Tam Sürüm Bilgini Göster : İngilizce'de kaç tane zaman var?

OnurHoca
10th August 2007, 02:02
İngilizce de kaç tane tense var?Aslında hoşlanmadığım bir sorudur fakat ingilizce öğrenmek isteyen bir arkadaşım bana bugün sordu bende sayayım dedim.13 tane saydım.Dil öğrenmeye veya öğretmeye tense'lerden ve grammar kitaplarından mı başlanmalı.Ayrıca bunun tek yolu bumu ki acaba.Aşağıda tenseleri :) yazıyorum.

1) Simple present tense
2)Simple present continues tense
3)Present perfect tense
4)Present perfect continues tense
5)Simple past tense
6)Past continues tense
7)Past perfect tense
8)Past perfect continues tense
9)Simple future tense
10)Future continues tense
11)Future perfect tense
12)Future perfect continues tense
13)Be + going to; future reference

BBurak
10th August 2007, 02:04
be going to Tense olarak sayılıyor muydu Hocam

Dilci19
10th August 2007, 02:06

future tense olmuyomu will ve be going to ??

Tercan Değerli
10th August 2007, 02:06
Aslında ingilizce'de iki tane tense vardır gercekten

BBurak
10th August 2007, 02:11
future tense olmuyomu will ve be going to ??

bende öyle biliyorum...

OnurHoca
10th August 2007, 02:16

Bencede sayılmıyor.Fakat future reference olduğu için vede kullanımı farklı olduğunda dolayı.

OnurHoca
10th August 2007, 02:17
Aslında ingilizce'de iki tane tense vardır gercekten

Evet present ve de past diyeceksin.

Tercan Değerli
10th August 2007, 02:19

:) evet Hocam öyle diyeceğimm

Tercan Değerli
10th August 2007, 02:21
Tense dediğimiz diğer şeyler sadece bakış açısıdır

OnurHoca
10th August 2007, 02:23
:) evet Hocam öyle diyeceğimm

İstersen konuyu açalım.Neden sadece present ve past acaba.Future neden değil.İstersen bi brain storming'te yapabiliriz.

TENSE:Verb form indicating time of action or state denoted by verb (Source: Random House: WORD MENU: by Stephen Glazer )

Başlangıç benden.

Dilci19
10th August 2007, 02:32

(Konuya ilgi sanırım)

neden futureda olabilir . 3 tense diyebilirsin ..

Tercan Değerli
10th August 2007, 02:35
İstersen konuyu açalım.Neden sadece present ve past acaba.Future neden değil.İstersen bi brain storming'te yapabiliriz.

Ya hocam İngilizce'de iki tane verb hali vardır bilinenin aksine,yani bizim verb3 dediğimiz aslı past participle olan ve bize verb diye gösterilen şey aslında sıfattır bu yüzden iki tane tense olduğu söylenebilir tabii daha geniş acıklaması var da gece gece gelmedi aklıma:) inşallah sabah devam edelım beyın fırtınasına gece gece kaldırmıyor beyin bu fırtınayı:)

OnurHoca
10th August 2007, 03:03
Çok haklısın ;

Present :Verb tense indicating action or state occurring or existing now.

Past:Verb tense referring the events or states in times gone by

Participle:Verb form that can be used as adjective or with auxiliary verb to form certain tenses.

Future:Verb tense indicating action or state in the future.

kaynak:Random House WORD MENU ; Stephen Glazier

Şimdi neden future olmuyor acaba , çünki Future Tense'te kullanılan verb present form da olduğu için.Anlaşıldı aynı yere çıktık!..

OnurHoca
10th August 2007, 05:10
1.) The Future Tense: (Gelecek zaman)

İngilizcede Future, bir zaman olarak kabul edilmez. Çünkü gelecekte olayın gerçekleşip gerçekleşmeyeceği belli değildir. (Kusura bakmayın bunu biliyordum ama unutmuşum) Bu sebeple “Will” ve “Shall” aslında yardımcı fiil değillerdir. Bunlar Modall’lar içinde düşünülür. Bu sebeple normalde;

I shall do speak. (Konuşacağım)
You will do speak

Şeklinde yazılmalıdır. “Do” kısaltması yapıldığında, fiil de birinci halde olduğu için diğer Simple gruplarındaki gibi karışıklık olmuyor ve “Will” ve “Shall” sanki yardımcı fiilmiş gibi görev görüyor. Bu şekilde “–ecek, acak” anlamını temel fiile yükleyerek gelecek zaman anlamını katıyor.

Burada önemli bir nokta da şudur: Cümleyi olumsuz veya soru yaparken Simple grubunun yardımcı fiili olan “Do” yu çağırmaya gerek yoktur. Çünkü bu görevi yardımcı fiil rolü üstlenen “Will” ve “Shall” görür.

Modal matığı da bu şekildedir. Yani aslında modal’ların kullanımında da normalde “Do” yardımcı fiili vardır ve kısaltma yapıldığı için direkt olarak modal’dan sonra temel fiil birinci haldedir.

Seyfi Hocamızın kaynağından arakladım.Aslında heyecanlı bir konu olabilir.:stretch::icon_tup:

Saadet Çadır
10th August 2007, 09:56
Artık bu soruyu soranlara şöyle cevap veririz;:confused:

ENGLISH VERB TENSES -- TIME and ASPECT = MEANING

There are three times that can be indicated by verb tenses in English:

present (or "non-past" -- the "default" time)
past
future

These times refer to the relationship of the "story" to the speaker (or writer).

There are three "aspects" that can be expressed:

simple (the "default" aspect -- the time of focus)
perfect (completion -- before the time of focus)
progressive (or continuous) (duration -- in progress at the time of focus)
(one verb phrase can indicate both perfect and progressive aspect)

These aspects refer to the relationship between the events inside the "story."

Is that OK? ;)

Tercan Değerli
10th August 2007, 12:34
yes that is OK:)

Ehveniser
17th August 2007, 10:35
sevgili Onur Hocam, açmış olduğunuz mesaj yumağının zamanı kısıtlı forum üyeleri için bir anlam taşıması ve dolayısıyla ilgili üyelerin dikkatini daha kolay çekmesini amaçlayarak konu başlığını değiştirdim, bilginize :)

BBTÜRKAY
17th August 2007, 12:01
Bu konuyu sorana bu cevapları verirseniz...;
Daha doğru dürüst Türkçe dilbilgisi bilgisi olmayan,
İngilizce'deki bazı zamanları Türkçeye uyarlayamamış olan birisi için tam bir kafa karışıklığı demek olur ve adamı daha başından bıktırırsınız aman....
Baştaki en doğrusudur.
Daha sonra anlatılacak bir konudur diğer ayrıntılar.;):rolleyes::confused::eek::p

Eritmen
17th August 2007, 12:33
Ben kendi görüşümü söyleyim İngilizcede diğer tüm dünya dillerinde olduğu gibi 3 temel zaman vardır Bunlar :

1- Past (geçmiş)
2-Presen (yaşanılan)
3- Future gelecek zamanlardır.

Mantık olarak İngilizce de bir olay ya da durum ya geçmişte gerçekleşmiştir (past) , ya şu an için geçerlidir (present) ya da gelecekte gerçekleşecektir (future). Diğer on zaman olayın meydana gelme zamanını tam olarak ifade etme konusundaki ihtiyaçlardan doğmuştur.

Ben burada Turkay Hocama katılıyorum İngilizce öğrenme aşamasında hangi zaman kalıbının "tense" olarak kabul edilip edilemeyeceği tartışması öğrenciyi gereksiz yorar.Öğrenciye olyın meydana geliş zamanını tam olarak ifade etmesine yardımcı olan tüm zaman kalıpları "tense" başlığında öğretilmeli ve ötesi işin uzmanları ve dilbilimcilere bırakılmalıdır.

Arkadaşlar yukarıda isimleri verdi ama ben formülleri hatırlatmak bakımından tekrar sunayım bu 13 zamanı.

1) Past Perfect Progressive ........................had been + present participle
2) Past Perfect ..........................................had + past participle
3) Past Progressive ...................................was/were + present participle
4) Simple Past ..........................................past tense form

5) Present Perfect Progressive ...................have/has been + present participle
6) Present Perfect .....................................have/has + past participle

7)Present Progressive .................................am/is/are + present participle
8)Simple Present ........................................present tense form = almost same form as infinitive (except "to be"); when used with he/she/it: +(e)s (except modal helping verbs)

9)will-Future ...............................................will + infinitive
10)will-Future Progressive .............................will be + present participle
11)will-Future Perfect ...................................will have + past participle
12)will-Future Perfect Progressive ..................will have been + present participle

13)Going-to-Future ......................................am/is/are going to + infinitive

BBTÜRKAY
17th August 2007, 15:39
Ben kendi görüşümü söyleyim İngilizcede diğer tüm dünya dillerinde olduğu gibi 3 temel zaman vardır Bunlar :

1- Past (geçmiş)
2-Present (yaşanılan)
3- Future gelecek zamanlardır.

