Tam Sürüm Bilgini Göster : SBS'de en son yenilikler

SeyfiHoca
22nd October 2007, 11:32
SBS'de en son yenilikler

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), OKS yerine uygulanmaya başlanacak yeni sistem kapsamındaki Seviye Belirleme Sınavı'nın (SBS) hazırlıklarında son aşamaya geldi.

SBS, 2008'den itibaren haziran ayı içinde ders yılı bitiminden sonra gerçekleştirilecek. Bu eğitim-öğretim yılında son kez uygulanacak OKS ise 8 Haziran 2008'de yapılacak.SBS'nin uygulanmasıyla ilgili hazırlanan yönerge onaylandıktan sonra yürürlüğe girecek.Taslak yönergeye göre, ilköğretim 6. ve 7. sınıflar için uygulanacak SBS, 2008 yılından itibaren uygulanmaya başlanacak. Sınav, eğitim-öğretim yılı sonunda gerçekleştirilecek. Öngörülen takvime göre, ilköğretim 6. sınıflar 22 Haziran 2008, ilköğretim 7. sınıf öğrenciler 29 Haziran 2008 tarihinde SBS'ye girecek.

“SBS SINIF PUANI” NASIL HESAPLANACAK?

Değerlendirme, ilköğretim 6. 7. ve 8. sınıf öğrencileri için “sınavın yüzde 70'i, yıl sonu başarı puanının yüzde 25'i ve yöneltme ve davranış puanının yüzde 5'i” alınarak yapılacak. Bu şekilde hesaplanacak puanlardan ilköğretim 6. sınıflar için yüzde 25'i, ilköğretim 7. sınıflar için yüzde 35'i ve ilköğretim 8. sınıflar için de yüzde 40'ı alınarak toplam bir puan ortaya çıkacak. “Sınıf puanı” olarak isimlendirilecek bu puan, fen, anadolu ve diğer liselere yerleştirmede esas alınacak. Tercih başvuruları OKS'de olduğu gibi sonuçlar açıklandıktan sonra alınacak. Yeni sistemde, OKS'de hesaplanan Matematik-Fen ile Türkçe-Matematik puan türleri yerine tek bir puan türü getirilecek. Öğrenciler Sosyal Bilimler liselerine de Fen liselerine de Anadolu liselerine de tek puan türünden girecek.

BAŞVURULAR

MEB, SBS'ye başvurular için yeni bir uygulama da başlatacak. 2008 yılında yapılacak SBS'nin başvuru takviminin 2008 Nisan ayında duyurulması planlanıyor. Sınava girecek öğrenciler bankaya para yatıracak. Para yatıran öğrenciler sınava başvurmuş sayılacak. Başvuru ücretleri Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Vakıfbank'a yatırılacak.

ZORUNLU DEĞİL

SBS'ye isteyen öğrenciler katılacak, tüm öğrencilere katılmaları tavsiye edilecek. SBS'ye girecek öğrencilerin yaşlarının küçük olmasından dolayı bu öğrencilere sınava giriş yerleriyle ilgili olarak kolaylık sağlanacak. Öğrencilerin uzak mesafelerde sınava katılmamaları için SBS'ler il merkezlerinin yanı sıra ilçelerde de gerçekleştirilecek.

ÖZEL OKULLAR

Özel okullarda okumak isteyen öğrenciler, bu eğitim-öğretim yılında son kez yapılacak OKS'ye başvuracaklar. Özel okul öğrencileri 6. ve 7. sınıflar için gerçekleştirilecek SBS'ye girebilecekler. Türkiye Özel Okullar Birliği'nin talep etmesi halinde, özel okullar için ayrı bir sınav düzenlenebileceği bildirildi.

Teacher.Derya
23rd October 2007, 22:57
hocam bu bilgiler bu yeni sistem hakkında merak ettiğimiz bir çok şeyi cevaplıyor teşekkürler.
yanlız isteğe bağlı bırakılırsa sınav kaç kişi girmek ister yada kimler girmek ister. tabi ki başarı yüzdesi daha yüksek olanlar girmek isteyecek zaten durumu iyi olmayanlarda girmek istemeycektir. o kısım biraz doğru olmamış gibi geldi. eğer sbs sene sonunda yapılan bir eğitim öğretim değerlendirmesi olcaksa kesinlikle gerçek kanıtı olmayacaktır bu durumda.

SeyfiHoca
26th October 2007, 13:18
OKS ve SBS'de en son yenilikler

Milli eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS) ve Seviye Belirleme Sınavı'ndaki (SBS) yenilikleri Bakanlık Başöğretmen Salonu'nda basın toplantısıyla açıkladı.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, yeni sistemde derslerin ağırlıkları ile ilköğretim puanının nasıl hesaplanacağını açıkladı.
Toplantıda, "60 Soruda Ortaöğretime geçiş" kitapçığı hazırlanıp basın mensuplarına dağıtıldı.
Milli Eğitim Bakanı Çelik; ortaöğretime geçiş modelinin sadece sınava geçiş değil, ilköğretim öğrencilerini okula bağlamayı hedefleyen ve ilköğretime bir kalite ile öğrencinin preformansını hayata hazırlamaya yönelik geliştirilen bir model olduğunu açıkladı.

