizcede kullanımları olan şıklar. Webs of spiders are famus for their stickiness . An insect can never make its escape from this stickiness. Webs of spiders are famus for their stickiness which an insect can never make its escape from. Webs of spiders are famus for their stickiness from which an insect can never make its escape Cümlesi olayı anlatıyor. Bize verilen cümleyi tamamlamasada başka bir cümlede olabilir. Ama sevgili DedeMKorkut, Takdir edersiniz ki verdiğinizi cümleler seçeneklerde verilenden farklı. Siz bana "from which stickiness an insect can never make its escape" ile tamamlanacak bir cümle oluşturun, sonra konuşalım. Yoksa bu "OSYM tarafından yapılan sınavlarda verilen şıklar mutlaka İngilizcede kullanımları olan şıklar" muhabbetini ben de bir kaç kez, ama temkinle yaklaşarak yapmışımdır. Ben bu başlığı açarak aslında istisnaların olabileceğiniz ve hatta olduğunu göstermek istedim. Düğün telaşından temas edemiyorum, ama başka örnekler de var ve taşıyacağım. Abdullah Hoca 22nd August 2006, 11:09 Sevgili dostlar, OSYM genellikle grammar sorularının seçeneklerini form bakımından kusursuz vermeye çalışır, ama bazen mamger hocamın da belirttiği gibi kusurlu birtakım seçeneklere de rastlamak mümkün olabiliyor. Ancak, yine de temel prensip form açısından doğru şık yazmayı gerektiriyor ve buna da büyük bir çoğunlukla uyuluyor. Dolayısıyla,grammar sorularına yaklaşırken formu değil usage dikkate alınmalıdır. Sevgiler... Ümit Hoca 22nd August 2006, 13:29 Hani devamlı söyleriz "OSYM sınavlarında gramatik açıdan yanlış seçenek yer almaz" diye. Bu gerçekten nereye kadar doğru bir ifadedir? Kastı nedir? Biraz açalım isterseniz. Ösym gramerde olmayan bir yapıyı (Abdullah Hoca'nın "form" dediği) seçenek olarak sunmaz, sunamaz; aslında bu standart ingilizce sınavlarının hiçbirinde olmaz; Ösym'nin bunu yapmadığı ama buna şiddetle ihtiyaç duyup son anda değiştirdiği belli olan bazı fix yapılar vardır seçeneklere dağıttığı; bunlara en büyük örnek gerund-inf veya participle sorularında seçeneklerde çok gördüğümüz şu meşhur "to be Ving" boş yapısıdır; bu yapı gramerde vardır, lakin bugüne kadar doğru yanıt olarak önerilmemiştir; bu en azından Mamger Hocamın sıkıntısı gibi bu alandaki sıkıntının bariz bir göstergesidir; Ancak ÖSYM yapıya aykırı seçenek vermez diye genelleyebiliriz; çözümde ve seçenek elemede "usage" önplandadır, öyle de olmalıdır. Lakin bizim piyasada hazırlık test kitabı olarak sunulan kitap ve dergilerde bunun danişkasına çok rastlamaktayız; ve isyanımız da onadır zaten;) Spartakus 30th September 2006, 23:57 Ösym gramerde olmayan bir yapıyı (Abdullah Hoca'nın "form" dediği) seçenek olarak sunmaz, sunamaz; aslında bu standart ingilizce sınavlarının hiçbirinde olmaz; Ösym'nin bunu yapmadığı ama buna şiddetle ihtiyaç duyup son anda değiştirdiği belli olan bazı fix yapılar vardır seçeneklere dağıttığı; bunlara en büyük örnek gerund-inf veya participle sorularında seçeneklerde çok gördüğümüz şu meşhur "to be Ving" boş yapısıdır; bu yapı gramerde vardır, lakin bugüne kadar doğru yanıt olarak önerilmemiştir; bu en azından Mamger Hocamın sıkıntısı gibi bu alandaki sıkıntının bariz bir göstergesidir; Ancak ÖSYM yapıya aykırı seçenek vermez diye genelleyebiliriz; çözümde ve seçenek elemede "usage" önplandadır, öyle de olmalıdır. Lakin bizim piyasada hazırlık test kitabı olarak sunulan kitap ve dergilerde bunun danişkasına çok rastlamaktayız; ve isyanımız da onadır zaten;) "Sunamaz"' a katılırım ama "Sunmaz"'a