Mantık olarak İngilizce de bir olay ya da durum ya geçmişte gerçekleşmiştir (past) , ya şu an için geçerlidir (present) ya da gelecekte gerçekleşecektir (future). Diğer on zaman olayın meydana gelme zamanını tam olarak ifade etme konusundaki ihtiyaçlardan doğmuştur.

Ben burada Turkay Hocama katılıyorum İngilizce öğrenme aşamasında hangi zaman kalıbının "tense" olarak kabul edilip edilemeyeceği tartışması öğrenciyi gereksiz yorar.Öğrenciye olayın meydana geliş zamanını tam olarak ifade etmesine yardımcı olan tüm zaman kalıpları "tense" başlığında öğretilmeli ve ötesi işin uzmanları ve dilbilimcilere bırakılmalıdır.

Arkadaşlar yukarıda isimleri verdi ama ben formülleri hatırlatmak bakımından tekrar sunayım bu 13 zamanı.

1) Past Perfect Progressive ........................had been + present participle
2) Past Perfect ..........................................had + past participle
3) Past Progressive ...................................was/were + present participle
4) Simple Past ..........................................past tense form

5) Present Perfect Progressive ...................have/has been + present participle
6) Present Perfect .....................................have/has + past participle

7)Present Progressive .................................am/is/are + present participle
8)Simple Present ........................................present tense form = almost same form as infinitive (except "to be"); when used with he/she/it: +(e)s (except modal helping verbs)

9)will-Future ...............................................will + infinitive
10)will-Future Progressive .............................will be + present participle
11)will-Future Perfect ...................................will have + past participle
12)will-Future Perfect Progressive ..................will have been + present participle

13)Going-to-Future ......................................am/is/are going to + infinitive

Bu sözler çok önemli!
Ayrıca aslında burada tartışılması gereken bir önemli soru daha çıktı:
İngilizceye/yi hangi zamanla öğrenmeye/tmeye başlamalı?

SuatGürcan
18th August 2007, 10:05
İngilizce’de “zaman” kavramını ve sistemini daha iyi anlayabilmek için öncelikle “tense” kavramının tanımını yapalım:

TENSE:

 Verb + Time agreement (Fiil + Zaman uyumu)

Cümlede kullanılan fiil ile zaman ifadelerinin mutlaka uyum içinde olması gerekmektedir.
“Tense” kavramı fiilin herhangi bir özneye göre son ek alarak ya da yazımının değişmesi ile beraber çoğunlukla eylemin gerçekleşme zamanını göstermesidir.

İngilizce’de kaç TENSE vardır?

Yukarıdaki açıklamadan çıkaracağımız sonuç “Tense” kavramının “eylemin gerçekleşme zamanını veren dilbilgisi yapısı” olduğudur. Buna göre, İngilizce’de 2 Tense mevcuttur:

1) PRESENT TENSE 2) PAST TENSE

Bu açıklama “FUTURE kavramı tense değil midir?” sorusunu beraberinde getirmektedir. Bu sorunun cevabı da bizi Time kavramının ne olduğunu açıklamaya ve bu kavramı analiz etmeye yönlendirmektedir. Tense kavramını “verb + time agreement” olarak yukarıda açıklamıştık. Şimdi ise Time kavramını inceleyelim:

TIME:

 Indefinite, unlimited duration in which things are considered as happening in the past, present and future.

“Olayların geçmişte, şu anda ya da gelecekte olduğu düşünülen ve sınırsız olan süreç” Time olarak tanımlanabilir.

Kaç TIME vardır?

Yukarıdaki açıklamadan da anlaşılacağı gibi 3 Time mevcuttur:

1) PRESENT TIME 2) PAST TIME 3) FUTURE TIME

İngilizce’deki fiil çekimlerini düşünerek bir örnek verelim:

Düzensiz fiillerin birinci, ikinci ve üçüncü hallerinin çekimi yapıldığında fiiller 3 grup altında toplanmaktadırlar:

Base form(present) Past Simple Past Participle Future

Begin Began Begun ???

”Başlamak” anlamına gelen “begin” fiilinin V1, V2 ve V3 halleri incelendiğinde fiilin Present hali “begin” olarak, Past hali “began” olarak geçmektedir. Ayrıca Past Participle olarak genellikle perfect ve passive yapılarda kullanılacak V3 (begun) çekimi de verilmiştir. Bu açıklamada future kavramıyla ilgili bir ipucu ya da çekim yoktur. Neden İngilizce’de 2 Tense olduğunun bir diğer açıklaması bu şekilde fiil çekimleri düşünüldüğünde yapılabilmektedir. Sonuç olarak time kavramı tense kavramının altında düşünülmeli ve incelenmelidir.

TENSES IN ENGLISH

PRESENT TENSE PAST TENSE

PRESENT TIME FUTURE TIME PAST TIME

Bu gruplamadan sonra “olayların devam edip etmediğine, tamamlanıp tamamlanmadığına” dair bilgi veren aspect kavramını üç ana başlık altında inceleyelim:

1) Simple Aspect
2) Progressive (Continuous) Aspect
3) Perfect Aspect

A) Simple Aspect:

Simple Aspect bir eylem ya da eylemler dizisi bütün olarak değerlendirildiğinde kullanılır. Simple Aspect ya eylemin tamamlandığını (complete) bildirir, ya da bahsi geçen durum süreklilik (permanent) veya tekerrür ifade eder.

e.g. We went out for dinner about a month ago. (complete)
(Yaklaşık bir ay önce akşam yemeği için dışarı çıktık.)

I don’t want to be treated like this. (permanent)
(Bana böyle davranılsın istemiyorum.)

She goes abroad once a month. (tekerrür)
(Ayda bir yurtdışına çıkar.)

B) Progressive (Continuous) Aspect:

Progressive Aspect bir eylem ya da eylemler dizisi devam halinde ise (in progress) kullanılır. Progressive Aspect ya eylemin devam halinde olduğunu yani tamamlanmadığını (not complete) ya da durumun geçici (temporary) olduğunu ifade etmektedir.

e.g. He isn’t here today. He is attending a conference in Birmingham. (in progress, not complete)
(O bugün burada değil. Birmingham’da bir konferansa katılıyor.)

I am staying with my aunt for the time being. (temporary)
(Şu an için halamla kalıyorum.)

C) Perfect Aspect:

Perfect Aspect bir eylemin ya belirtilen zaman noktasından daha önce gerçekleştiğini, ya da eylemin belirtilen zaman noktasına kadar devam ettiğini gösterir. Bu kullanımlarda eylemin genelde belirtilen zaman noktası ile bağlantısı söz konusudur.

e.g. John had left when we got there. (He was not there when we got there.)
(Oraya vardığımızda John ayrılmıştı.)

John has left. (He is not here now.)
(John ayrıldı.)

John will have left when we get there. (He will not be there when we get there.)
(Oraya vardığımızda John ayrılmış olacak.)

Tercan Değerli
18th August 2007, 12:16
Bu sözler çok önemli!
Ayrıca aslında burada tartışılması gereken bir önemli soru daha çıktı:
İngilizceye/yi hangi zamanla öğrenmeye/tmeye başlamalı?

Bence Simple Present en uygunu bir kere adı üstünde geniş zaman;ama ondan önce de BE fiilini iyice bir kavratmak lazım sonuçta BE fiili İngilizce'nin olmazsa olmazıdır

Yasemin
18th August 2007, 18:06
ben de emre(eritmen) hocama katılıyorum arkadaşım olduğu için kıyak geçmiyorum ben de bu işi yapıyorum:)genel 3 zaman var diğerleri bize yapısal ve anlamsal açıklıklar getirmede yardımcı kullanımlar bence...

nereden başlamalı tabiki en basit ve en zor olandan simple present tense'ten...öğrenci için algısı hem kolay hem de en zor zamandır geniş zaman ve bana göre tüm inşaatın temelini dolduran bir malzeme...

Saadet Çadır
18th August 2007, 18:10
Present to be ve ardından present continuous tense en iyi başlangıç bence, bu şekilde düz cümle, soru cümlesi ve olumsuz cümle mantığı da daha rahat oluşturulabiliyor ayrıca birçok uygulama ile özellikle de öğrencileri işin içine fazlasıyla katarak anlatılabilecek bir tense :))