Tam Sürüm Bilgini Göster : Edward Said kİMDİR

BBTÜRKAY
6th August 2007, 02:45
Edward Said (1935 - 2003)

Edward Said aslen Filistinli. 1935 yılında varlıklı bir Hristiyan ailenin çocuğu olarak Kudüs'te dünyaya geldi. 1948 yılında ailesi göçmen olarak Mısır'a yerleşti ve İngilizce dışında başka bir dilin konuşulmasının yasak olduğu seçkin koloni okullarında eğitim aldı. Aldığı bu Anglosakson eğitim sırasında kendisine “Avrupalı olmayan diğer“ olduğu da öğretildi. Kendisi bu durumu şöyle anlatıyor: "Biz'i Onlar'dan ayıran dilsel, kültürel, ırksal ve etnik çizgi idi. Benim Anglikan kilisesine bağlı olarak doğmuş, orada vaftiz edilmiş ve kilisenin bir üyesi olmuş olmam işimi kolaylaştırmıyordu."

Said, 1951'de Mısır'daki okuldan haylazlık nedeniyle uzaklaştırılınca babası tarafından eğitimini sürdürmek üzere Amerika'ya gönderildi. O yıllar Ortadoğu'nun giderek karıştığı yıllardır. Üniversite eğitimini Princeton ve Harvard'da tamamlar. Bu yıllarda, tatillerinde ailesinin Mısır'dan ayrılarak yerleştiği Lübnan'a gitmekte, edebiyat, müzik ve felsefe eğitimi almaktadır. 1963 yılında New York'da Columbia Üniversitesinde ders vermeye başlar.

O yıllarda Arap ya da Filistin'li olarak değil herkesi daha rahatlatan bir terimle, Orta Doğulu olarak anılmaktadır. Durumunun garipliğini hissetmekle birlikte bilinçli bir tepki oluşturmadığı, geleneklerinden kopuk olarak yaşadığını söylediği 1967 yılına kadar politik bir eylemin içinde yer almaz. 1967 yılındaki Arap-İsrail Savaşı ile çakışan üniversitedeki politik hareketlilik ve Vietnam Savaşı değişikliklerin başlangıcıdır. Filistin milliyetçiliği hareketine katılır. Yahudi karşıtı olduğu gerekçesiyle ABD'de eleştiri alır. Kazanılmış kimliği ile doğduğu ve uzaklaştırıldığı kültür arasındaki farklılıkların oluşmasına izin verdiği düşüncesinden hareketle daha önce yapmadığı birşeyi yapar ve 1972 yılında sabbatical hakkını Beyrut'da Arap edebiyatı konusunda çalışarak kullanır. Böylece, hem Arap hem de Amerikalı olarak, hem birlikte hem de birbirine karşı düşünmeye ve yazmaya başlar.

70'lerin sonlarında Enver Sedat ve Yaser Arafat tarafından barış görüşmelerine Filistin temsilcisi olarak atanır. Sürgünde Filistin Parlamentosunda 14 yıl görev yapar. 1980'lerin sonunda FKÖ lideri sonunda FKÖ lideri Yaser Arafat'la görüş ayrılığına düşerek barış görüşmelerinde görev almaz ve barış karşıtı olmakla suçlanır. 1985'de İsrail Savunma Gücü tarfından Nazi olmakla suçlanan Said çeşitli tehditler alır. 1999'da "Out of Place" adını verdiği anılarını yayınlamıştır. İngilizce ve Arapça dışında Fransızcayı da iyi bilen Said, Londra'da yayınlanan The Guardian, Fransa'da yayınlanan Le Monde Diplomatique ve Arapça yayınlanan günlük Al-Hayat gazetelerine düzenli olarak yazılar yazmaktadır.

1978 yılında yayınlanan "Oryantalizm" (Şarkiyatçılık) üzerinde çok konuşulan ve tartışılan bir kitap olmuş. Bunu "Kültür ve Emperyalizm", Filistin ve İslam'a dair diğer kitapları izlemiş ve yayınladığı toplam 10 kitabı 14 dile çevrilmiş. Üç ayrı yayınevi tarafından Türkçe'ye de çevrilmiş ve basılmış olan "Orientalizm" dışında Türkçe'de basılmış diğer kitapları; "Filistin Sorunu", seçme yazılarının yer aldığı "Kış Ruhu", "Haberlerin Ağında İslam", "Kültür ve Emperyalizm", "Entelektüel; Sürgün, Marjinal, Yabancı", ve F. Jameson T. Eagleton ve E. Said'in yazılarından oluşan "Milliyetçilik, Sömürgecilik ve Yazım".

1990'lı yılların başından bu yana lösemi hastası olan Said, 25 Eylül 2003'te New York'taki bir hastanede 67 yaşında hayata veda etti.

BBTÜRKAY
6th August 2007, 02:48
ORYANTALİZM / ŞARKİYATÇILIK
Bu kitabı kesinlikle okumanızı tavsiye ederim....

IcySeden
6th August 2007, 10:48
hocam benden çok yaşayacaksınız:D ben de en son okuduğumuz kitaplar başlığında size bu soruyu soracaktım sonra kendim araştırayım diye vazgeçtim.sizin düşünüp de başlık açmanız çok iyi olmuş,teşekkürler :):)

IcySeden
6th August 2007, 10:57
namını daha önce de duymuştum merak ediyordum,mutlaka okuycam.sanırım en büyük amerikan karşıtlarından biri olan amerikalı olarak biliniyor.
bu arada israil ve filistin (arap-yahudi) çatışmalarını ele alan bir kitap da amin maalouf - doğu'nun limanları dır.bunu da okumanızı öneririm ;)

BBTÜRKAY
6th August 2007, 13:00
namını daha önce de duymuştum merak ediyordum,mutlaka okuycam.sanırım en büyük amerikan karşıtlarından biri olan amerikalı olarak biliniyor.
bu arada israil ve filistin (arap-yahudi) çatışmalarını ele alan bir kitap da amin maalouf - doğu'nun limanları dır.bunu da okumanızı öneririm ;)

Okudum...
Zointindeki resim "manş çığlığımıydı"?

IcySeden
6th August 2007, 13:10
evet hocam sanırım o. fotonun ismi "munch" çünkü. ama kimin resmi bilmiyorum internette hoşuma gitti kaydettim.bilginiz varsa paylaşır mısınız?

BBTÜRKAY
6th August 2007, 13:27
Çığlık veya orijinal ismiyle Skrik, 1893 tarihli bir tablodur. Norveçli ressam Edvard Munch tarafından yapılmıştır. Birçok eleştirmene göre Munch'un en önemli çalışmasıdır. Resim orjinali 84 cm x 66 cm boyutlarındadır. Resimde ön planda ızdırap çeker gibi görünen bir figür, arka planda ise Ekeberg tepesinden Oslofjord'un görünümü yer alır; Oslofjord göğü kan kırmızısı rengindedir.

Munch daha sonraları resimden bir litograf da yapmıştır. Resim özellikle modern kültür ve sanatta büyük bir etkiye sahiptir.

Norveç'in başkenti Oslo'da ressamla aynı adı taşıyan Munch Müzesi'nde sergilenmekteyken bir soygun sonucu Ağustos 2004 tarihinde birkaç tabloyla birlikte çalınmıştır. Çalındıktan iki yıl sonra 31 Ağustos 2006 tarihinde ise bulunmuştur.

BBTÜRKAY
6th August 2007, 13:28
The Scream
From Wikipedia, the free encyclopedia
Jump to: navigation, search
For other uses, see The Scream (disambiguation).

An agonized figure is depicted against a blood red Oslofjord skyline in Edvard Munch's Scream (1893), National Gallery, Oslo.Scream (Skrik, 1893) is a seminal series of expressionist paintings by Norwegian artist Edvard Munch. It is said by some to symbolize the human species overwhelmed by an attack of existential angst.[1] The landscape in the background is Oslofjord, viewed from the hill of Ekeberg. The Norwegian word skrik is usually translated as "scream", but is cognate with the English shriek. Occasionally, the painting has been called The Cry.

A (66 x 83.5 cm) version of this piece appears in the Munch Museum, Oslo, Norway (see gallery), and an oil, tempera, and pastel on cardboard (measuring 91 x 73.5 cm) in the National Gallery of Norway (shown to right). A third version is also owned by the Munch Museum, and a fourth is owned by Norwegian billionaire Petter Olsen. Munch later also translated the picture into a lithograph (see gallery), so the image could be reproduced in reviews all over the world. Since 1994, two separate versions of Scream have been stolen by art thieves, but both were eventually recovered.

IcySeden
6th August 2007, 13:29
ben de biraz baktım.konu dışına çıkmış olduk ama iki sanatçının da adı edvard olduğundan aynı başlıkta olmasında bir sakınca yok sanırım :D
ressamı Edvard Munch , tablonun adı "scream"
tablonun büyük hali için : http://www.ibiblio.org/wm/paint/auth/munch/munch.scream2.jpg

bu ressam sembolizmin ünlü ressamlarından biriymiş ayrıca.

not: bilgiler için çok teşekkürler.diğer tablolarını da merak ettim internetten araştırcam:)

BBTÜRKAY
6th August 2007, 13:30
Edvard Munch
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Edvard Munch'un ünlü tablosu, Çığlık
Edvard Munch'un mezarı, Oslo, NorveçEdvard Munch (IPA: [ˈɛdvɑʈ muŋk]) (12 Aralık 1863 - 23 Ocak 1944) özellikle Çığlık isimli tablosuyla tanınmış Norveçli ekspresyonist ressamdır.

Ruhsal ve duygusal konuları işlediği resimleriyle tanındı. Alman dışavurumculuk akımının gelimesine önemli katkıları oldu. Başlangıçta resimlerinde egemen olan içe dönük ve karamsar havanın yerini, yaşamının son yıllarına doğru yaşama sevinci almıştır.

Hayatın Frizleri adlı serinin bir parçası olan Çığlık (1893; ilk adı ile Umutsuzluk), tablosunda Munch hayat, aşk, korku, ölüm ve melankoli gibi öğeleri işledi. Diğer pek çok eserinde olduğu gibi bunun da birçok versiyonunu yaptı. 1994 ve 2004 Yıllarında iki versiyon çalındı, her ikisi de tekrar bulunmuştur.