Tam Sürüm Bilgini Göster : matematik sorusu 3

Blue
15th October 2007, 20:58
3x^2+11x-4=0
denkleminin kökleri toplamı kaçtır? ("^" işaretini üs yerine kullandım 3x üsüü 2 yani)

A)-11/3
B)-3/11
C)-4/11
D)4/11
E)11/3

güzel açıklamaları bekliyoruz.

Kecags
15th October 2007, 21:07
evet şöyle anlaşılır şekilde açıklayan olursa çok makbule geçer bende unutmuşum bunları diğer soru çok güzel açıklanmış mesela ben alışkanlık olarak hep değer vererek çözerdim ama kök bulmada heralde bu yöntem işe yaramaz :smiley1::icon_tup:

Can Oner
15th October 2007, 21:14
1) 3x2 + 11x - 4 = 0 ifadesi (3x+1) ile (x-4) sayılarının çarpımıdır .

2) (3x+1) . (x-4) = 0

3) Sırayla ilk önce (3x+1) , (x-4) sayılarını 0'a eşitliyoruz . Şu şekilde --> 3x + 1 = 0 burdan x -1/3 çıkar , x-4 = 0 burdan x = +4 çıkar .

4) Soruda ikisinin toplamını istiyor . Böylelikle - 1/3 + 4 = -11/3 çıkar ;)

Mus-Ti
15th October 2007, 21:22
1) 3x2 + 11x - 4 = 8 ifadesi (3x+1) ile (x-4) sayılarının çarpımıdır .

2) (3x+1) . (x-4) = 0

3) Sırayla ilk önce (3x+1) , (x-4) sayılarını 0'a eşitliyoruz . Şu şekilde --> 3x + 1 = 0 burdan x -1/3 çıkar , x-4 = 0 burdan x = +4 çıkar .

4) Soruda ikisinin toplamını istiyor . Böylelikle - 1/3 + 4 = -11/3 çıkar ;)

Can beni matematik çalıştır sen en iyisi....:smiley1: ....Ciddiyim ama ben :smiley1:

Blue
15th October 2007, 21:24
Süpersin Can sağol çok teşekkür ederim birde şu çarpanlarını bulabilsem. Aklıma gelmemişti o. Çözücem ben matematiği inşallah:)

Blue
15th October 2007, 21:25
Can beni matematik çalıştır sen en iyisi....:smiley1: ....Ciddiyim ama ben :smiley1:

can istanbulda sen manisada 2 dk yol gelir gidersiniz birbirinize:D
bizde istiyoruzda ders parası istiyor:p

Mus-Ti
15th October 2007, 21:31
can istanbulda sen manisada 2 dk yol gelir gidersiniz birbirinize:D
bizde istiyoruzda ders parası istiyor:p

evet aramız uzak olmasa rahatsız ederdim ben onu....Olsun ben de internetten sorarım artık...Msnde falan bir şekilde ben rahatsız ederim.... :)

Can Oner
15th October 2007, 21:42

Tabi neden olmasın ;) takıldığın yeri , soruyu , konuyu söyle ona uygun bir anlatım hazırlayabilirim :)

süpersin can sağol çok teşkür ederim birde şu çarpanlarını bulabilsem. aklıma gelmemişti o. çözücem ben matematiği inşallah:)

Teşekkürler Glsmcğm :)

Çarpanları nasıl bulacaksın , söyleyim 3x2(kare) diyor ya dire ilk yer olan buraya bakıp 3x ve x diye ayıracaksın ki çarpımları 3x2 olur . Şimdi geldi diğer bölümler diğer bölümlerin taktiği şu ; [ax2 + bx + c = 0 (formül) . Formül belli , ax2 = 3x2 , bx = -11x , c = -4 (ek bilgi) ]

3x ve x diye ayırdık di mi , şimdi -11x ile -4'ü karşımıza alacağız .

Öyle iki sayı bulacaksın ki (yani 3x ve x sayılarının yanına bulacağın sayılar) çarpımları -4 , toplamları -11x edecek .

(3x+1).(x-4) çok uygun oluyor buna. Şöyle ; 3x . -4 = -12x , x . 1 = x ikisini toplarsan ( -12x + x ) -11x olur .( bu formüldeki bx'in nasıl bulunduğuydu )

Şimdiki de 4'ün nasıl bulunduğu ki o da bulacağımız sayıların çarpımı olacak yani -4 . 1 = -4

Kafana takılan yerleri sor lütfen , karışık olmuş olabilir .