değil. Çünkü sunmuş. Recep Hocamın örneklerine ekleyecek bir düzine örnek de ben gönderebilirim. OSYM sorularını nativelere gönderdiğimizde soruların kırk yerinde düzeltme yaptıklarını bir daha hatırlayalım. Ümit Hoca 1st October 2006, 01:43 "Sunamaz"' a katılırım ama "Sunmaz"'a değil. Çünkü sunmuş. Recep Hocamın örneklerine ekleyecek bir düzine örnek de ben gönderebilirim. OSYM sorularını nativelere gönderdiğimizde soruların kırk yerinde düzeltme yaptıklarını bir daha hatırlayalım. Olmaz; Recep Hocanın gönderdiklerine senin göndereceklerini (!?) eklesek bile sırf bu yüzden sınava hazırlanacak öğrenci uyarılmaz; zira ne diye uyaracaksınız; bak bunlar oluyor dikkat et dediğiniz anda bunu genellemiş olursunuz ki; aksini genellemek ve aks ile karşılaşmak yüzdesi daha fazla olduğu için sınava öğrenci hazırlayan hoca olarak kendinizle ve sistemle çelişirsiniz; bu çelişkiden uzak durabilmenin tek yolu yüzdesi fazla olanı genellemektir; yüzdesi az olan ile karşılaşılsa bile bunun zararı daha az olacaktır; zira ....... Spartakus 1st October 2006, 01:54 Olmaz; Recep Hocanın gönderdiklerine senin göndereceklerini (!?) eklesek bile sırf bu yüzden sınava hazırlanacak öğrenci uyarılmaz; zira ne diye uyaracaksınız; bak bunlar oluyor dikkat et dediğiniz anda bunu genellemiş olursunuz ki; aksini genellemek ve aks ile karşılaşmak yüzdesi daha fazla olduğu için sınava öğrenci hazırlayan hoca olarak kendinizle ve sistemle çelişirsiniz; bu çelişkiden uzak durabilmenin tek yolu yüzdesi fazla olanı genellemektir; yüzdesi az olan ile karşılaşılsa bile bunun zararı daha az olacaktır; zira ....... Üzgünüm katılamıyorum; (!?) işaretinin cevapı için bir kaç örnek vereyim. Bakınız YDS 40. soru, Bakınız KPDS deki yine virgüllü soru, yine YDS deki a variety of... bakınız yine ÜDS deki esssential to / for, in which / where/ once/ when vs.vs ve daha niceleri. Neden öğrenci bunlardan haberdar edilmeli? Eğer bir öğrenci 40. sorudaki virgül hatasını "amor fati" yapıp sineye çekerse bir sonraki sorudaki virgülsüz seçenekte tereddüt edecektir. Bir hatayı bu OSYM dir hata yapma hakkına sahiptir diye eğriyi doğru gösterirsek OSYM'nin diğer hatalarıda zamanla kanıksanacak ve öğrenci asıl burada tereddüte düşecektir. Doğru olan: OSYM'ye hatalrının farkına varması gailesi ile tepki koymaktır, bu benim kaderim yaşasın kayınpederim demek değil. Ümit Hoca 1st October 2006, 02:05 Üzgünüm katılamıyorum; (!?) işaretinin cevapı için bir kaç örnek vereyim. Bakınız YDS 40. soru, Bakınız KPDS deki yine virgüllü soru, yine YDS deki a variety of... bakınız yine ÜDS deki esssential to / for, in which / where/ once/ when vs.vs ve daha niceleri. Neden öğrenci bunlardan haberdar edilmeli? Eğer bir öğrenci 40. sorudaki virgül hatasını "amor fati" yapıp sineye çekerse bir sonraki sorudaki virgülsüz seçenekte tereddüt edecektir. Bir hatayı bu OSYM dir hata yapma hakkına sahiptir diye eğriyi doğru gösterirsek OSYM'nin diğer hatalarıda zamanla kanıksanacak ve öğrenci asıl burada tereddüte düşecektir. Doğru olan: OSYM'ye hatalrının farkına varması gailesi ile tepki koymaktır, bu benim kaderim yaşasın kayınpederim demek değil. Üzgünüm ben de ÖSYM ye tepki hariç geri kalan görüşlere katılamıyorum; Öyle olmayacaktır; zira bunlar ÖSYM tarihinde parmakla sayılabilecek denli azdır;bir sonraki virgülsüz seçenekte tereddüt etmesine ancak bu denli bir uyarı neden olacaktır; genele göre yapmasını salık verip, her sorunun kendi yapısı olacağını belletip, ÖSYM ark arkaya yanlış yapamayacaktır da ısrarlı olmalıyız; aksi sınava hazırlamak ile çelişecektir; genel ingilizce ile standart ingilizce sınavlarına girilmez; Diğer yandan yaptığı yanlışları avaz avaz bağırmalıyız tabiikide! Spartakus 1st October 2006, 02:09 Acı olan şu ki: Bir gramer sorusunda "," yüzünden doğru sayılan soru, cümle tamamlamada yine "," yüzünden yanlış sayılmakta. Öğrencinin beyni işte burada çatallaşmakta. Kime güvensin öğretmenine mi? OSYM ye mi? Gramer kitaplarına mı? önemsiz dediğimiz bir elin parmağını geçmeyen soru sayısı kaç bin öğrencinin kaderini çizmiştir. Allah bilir. Bu yüzden OSYM'nin hatalı sorularını üstüne bastıra bastıra dile getirmeli derim. MehmetMamger 1st October 2006, 02:14 Bu başlığı açarken öğrencinin sınava hazırlanması meselesi kafamın hiç bir yerinde yer tutmuyordu. Laborantlık girişimi benimkisi; durum tesbiti yani. Derdime gelince, seçeneklerde gramerce yanlış ifadeler yer alabiliyor, bunlar istisnai durumlar bile olsa. Zaten bu gramerce kusurlu yanlışların kimse doğru olduğunu iddia etmiyor. Bizzatihi kusurlu sorulara gelince, Kili hocamın değindiği, onların üstüne gidilmeli. ÖSYM sıkıştırılmalı, sorularını daha itinalı hazaırlamaya zorlanmalı. Etrafında bir yanlışa doğru denmekte iken, susuyorsa bir bilge, nicedir ki onun bilgeliği? Bilginin namusu için bile olsa, ses çıkarmalı insan. Ki biz dilforum olarak, kabul edelim etmeyelim, dil sınavlarındaki hatalara dikkat çekmede birinci derecede muvazzaf bir birlikteliğiz. Ümit Hoca 1st October 2006, 02:23 Bu başlığı açarken öğrencinin sınava hazırlanması meselesi kafamın hiç bir yerinde yer tutmuyordu. Laborantlık girişimi benimkisi; durum tesbiti yani. Derdime gelince, seçeneklerde gramerce yanlış ifadeler yer alabiliyor, bunlar istisnai durumlar bile olsa. Zaten bu gramerce kusurlu yanlışların kimse doğru olduğunu iddia etmiyor. Bizzatihi kusurlu sorulara gelince, Kili hocamın değindiği, onların üstüne gidilmeli. ÖSYM sıkıştırılmalı, sorularını daha itinalı hazaırlamaya zorlanmalı. Etrafında bir yanlışa doğru denmekte iken, susuyorsa bir bilge, nicedir ki onun bilgeliği? Bilginin namusu için bile olsa, ses çıkarmalı insan. Ki biz dilforum olarak, kabul edelim etmeyelim, dil sınavlarındaki hatalara dikkat çekmede birinci derecede muvazzaf bir birlikteliğiz. Bunu avaz avaz bağırmaya tabiiki taraftarım; lakin dinleyip dinlemediğine dair teminatı almak konusunda tereddütle geçen zamanda hazırladığımız öğrencileri dinlemeyeceğini varsayarak hazırlamak gerektiğini düşünüyorum; yoksa bilim, bilim dürüstlüğ, etik falana kimsenin itirazı yok; en olumsuz durum düşünüldüğünde nedir silahımız? mesele bu! Abdullah Hoca 15th October 2006, 22:37 Özellikle öğrencileri sınava hazırlama noktasında, bu konuyu gerçekten çok önemsiyorum. Öğrenci açısından olaya yaklaştığımızda, öğrencilerimizin bu hususta birtakım çelişkiler yaşayabilecekleri çok açık. Dolayısıyla bence Ümit Hocamın dediği gibi tüm bu standart dışı soru tiplerini öğrenciye "istisna" olarak tanıtmak en doğru yol olacaktır diye düşünüyorum. Tepki koymak meselesine gelince, bu konuda kesinlikle sizlerle aynı fikirdeyim. Bizler de Dilforum ailesi olarak kendimizi ÜDS ve KPDS sınavları için "sivil otorite" olarak görebiliriz. Gerekli uyarıları yaparak bu tip hatalı ve zorlama soruların soru bankasından temizlenmesini ve soruları hazırlayan meslektaşlarımızın soruları yazarken biraz daha titiz olmalarını saylayabiliriz. Kimbilir belki de onlar da bu forumu izliyorlardır... ! Sevgiler... |