Tam Sürüm Bilgini Göster : türkçe sorusu3
Blue 26th October 2007, 19:04 Başından beri toplumsal olayları bütün yönleriyle vermeyi yeğleyen şairin "Üsküdar'da Sabah Oldu" kitabı 1954 tarihini taşıyor. Bu kitaptaki şiirlerde, kendi şiir anlayışını fazla zorlamadan, mizaha doğru bir yol alış gözlenir. Burada, toplumsal eleştiri dozu yüksek bir "Garip" şiiri tadı duyumsanır.Mizah söz konusu olunca öykülemede dışarıda kalamazdı. Elbette o da, şiirlerinde yerini aldı. Doğal olarak şiirin dize sayısı da arttı. Ancak değişmeyen bir şey vardı bu şiirlerde, o da, şairin dünya görüşünün bu şiirleri de örgülemesiydi.
Bu parçada sözü edilen şiirlerle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) Güldürü öğelerine yer verildiği
B) Başka şairlerin şiirlerini andırdığı
C) Toplumsal konulara yer verildiği
D) Sade bir dille oluşturulduğu
E) Şairin öteki şiirlerine göre, uzun olduğu
kaynak :fem deneme
Emilahh 26th October 2007, 19:07 Cevap B mi _?
B ise anlatabilirm... soru çok uzun gözüktü açıkcası üşeniyorum şimdi yazmaya :)
Exorcise 26th October 2007, 19:08 e)Şairin öteki şiirlerine göre, uzun olduğu
bence şairin öteki şiirlerine dair bir kıyaslama yok zaten genelde uzun dizelerden oluşuyormuş
"Garip" şiiri tadı duyumsanır b sıkkını bu cümle karşılar
Emilahh 26th October 2007, 19:12 Başından beri toplumsal olayları bütün yönleriyle vermeyi yeğleyen şairin "Üsküdar'da Sabah Oldu" kitabı 1954 tarihini taşıyor. Bu kitaptaki şiirlerde, kendi şiir anlayışını fazla zorlamadan, mizaha doğru bir yol alış gözlenir. Burada, toplumsal eleştiri dozu yüksek bir "Garip" şiiri tadı duyumsanır.Mizah söz konusu olunca öykülemede dışarıda kalamazdı. Elbette o da, şiirlerinde yerini aldı. Doğal olarak şiirin dize sayısı da arttı. Ancak değişmeyen bir şey vardı bu şiirlerde, o da, şairin dünya görüşünün bu şiirleri de örgülemesiydi.
Bu parçada sözü edilen şiirlerle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
ama bu daha uzun olduğunun göstergesi değil mi_? ya da yanlış mı düşünüyorum.._?
(bugün quiz im vardı da hala kafamı toparlayamadım hata yapıyor olabilirm :) )
Lavinia 26th October 2007, 19:13 Başından beri toplumsal olayları bütün yönleriyle vermeyi yeğleyen şairin "Üsküdar'da Sabah Oldu" kitabı 1954 tarihini taşıyor. Bu kitaptaki şiirlerde, kendi şiir anlayışını fazla zorlamadan, mizaha doğru bir yol alış gözlenir. Burada, toplumsal eleştiri dozu yüksek bir "Garip" şiiri tadı duyumsanır.Mizah söz konusu olunca öykülemede dışarıda kalamazdı. Elbette o da, şiirlerinde yerini aldı. Doğal olarak şiirin dize sayısı da arttı. Ancak değişmeyen bir şey vardı bu şiirlerde, o da, şairin dünya görüşünün bu şiirleri de örgülemesiydi.
B dedim bende, renklerle eşleştirdim diğer şıkların doğru olduğunu gösteren yerlerle...
Exorcise 26th October 2007, 19:14 ama bu daha uzun olduğunun göstergesi değil mi_? ya da yanlış mı düşünüyorum.._?
(bugün quiz im vardı da hala kafamı toparlayamadım hata yapıyor olabilirm :) )
sanırım evet e sıkkı var mizah anlayışına dogru yol gözlemlemesi şiirine başka seyler kattıgını gosteriyor dizelerinnin uzun olması dahil
Emilahh 26th October 2007, 19:14 Ellerin dert görmesin lavinya bende onu yapmaya çalışıyorum bir saattir :)
Blue 26th October 2007, 19:15 Başından beri toplumsal olayları bütün yönleriyle vermeyi yeğleyen şairin "Üsküdar'da Sabah Oldu" kitabı 1954 tarihini taşıyor. Bu kitaptaki şiirlerde, kendi şiir anlayışını fazla zorlamadan, mizaha doğru bir yol alış gözlenir. Burada, toplumsal eleştiri dozu yüksek bir "Garip" şiiri tadı duyumsanır.Mizah söz konusu olunca öykülemede dışarıda kalamazdı. Elbette o da, şiirlerinde yerini aldı. Doğal olarak şiirin dize sayısı da arttı. Ancak değişmeyen bir şey vardı bu şiirlerde, o da, şairin dünya görüşünün bu şiirleri de örgülemesiydi.
E şıkkını doğrulamaz mı? öteki şiirleriden bahsetmemiş diceksiniz bende devamında gelen cümleyi "ancak değişmeyen bir şey var dı bu şiirlerde o da, şairin dünya görüşünün bu şiirleri de örgülemesiyidi." cümlesiydi diyicem değişmeyen tek şey bu ise uzunluğu değişmiş demek değilmidir?
Lavinia 26th October 2007, 19:16 e)Şairin öteki şiirlerine göre, uzun olduğu
bence şairin öteki şiirlerine dair bir kıyaslama yok zaten genelde uzun dizelerden oluşuyormuş
Güzel bir nokta, :eek:
Exorcise 26th October 2007, 19:18 ben b sıkkını anlamadım hala garip şiiri yazara mı ait
Blue 26th October 2007, 19:19 ben yazarken gelmiş cevap:) hadi devam edelim o zaman başka fikri olan:)
Exorcise 26th October 2007, 19:21 benim anlamadıgım garip şiiri yazara mı ait olur bu durumda onu belirten bir şey göremedim
Blue 26th October 2007, 19:22 B şıkkı olur mu olmaz mı? olursa niye olur olmassa niye olmaz?
bu sorular sorunun doğru şıkkı budur diye sorulmuyor olabilirde olmayabilirde:D
Blue 26th October 2007, 19:23 benim anlamadıgım garip şiiri yazara mı ait olur bu durumda onu belirten bir şey göremedim
bende anlamadım ve ona ait bişey bulamadım:)o yüzden b şıkkı doğrudur dedim.
Emilahh 26th October 2007, 19:24 Ya bn cevap D diyorum ... :)
Lavinia 26th October 2007, 19:24 e)Şairin öteki şiirlerine göre, uzun olduğu
Şöyle çürütmeye çalıştım. O dediğin bölümde, Rıfat Ilgaz'ın eleştiri potansiyelinin Orhan Veli'nin Garip şiirindeki kadar güçlü olduğunu söylüyor. O tadta bir, o dozda olabilecek kadar güzel bir şiir. Ama onu andırıyor demiyor. Ona denk değerde diyor. Böyle anladım.. :smiley2:
Emilahh 26th October 2007, 19:27 Başından beri toplumsal olayları bütün yönleriyle vermeyi yeğleyen şairin "Üsküdar'da Sabah Oldu" kitabı 1954 tarihini taşıyor. Bu kitaptaki şiirlerde, kendi şiir anlayışını fazla zorlamadan, mizaha doğru bir yol alış gözlenir. Burada, toplumsal eleştiri dozu yüksek bir "Garip" şiiri tadı duyumsanır.Mizah söz konusu olunca öykülemede dışarıda kalamazdı. Elbette o da, şiirlerinde yerini aldı. Doğal olarak şiirin dize sayısı da arttı. Ancak değişmeyen bir şey vardı bu şiirlerde, o da, şairin dünya görüşünün bu şiirleri de örgülemesiydi.
Umarım anlaşılır olmuştur :)
Blue 26th October 2007, 19:28 ben yine anlamadım yani bu şıkı doğru kabul ettirecek kısım nedir?B şıkkını
emillah d niye doğru bi zahmet açıklma alsam. yorgunsun ama kusura bakma:D
Emilahh 26th October 2007, 19:29 yaptım açıklamamı aşağılara bi göz at :)
Blue 26th October 2007, 19:30 aynı anda yazmışız. ondan dolayı özür diliyorum gayet açıklayıcı oldu duyumsanır ifadesinde bitiyor bütün mesele anladığım kadarıyla. herkese teşşürler.cevapD:)
Exorcise 26th October 2007, 20:13 sade bir dil olması için şart ne olur peki
Emilahh 26th October 2007, 20:15 Sözcük tekrarlarından kaçınması gerekir, anlatımın akıcı olması gerekir, mecaz anlamlı kelimelere fazla yer vermemesi gerekir... bunun gibi şeyler.
Blue 26th October 2007, 20:15 soruda söylenemz diyor zaten demek ki onu belirten bir şey yok
darkrain 26th October 2007, 21:13 arkadaşlar cevap d olacak.dilin sade olduğuna dair bir şey belirtilmemiş.
|
|