OKS NİÇİN KALDIRILDI

Milli Eğitim Bakanı Çelik, OKS'nin öğrencileri hayata hazırlamada etkili olmadığının görüldüğünü bu sebeple kaldırıldığını açıkladı. SBS'nin bireysel gelişimi hızlandıracağı planlanıyor.

OKS'de sorulan sorular belli dersleri kapsıyor ve öğrenciler sosyal aktivitelere katılamıyorlardı. OKS süreci değerlendiren değil bir sonuç, anlık bir başarıyı değerlendiriyordu. 8 yılın sonunda bir seferde 2 saatlik başarı değerlendirdiriliyordu. Disiplinsizlik olayları had safhadaydı. Tüm bu sebeplerle değiştirilme kararı alındı.

SBS'nin sonunda öğrencinin %25'lik başarı ve %5'lik davranış notu alınarak belli bir hesaplama ile öğrencinin notu hesaplanacak.

7. sınıf sonunda sınav puanının %35'i, 8. sınıf sonunda %40'ı alınacak ve tüm puanların toplamında öğrencinin ortaöğretime geçişte puanı hesaplanmış olacak.

SINAVLAR NE ZAMAN YAPILACAK

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Seviye Belirleme Sınavı'nın (SBS) her yıl Haziran ayında ders bitiminde yapılacağını belirterek, “Bu yıl İlköğretim 6. sınıflar için SBS 21 Haziran 2008, ilköğretim 7. sınıflar için ise 22 Haziran 2008 tarihinde yapılacak” dedi.

Sınavlarda Türkçe, Matematik, Sosyal Bilimler ve Yabancı Dil bölümlerinden sorular sorulacak.

Sınavlarda 6. sınıf öğrencilerine 80 soru, 7. sınıf öğrencilerine 90 soru ve 8. sınıf öğrencilerine 100 soru sorulacak.

Türkçe'den 19-21-23 soru sorulacak

Matematik'den 16-17-23 soru sorulacak

Fen Bilgisinden 16-18 20 soru sorulacak

Sosyal Bilimlerden 16-18-20 soru sorulacak

Yabancı Dil 13-15-17 soru sorulacak.

Yeni sistemde tek puan türü hesaplanacak.

SBS zorunlu olmayacak çünkü bütün liselerde uygulanmayacak.

SeyfiHoca
26th October 2007, 17:50
Milli Eğitim, Aralık'ta SBS denemesi yapacak

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Seviye Belirleme Sınavı'nın (SBS) her yıl Haziran ayında ders bitiminde yapılacağını belirterek, ''Bu yıl İlköğretim 6. sınıflar için SBS 21 Haziran 2008, ilköğretim 7. sınıflar için ise 22 Haziran 2008 tarihinde yapılacak'' dedi. Çelik, Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS) ve Seviye Belirleme Sınavı'ndaki yeniliklere ilişkin basın toplantısı düzenledi. Ortaöğretime geçiş sistemi ile ilgili olarak 9 Mart 2007 tarihinde, geliştirilen yeni model ile ilgili olarak kamuoyunu bilgilendirdiklerini hatırlatan Çelik, Ortaöğretime Geçiş Sistemi (OGES) modelinini şekillendiğini ve bununla ilgili mevzuatın hazırlandığını bildirdi. Seviye Belirleme Sınavı'nın her yıl Haziran ayında dersler bittiğinde yapılacağını belirten Çelik, ''Bu yıl ilköğretim 6. sınıflar için SBS 21 Haziran 2008, ilköğretim 7. sınıflar için ise 22 Haziran 2008 tarihinde yapılacak'' dedi. Çelik, sınavda ağırlıklı olarak Türkçe, matematik, fen ve teknoloji ve yabancı dil sorularının sorulacağını ifade ederek, öğretmenleri ve öğrencileri sınav hakkında bilgilendirmek ve soru tiplerini göstermek için bu yıl Aralık ayında en az 150 okulda programların ilk dört aylık bölümlerini kapsayan pilot uygulama sınavlarının yapılacağını ve böylece soru tiplerinin test edileceğini bildirdi.

aysegul03
1st November 2007, 19:40
ya arkadaşlar hangi konular varnış ingilizceden tam olarak biliyor musunuz? bide hangi yayınevinin test kitaplarını kullanıyorsunuz?

SAADET AKMAN
1st November 2007, 22:45
Hocam benim ingilizce bilgim yok denecek kadar az ne yapmalıyım nasıl bir yol izlemeliyim bana bunu sıralarsanız sevinirim:smiley11: