pL@NEt
2nd August 2006, 15:56
65. (I) All countries have a central bank, in many cases owned and operated by the government. (II) One of the oldest of the central banks is the Bank of England. (III) The duties of a central bank usually include the issuing of new bank notes. (IV) It originated in 1694 when a number of business men grouped together to form a bank to raise a loan for the government. (V) This bank-government relationship continued to develop and in 1946 the Bank of England was nationalised.
a) I b) II c) III d) IV e) V
Ehveniser
2nd August 2006, 16:05
(I) All countries have a central bank, in many cases owned and operated by the government. (II) One of the oldest of the central banks is the Bank of England. (IV) It originated in 1694 when a number of business men grouped together to form a bank to raise a loan for the government. (V) This bank-government relationship continued to develop and in 1946 the Bank of England was nationalised.
the third sentence is the odd one.
Loyalty
2nd August 2006, 16:43
65. (I) All countries have a central bank, in many cases owned and operated by the government. (II) One of the oldest of the central banks is the Bank of England. (III) The duties of a central bank usually include the issuing of new bank notes. (IV) It originated in 1694 when a number of business men grouped together to form a bank to raise a loan for the government. (V) This bank-government relationship continued to develop and in 1946 the Bank of England was nationalised.
a) I b) II c) III d) IV e) V
Hocam Açık ve seçik olarak III nolu cümle çıkarılması gerek. Merkezi bankanın görevlerinden bahserdilmiyor genelde...:D
MehmetMamger
2nd August 2006, 17:01
Hangi yılın KPDS sorusu idi acaba?
Cevaba gelince.
(I) All countries have a central bank, in many cases owned and operated by the government. (II) One of the oldest of the central banks is the Bank of England. (III) The duties of a central bank usually include the issuing of new bank notes. (IV) It originated in 1694 when a number of business men grouped together to form a bank to raise a loan for the government. (V) This bank-government relationship continued to develop and in 1946 the Bank of England was nationalised.
Bence hoş bir soru değil ama III numaralı cümle (birinci ile bağlantılı gerçi ama) devamından kopuk olduğu için elenir bence.
(I) Her ülkenin, çoğu durumda hükümete ait olan ve onun tarafından idare edilen bir merkez bankası vardır. (II) En eski merkez bankalarından biri Bank of England'tır. (III) Merkez bankasının görevi genellikle yeni kağıt paraları sağlamayı da kapsar. (IV) 1694'te bir çok iş adamının hükümete borç/kredi sağlamak için araya gelip bir banka kurmaları ile oluşmuştur. (V) Bu banka-hükümet ilişkisi gelişmeye devam etmiş ve 1946 yılında Bank of England devletleştirilmiştir.
Ehveniser
2nd August 2006, 17:11
sevgili Mehmet Hocam, haddim olmayarak bir hatırlatma yapmak isterim:
bu KPDS-ÜDS-YDS sorularını hazırlayan çakallar odd one out sorularında araya genelde bir genelleme-açıklama cümlesi yerleştirir.
burada 3. cümle çok anlamlı gelmedi bana.
MB nin yetkileri ve sorumlulukları değil, İngiliz Merkez Bankasının tarihçesi anlatılıyor gibime geldi.
MehmetMamger
2nd August 2006, 17:21
sevgili Mehmet Hocam, haddim olmayarak bir hatırlatma yapmak isterim:
bu KPDS-ÜDS-YDS sorularını hazırlayan çakallar odd one out sorularında araya genelde bir genelleme-açıklama cümlesi yerleştirir.
burada 3. cümle çok anlamlı gelmedi bana.
MB nin yetkileri ve sorumlulukları değil, İngiliz Merkez Bankasının tarihçesi anlatılıyor gibime geldi.
İlk başta ben II nolu cümlenin gideceğini zannettim ama devamına bakınca kişinin metnin yönünü değiştirdiğine şahit oldum. Bu tür soruları çözerken elbetteki genelden özele, özelden genele geçişleri yanlış olarak algılıyoruz. Ama aynı zamanda akışı bozan seçenekleri de eliyoruz. SOru zorlama bir şekilde oluşturulmuş. OSYM kendince soruyu zorlaştırmaya çalışmış ama sonuçta metni anlayabilen adamı ikilemde bırakmış. Sonuç: Kötü soru, istenen cevap muhtemelen C.
PS: Burada her şey haddinize. :)