Mus-Ti
15th October 2007, 21:50
[QUOTE=CanOner;192040]Tabi neden olmasın ;) takıldığın yeri , soruyu , konuyu söyle ona uygun bir anlatım hazırlayabilirim :)

Tamam bütün konular hakkında anlatım alayım ben o zaman :)

Can Oner
15th October 2007, 21:58
Tabi neden olmasın ;) takıldığın yeri , soruyu , konuyu söyle ona uygun bir anlatım hazırlayabilirim :)

Teşekkürler Glsmcğm :)

Çarpanları nasıl bulacaksın , söyleyim 3x2(kare) diyor ya dire ilk yer olan buraya bakıp 3x ve x diye ayıracaksın ki çarpımları 3x2 olur . Şimdi geldi diğer bölümler diğer bölümlerin taktiği şu ; [ax2 + bx + c = 0 (formül) . Formül belli , ax2 = 3x2 , bx = -11x , c = -4 (ek bilgi) ]

3x ve x diye ayırdık di mi , şimdi -11x ile -4'ü karşımıza alacağız .

Öyle iki sayı bulacaksın ki (yani 3x ve x sayılarının yanına bulacağın sayılar) çarpımları -4 , toplamları -11x edecek .

(3x+1).(x-4) çok uygun oluyor buna. Şöyle ; 3x . -4 = -12x , x . 1 = x ikisini toplarsan ( -12x + x ) -11x olur .( bu formüldeki bx'in nasıl bulunduğuydu )

Şimdiki de 4'ün nasıl bulunduğu ki o da bulacağımız sayıların çarpımı olacak yani -4 . 1 = -4

Kafana takılan yerleri sor lütfen , karışık olmuş olabilir .

Şu mesajım görülmedi sanırım ??

Blue
15th October 2007, 22:06
Şu mesajım görülmedi sanırım ??

Göründü göründü de ben bir kaç dakikalığına yoktum sağol güzel anlatmışsın.Formülü biliyorum da soruya uygulanacağını düşünmemiştim daha çok soru çözmem gerekiyor benim.Sağol Cancım takıldığım biyer yok.
ayrıca matthew20 sende takıldığın soruları sor ki biz de faydalanalım.Bu şekildeki anlatımlar konu anlatımından daha kalıcı oluyor benim için.Konuyu biliyorum ama bazı soruları çözemiyorum örnekteki gibi.

Can Oner
15th October 2007, 22:12
Göründü göründü de ben bir kaç dakikalığına yoktum. Sağol güzel anlatmışsın . Formülü biliyorum da soruya uygulanacağını düşünmemiştim. Daha çok soru çözmem gerek benim. o bakımdan. Sağol cancım takıldığım bir yer yok.
Ayrıca matthew20 sende sorular sor ki bizde faydalanalım takıldığın sorulardan . Bu şekildeki anlatımlar konu anlatımından daha kalıcı oluyor. En azından bende öyle konuyu biliyorum ; ama bazı soruları çözemiyorum örnekteki gibi.

Glsmck yazım kurallarını biraz daha dikkat et ya :)

Blue
15th October 2007, 22:21
Glsmck yazım kurallarını biraz daha dikkat et ya :)

sağol Cancım da hızlı yazmaktan kaynaklanıyor. (Bak demek istediklerimi gayet güzel anlamışsın. Bu kadar kontrolcü davranmamalısın bence olmuyor bozuluyorum.:))

Can Oner
15th October 2007, 22:27
sağol Cancım da hızlı yazmaktan kaynaklanıyor. (Bak demek istediklerimi gayet güzel anlamışsın. Bu kadar kontrolcü davranmamalısın bence olmuyor bozuluyorum.:))

Kusura bakma :( :cry:

Blue
15th October 2007, 22:30
şaka yapıyorum belirtmen çok güzel. hatalarımı belirt tabiki hatalarımı bende bileyim. Ama herkes benim gibi olmayabilir. Benimkileri belirtebilirsin. Mahsuru yoktur.

zubeyde
7th November 2007, 21:02
3x^2+11x-4=0
denkleminin kökleri toplamı kaçtır? ("^" işaretini üs yerine kullandım 3x üsüü 2 yani)

A)-11/3
B)-3/11
C)-4/11
D)4/11
E)11/3

güzel açıklamaları bekliyoruz.

ax^2 + bx +c gibi bır denklemde kokler toplamı -b/a dır.
kokler carpımıda c/a dır.(buyuklerımız bızım ıçın kısa yolunu bulmuslar.9
soruya uyarlayacak olursak
3x^2 + 11x -4 =0 da
a=3 b= 11 -b/a = -11/ 3 cevap b sıkkı:smiley2: