Tam Sürüm Bilgini Göster : Dil Edinimi sorusu

Omarhoca
17th October 2007, 19:59
Which one is not a factor that donesnt affect the second "Language Acqusition"?

a)Aptıtude
b)Age
c)Nationality
d)Intellıgence
e)Learner difference

Can Oner
17th October 2007, 20:02

a)Aptıtude
b)Age
c)Nationality
d)Intellıgence
e)Learner difference

Nationality bence.

eltkoko
17th October 2007, 20:13
bencede natioanlity ile alakası pek yok

Miss
17th October 2007, 20:39

a)Aptıtude
b)Age
c)Nationality
d)Intellıgence
e)Learner difference

bencede cevap 'C' . :)

MehmetMamger
17th October 2007, 20:46

a)Aptıtude
b)Age
c)Nationality
d)Intellıgence
e)Learner differenceSorular nereden hocam, İÖLP final ya da büt falan mı?

Omarhoca
17th October 2007, 20:49
bir kısmı öyle ama büyük çoğunluğu değil

Arşivden seçme sorular hocam?

MehmetMamger
17th October 2007, 20:57
Keşke kaynak belirtme şansınız olsa. Malum kaynaksız soruları sevmiyoruz. En azından "arşivime almışım, şuradan şuradan olabilir" deseniz. :)

Learner difference'dan kasıt personality traits, motivation, language aptitude gibi edinimde kimini kiminden öne geçiren bireysel farklılıklar değil mi?

PS: Ben cesur davranıp "intelligence" derdim. Bildiğim kadarıyla zeka ile dil edinimi arasında birebir bir ilişki bulunamadı, yoksa bulundu mu? Ama "nationality" bir kültürel altyapı sağlaması bakımından dil ediniminde sıkıntı oluşturabilir. Şöyle ki bir Çinlinin tarihi düşmanlığından ötürü bir Japonca öğrenmede negatif bariyerler geliştirmesi normaldir (1), sonra milliyet kişinin dilinin de belirleyicisi ise, anadil ile hedef dil arasındaki yakınlık-uzaklık kişinini dil edininminde etken olmuyor mu?

Research results over the past decades have consistently demonstrated that a key reason why many second language learners fail--while some learners do better with less effort--lies in various learner attributes such as personality traits, motivation, or language aptitude. In psychology, these attributes have traditionally been called "individual differences." The scope of individual learner differences is broad--ranging from creativity to learner styles and anxiety--yet there is no current, comprehensive, and unified volume that provides an overview of the considerable amount of research conducted on various language learner differences, until now.?

Omarhoca
17th October 2007, 21:11
Sorular nereden hocam, İÖLP final ya da büt falan mı?

Sevgili hocam bundan sonra tavsiyenize uyup soruların kaynağını belirtmeye çalışırım. Aslında bana soracak olursanız "nationality" çok bariz duruyor.

Çünkü İngilizceyi öğrenen iki farklı milliyeten olan kişiler üzerinde yapılan araştırmalarda her iki dil öğrenicisinin öğrenme sürecinde aynı hataları yaptıkalrı gözlemlenmiş.Bu durumda demekki milliyetler arsında fark yok. Burada kastedilen şey "bir türk İngilizceyi öğrenebilir ama bir Çinli öğrenemez" ifadesine karşı çıkan genel bir yaklaşımdır.

"Nationality" yerine şıklarda "culture" olsaydı size katılırdım.

Inteligence (zeka) üzerine yapılan alraştırmalarda ise kısmen haklısınız. Araştırmaların sonuçlarına göre zekanın communicative skiller (özellikle speaking ve listenning) üzerine etkisi yoktur denmiş, ancak grammar, memeorazation, ve rule learning üzerinde baya bir etkisi olduğu sonucuba varılmıştır. O yüzden malesef "intelligence" doğru cevap olamayacak.

"Learner Differnce" aslında şıkların genel başlığı olduğundan dolayı onuda eleyemeyiz. Saygılar..

Kaynak: "HOW LANGUAGES ARE LEARNED" (Patsy M. Lightbown/Nina Spada) OXFORD UNIVERSITY PRES.

(ya da iölp 4. sınıf "ACQUISİTION" kitabı sayfa 49/69 arası.)

MehmetMamger
17th October 2007, 21:23
Çünkü İngilizceyi öğrnen iki farklı milliyeten olan kişiler üzerinde yapılan araştırmalarda her iki dil öğrenicisinin aynı hatayı yaptıkalrı gözlemlenmiş. Burada kastedilen şey "bir türk İngilizceyi öğrenebilir ama bir Çinli öğrenemez" ifadesine karşı çıkan genel bir yaklaşımdır.

Bana göre "Nationality" yerine şıklarda "culture" olsaydı size katılırdım.

Inteligence (zeka) üzerine yapılan alışmalrda ise kısmen haklısınız. Araştırmanın sonuçlarına göre zekanın communicative skiller (özellikle speaking ve listenning) üzerine etkisi yoktur denmiş, ancak grammar, memeorazation, ve rule learning üzerinde baya bir etkisi olduğu sonucuba varılmıştır. O yüzden malesef "intelligence" doğru cevap olamayacak.

"Learner Differnce" aslında şıkların genel başlığı olduğundan dolayı onuda eleyemeyiz. Saygılar..

Kaynak: "HOW LANGUAGES ARE LEARNED" (Patsy M. Lightbown/Nina Spada) OXFORD UNIVERSITY PRES.

(ya da iölp 4. sınıf "ACQUISİTION" kitabı sayfa 49/69 arası.)
Aslında hocam size de muhtemel tester olan AÖF'ye de katılamayacağım. Pek çok AÖF İÖLP sorularındaki yanlışlardan biri daha. Belli ki bilgiyi kitaba endekslemiş ve onu kendisi gibi yorumlamamızı beklemiş. "Nationality" kelimesine ben pek çok anlam yükleyebilirim ve soru soran (sail/tester) daha açıklayıcı davranmayıp "nationality" demeden geçtikçe doğru bir sorgulama yapmış olamayacak. Gerçi "testing" sınavında bile kitabın "böyle soru da sorulmaz ki canım" dediği cinsten soru sormaya cesaret ediyor müessese, burada çok şeyler beklememk gerek.
İsterseniz bakınız şu (http://en.wikipedia.org/wiki/Second_language_acquisition#Learner-external_factors) ifadeye, siz de bana hak vereceksiniz: Community attitudes toward the language being learned can also have a profound impact on SLA. Where the community has a broadly negative view of the target language and its speakers, or a negative view of its relation to them, learning is typically much more difficult. This finding has been confirmed by research in numerous contexts. A widely-cited example is the difficulty faced by Navajo children in learning English as a second language. Nationality dil ediniminde etken faktörlerdendir , yeter ki benim aldıladığım bağlamda "içinde yaşanan ve bir dille örülü toplum" anlamında kullanılıyor olsun.

na·tion
noun

a stable, historically developed community of people with a territory, economic life, distinctive culture, and language in common
the people of a territory united under a single government; country

a people or tribe; specif., a group of North American Indians, sometimes one belonging to a confederation
* the territory of a particular Indian people or peoples

Omarhoca
18th October 2007, 00:17
Sevgili hocam iölp nin her zaman çok kaliteli sorular sormadığı noktasında kesinlikle sizinle aynı fikirdeyim. Ama enterasan olan şu ki sınavlar direkt olarak kitaptaki bilgileri soruyor, onun dışına çıkıldığında yorumumuz çok doğru olmasına rağmen sınav bunu kabul etmiyor. Açıkça söylemek gerekirse bu çok önemli bir konu olduğu için soru yazarken bende kitaplara bağlı olarak yazıyorum (her zaman içime sinmesede) çünkü işin ucundayalnış bir sorudan okul uzatmak var ve bu vebalin altında ezilmek gibi bir sonuç ta bekliyor bizi o yüzden malesef kitabın dışana çıkamıyorum. Saygılar...

MehmetMamger
18th October 2007, 07:01
Sevgili hocam iölp nin her zaman çok kaliteli sorular sormadığı noktasında kesinlikle sizinle aynı fikirdeyim. Ama enterasan olan şu ki sınavlar direkt olarak kitaptaki bilgileri soruyor, onun dışına çıkıldığında yorumumuz çok doğru olmasına rağmen sınav bunu kabul etmiyor. Açıkça söylemek gerekirse bu çok önemli bir konu olduğu için soru yazarken bende kitaplara bağlı olarak yazıyorum (her zaman içime sinmesede) çünkü işin ucundayalnış bir sorudan okul uzatmak var ve bu vebalin altında ezilmek gibi bir sonuç ta bekliyor bizi o yüzden malesef kitabın dışana çıkamıyorum. Saygılar...
Elbetteki haklısınız. Benimkisi ise kısmen İÖLPyi bir hizaya getirme kaygısı, kısmen doğruyu söyleme tutkusu ve kısmen de genel bağlamda yanlış sorgulamaların yanlış anlamaları yerleştirebileceğini bilip buna karşı önlem alma arzusu... :smiley1: