Tam Sürüm Bilgini Göster : Hocalarım bi bakarmısınız

SibelAKBULUT
2nd August 2007, 17:03
Hocalarım Benim arkadaşım açıklise sınavına giricek ama yeterli bir bilgi bulamadık Yeni kayıt yaqrdımcıolurmusunuz !.

Bu metnin yazarı ben değilim

Nongay
2nd August 2007, 17:35
çok fazla bilgim yok ama bildiğim kadarıyla ilçelerde bu konuyla görevlendirilmiş okullar oluyor. eğer bulunduğunuz yerdeki ilçe milli eğitim müdürlüğüne giderseniz onlar sizi bu okullara yönlendirebilir.

Muttalipisidan
2nd August 2007, 17:39
AÇIK LİSEYE YENİ KAYIT VE ÖĞRENİM KILAVUZU
İLK DEFA KAYIT OLACAKLAR İÇİN B A Ş V U R ULAR

1) Açık Öğretim Lisesi 2007 - 2008 Eğitim Öğretim Yılı I. Dönem Yeni Kayıt Başvuru
Tarihleri: 13 Ağustos 2007 – 21 Eylül 2007
2) Mesleki Açık Öğretim Lisesi 2006 - 2007 Eğitim Öğretim Yılı II. Dönem Yeni Kayıt Başvuru
Tarihleri: 13 Ağustos 2007 – 21 Eylül 2007
3) Başvuru Yeri: Halk Eğitim Merkezi Müdürlükleri
4) Yeni Kayıt Başvuru Ücreti :70.00YTL
5) Başvuru Ücretinin Yatırılması : Açık Öğretim Lisesi ve Mesleki Açık Öğretim Lisesine yeni kayıt yaptıracak öğrenciler T.C. Ziraat Bankası, Halk Bankası veya Vakıflar Bankası’nın herhangi bir şubesinden T.C. kimlik numarası belirtilerek kayıt ücretini yatırılacaklardır.

I. BÖLÜM
AÇIK ÖĞRETİM LİSESİ VE MESLEKÎ AÇIK ÖĞRETİM LİSESİ
KAYIT İŞLEMLERİ

1) Yeni Kayıt Tarihleri ve Yeri:

Açık Öğretim Lisesi ve Meslekî Açık Öğretim Lisesi 2007–2008 eğitim öğretim yılı I. dönem yeni kayıt iş ve işlemleri 13 Ağustos 2007 – 21 Eylül 2007 tarihleri arasında yapılacaktır.
Kayıt işlemleri il ve ilçelerde bulunan Halk Eğitim Merkezi Müdürlüklerince yapılmaktadır.

2) Açık Öğretim Lisesi’ne Kimler Başvurabilir?

• İlköğretim okulu/ortaokul mezunu olanlar,
• Bakanlığımıza bağlı veya diğer bakanlıklara bağlı ortaöğretim düzeyindeki genel lise
programından ayrılanlar,
• Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi, Spor Lisesi, Sosyal Bilimleri Liselerinden ayrılanlar,
• Yurt dışında öğrenim görmüş olanlardan denklik belgesinde belirtilen öğretim düzeylerinin, yukarıdaki şartlardan birisini taşıyanlar,
Açık Öğretim Lisesine başvurabilirler.

3) Kayıt Başvuru Evrakları:

Bu kısımda ilköğretim okulu/ ortaokul mezunu olanlar, Orta Öğretim ara sınıflardan ayrılanlar, Açık Öğretim Lisesinde öğrencilik durumu silik olanlar, Açık Öğretim Lisesinden tasdikname alanlar olmak üzere 4 konumda öğrenci yer almaktadır. Öğrencilerin konumlarına göre kayıt başvuru evrakları aşağıda belirtilmiştir.
Yeni kayıt başvuru evrakları doldurulurken Açık Öğretim Lisesi ve Mesleki Açık Öğretim Lisesine ilk defa müracaat edecek olan öğrenciler formlar üzerindeki öğrenci numarası yazılacak alanlarını boş bırakacaklardır. Bu öğrencilerimiz yeni kayıt başvuru formu üzerine yazmış oldukları adreslerine postayla gönderilecek olan geri bildirimlerle öğrenci numaraları bildirilecektir.
Formlar üzerindeki öğrenci numarası bölümlerini Form C ile müracaat eden öğrenciler eski numaralarını yazarak dolduracaklardır.

a) İlköğretim Okulu veya Ortaokul Mezunu Öğrenciler;
• Nüfus cüzdanının fotokopisi,
• Son altı ay içinde ön cepheden çekilmiş ve 4,5x6 cm. ebadında bir adet vesikalık renkli fotoğraf,
• İlköğretim okulu veya ortaokul diplomasının aslı(diploması kayıp olanlar Diploma Kayıp
Örneğinin aslı ile), çıkma belgesi ya da denklik belgesinin aslı,
• Kayıt ücretinin yatırıldığını gösteren banka dekontunun aslı,
• Halk Eğitim Merkezi Müdürlüklerince verilen Yeni Kayıt Başvuru Formu.

b) Orta Öğretim Ara Sınıflardan Ayrılanlar;
Orta öğretim kurumlarının genel lise programından ve yurt dışında ortaöğretim düzeyindeki okullarından ayrılan öğrencilerden istenilecek kayıt evrakları 2 kategoride belirtilmiştir.

i. Orta Öğretim Ara Sınıflarından Ayrılanlar;

• Son altı ay içinde ön cepheden çekilmiş ve 4,5x6 cm ebadında bir adet vesikalık renkli fotoğraf,
• Alan seçmeli sınıf sistemi ile ders geçme ve kredili sistemden ayrılan öğrenciler, Tasdikname ve Başarı Durum Belgesinin aslı,
• Kayıt ücretinin yatırıldığını gösteren belgenin aslı ile,

ii. Yurt dışında öğrenim görmüş olanlar;
• Son altı ay içinde ön cepheden çekilmiş ve 4,5x6 cm ebadında bir adet vesikalık renkli fotoğraf,
• Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı veya İl Milli Eğitim Müdürlüklerinden alınan kredilendirilmiş denklik belgesinin (karşılık geldiği okul ismi/genel liselere, toplam dönemi, kredisi ve alanlara ait bilgilerinin yer aldığı denklik belgesi) aslı,
• Kayıt ücretinin yatırıldığını gösteren belgenin aslı ile,

c) Açık Öğretim Lisesine kayıtlı ancak öğrencilik durumu silik olanların başvuruları(Form C)
Form C ile kayıt yaptıracak öğrenciler; (Açık Öğretim Lisesine kayıt yaptırdıktan sonra en az 2 dönem
üst üste kayıt yenilemeyen öğrenciler);
• www.aciklise.net internet adresinde yayınlanan kaydı silik veya tasdikname alan öğrencilerle ilgili bölümden kendilerine ait bilgileri içeren bilgisayar çıktısı,
• Kayıt ücretinin yatırıldığını gösteren belgenin aslı,
Not: Form C öğrencileri Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünden aldığı Yeni Kayıt Formu
Üzerindeki Öğrenci Numaranız bölümünü dolduracaktır.

d) Açık Öğretim Lisesinden Tasdikname Alarak Ayrılanlar;
• Açık Öğretim Lisesinden ayrıldıktan sonra başka bir orta öğretim kurumuna kayıt yaptırıp,
bir süre devam ettikten sonra, tekrar Açık Öğretim Lisesine kayıt yaptırmak isteyenler en son öğrenim gördükleri okullarından aldıkları tasdikname belgesinin aslı,
• Açık Öğretim Lisesinden ayrıldıktan sonra başka bir orta öğretim kurumuna kayıt yaptırmayanlar Açık Öğretim Lisesinden aldıkları tasdiknamenin aslı,
• Kayıt ücretinin yatırıldığı gösteren belgenin aslı,

4) Meslekî Açık Öğretim Lisesine Kimler Başvurabilir?

• Meslek Liseleri ara sınıfından ayrılarak yüz yüze eğitimle alacağı meslek dersi kalmadığını
belgelendiren öğrenciler,
• Kaydı Silik durumdaki Meslekî Açık öğretim Lisesi öğrencilerinden mesleki eğitimlerini tamamladıklarını belgelendiren öğrenciler.

• Kayıt başvuru evrakları;
• Nüfus cüzdanı fotokopisi,
• Ayrıldığı okulundan aldığı yüz yüze eğitimini tamamladığını gösteren Başarı Durum
Belgesi veya yüz yüze eğitimle alacağı meslek dersi kalmadığını gösteren belge,
• Tasdikname ve Ek-2 Belgesi,
• Askerlikle İlişkisiz Belgesi,
• Kayıt ücretinin yatırıldığını gösterir belgenin aslı,

Öğrenciler durumlarına uygun bölümlerdeki evrakları tamamlayarak Halk Eğitim Merkezi Müdürlüklerine müracaat edeceklerdir.

.
1. Askerlikle İlişiksiz Belgesi; Meslekî Açık Öğretim Lisesine kayıt yaptıracak öğrencilerden askerlik çağına girmiş olup 1988 ve daha önceki doğumlu olanlar, bağlı bulundukları askerlik şubelerinden "Askerlikle İlişiksiz Belgesi" alarak kayıt evrakları ile birlikte Halk Eğitim Merkezi Müdürlüklerine teslim edeceklerdir. Kayıt döneminde bu belgeyi teslim etmeyen öğrencilerin kayıtları kabul edilmeyecektir.
2. Meslekî Açık öğretim Lisesine kayıt yaptıracak öğrencilerden askerlik yükümlülüğünü yerine getirenler ise; Terhis Belgesinin onaylı bir örneği, Askerlik cüzdanının fotokopisi veya bağlı bulunduğu askerlik şubesinden alınan askerlik görevini tamamladığına dair resmi belgeden herhangi birini mutlaka kayıt evrakları ile birlikte Halk Eğitim Merkezi Müdürlüklerine teslim edeceklerdir.
Kayıt döneminde bu belgelerden herhangi birini teslim etmeyen öğrencilerin kayıtları kabul edilmeyecektir.
Not: Ara sınıftan gelen öğrencilerin tasdikname bilgileri arasında öğrencinin hangi ortaokul / ilköğretim okulu mezunu olduğu belirtilmemiş ise, tasdiknameyi veren okul bu bilgiyi tasdiknameye yazıp onayladıktan sonra öğrencinin tasdiknamesi kabul edilecektir.

II. BÖLÜM
KAYIT ŞARTLARINA AİT İŞLEMLER

1) . Denklik İşlemleri:

Yurtdışında Öğrenim Gören Öğrencilerin Denklik İşlemleri;

• Yurtdışındaki okullardan alınmış olan öğrenim belgelerinin incelenerek belge sahibinin gördüğü öğrenimin, yurdumuzdaki hangi okullara ve bu okulların hangi sınıflarına denk olduğunun tespit ettirilmesi gerekmektedir.
• Denklik işlemleri yurt içinde MEB Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı ve illerde Milli Eğitim Müdürlüklerinin ilgili komisyonlarında, yurtdışında ise Eğitim Müşavirlikleri ve Eğitim Ataşeliklerinde yapılmaktadır.
• Denklik belgesi ile Açık Öğretim Lisesine kayıt için başvuran öğrencinin denklik belgesinde belirtilen düzeyine göre; ilköğretim okulu mezunu, lise ara sınıf öğrencisi olarak kaydı yapılır.
• Lise ara sınıf seviyesindeki öğrencilerin denklik belgesinde; karşılık geldiği lise ismi (genel lise veya meslek lisesi, meslek lisesi ise okulun türü) toplam dönemi,toplam kredisi ve alanlara göre kredisi ile döneminin belirtilmiş olması gerekmektedir..
• Denklik belgesi ile Açık Öğretim Lisesine kayıt için başvuran öğrencilerden denklik belgelerinde alanlara göre kredisi, toplam dönemi ve toplam kredisi belirtilmemiş olanların kaydı kabul edilmeyecektir.

2). Başvuru Ücreti Ödemeyecek Öğrenciler

• Terörle mücadelede yaralanan gazilerimiz, eşleri ve çocuklarından,
• Terörle mücadelede şehit düşenlerin eşleri ve çocuklarından,
• 1974 Kıbrıs Barış Harekâtında yaralanan gazilerimiz ve bu mücadelede şehit düşenlerin birinci derece yakınlarından,
• 2828 sayılı Çocuk Esirgeme Kurumu kapsamında ve Adalet Bakanlığına bağlı Çocuk
Islahevindeki çocuklardan,
• Ceza ve infaz kurumları ile tutukevlerindeki tutuklu ve hükümlülerden

Durumlarını belgelendirmeleri halinde öğrenim süreleri boyunca diploma harcı dışında, kayıt, kayıt yenileme ve eğitim giderleri alınmamaktadır.

3). Kayıt Başvurusunun Geçersiz Olduğu Durumlar

• Kayıt ücretinin yatırıldığına dair belge eksikse,
• Başvuru işlemi zamanında yapılmamışsa,
• Diploma, tasdikname, not döküm çizelgesi/transkript belgelerinin aslı verilmemişse,
• İnternet ortamında gerekse Halk Eğitim Merkezi Müdürlüklerine birden fazla başvuru formu doldurulup verilmişse,
• Meslekî Eğitimini Telafi Eğitimle alacakların Askerlikle İlişiksiz Belgesi eksik ise,
• Tasdiknamesindeki son ilişiğini kestiği okul dışında başka bir okula kaydını yaptıranların
• Açık Öğretim Lisesi ve Mesleki Açık Öğretim Lisesine; ortaokul / ilköğretim okulu son sınıftan sorumlu ders/dersleri olanlar
Kayıtlar kabul edilmez ve kayıt evrakları iade edilir.
ÖNEMLİ
• Halk Eğitim Merkezi Müdürlüklerine teslim edilen kayıt başvuru evrakları Açık Öğretim Lisesi
ve Mesleki Açık Öğretim Lisesi Müdürlüğüne gönderilmektedir.
• Kayıt başvuru evrakları incelendikten sonra Açık Öğretim Lisesi ve Mesleki Açık Öğretim Lisesi Müdürlüğünce kaydı kabul edilmeyen öğrencilerin kayıt başvuru evrakları, eksikliği tamamlanmak üzere Halk Eğitim Merkezi Müdürlüklerine gönderilmektedir.
• Bu durumdaki öğrenciye kaydının kabul edilmeme sebebi yazılı olarak bildirilmektedir.
• Gönderilen yazıda belirtilen süre içerisinde, öğrencilerin kayıtla ilgili eksik evraklarını
tamamlaması ve tekrar Açık Öğretim Bürolarına teslim etmesi gerekmektedir.
• Açık Öğretim Lisesine ve Mesleki Açık Öğretim Lisesine kaydı kabul edilen öğrencilerin listesi
www.aciklise.net adresinde yayınlanacaktır.
• Ortaokul / ilköğretim okulu son sınıftan sorumlu ders/dersleri olanların kaydı alınamamaktadır.

4). Askerlik Ertelemesi:

• Açık Öğretim Lisesine kayıtlı öğrencilerin askerlik ertelemesi yapılmamaktadır.
• Mesleki Açık Öğretim Lisesi öğrencilerinden yüz yüze eğitime devam edenlerin askerlik ertelemeleri yapılmaktadır.

5). Özürlü, Tutuklu ve Hükümlü Öğrenciler:

• Özürlü öğrenciler kayıt formu üzerinde özür gruplarını işaretleyerek özürlerini belgeleyen raporu ve özürlerini açıkça ifade ettikleri dilekçeyi Halk Eğitim Merkezi Müdürlüklerine kayıt sırasında vermeleri gerekmektedir.
• Bu öğrencilerimize ait listeler İl Sınav Yürütme Kuruluna gönderilmektedir. Ancak engelli olduğunu belirtmeyen öğrenciler ile engeli sonradan oluşan öğrenciler, sınavdan önce İl Sınav Yürütme Kuruluna başvurdukları takdirde uygun salonlarda sınava alınacaklardır.
• Öğrencinin özür türüne göre, sınavı kurallarına uygun şekilde tamamlamalarına yardımcı olacak öğretmenler görevlendirilmektedir.
• Özürlü öğrencilerin durumlarına uygun ders materyalleri hazırlama çalışmaları devam etmektedir. Bu durumdaki öğrencilerimiz karşılaştıkları genel sorunlar için Müdürlüğümüze yazılı olarak veya telefonla başvurabilirler.
• Ceza ve tutukevlerinde bulunan öğrencilerin sınavları, bulundukları il içinde belirlenen bir cezaevinde yapılmaktadır.
• Ceza ve tutukevlerinde bulunan öğrenciler, kitap ve ders notları ile diğer belgelerini cezaevi öğretmeni aracılığı ile açık öğretim bürolarından alabilirler.

6). Açık Öğretim Liselerinde Kullanılan Terimler:

Aktif Öğrenci: Yeni kayıt olan veya kaydını süresinde yenileyen öğrencilerimiz için kullanılır.
Kaydı Dondurulmuş Öğrenci: Kaydını bir kez yenilemeyen öğrencilerimiz için kullanılır.
Kaydı Silinmiş Öğrenci: Üst üste en az iki defa kaydını yenilemeyen ya da Açık Öğretim
Lisesi’nden tasdikname ile ayrılan, öğrenciler için kullanılır.

III. BÖLÜM
ÖĞRETİM SİSTEMİ ve DERS SEÇİMİ

1). Öğretim Sistemi Ve Ders Seçimi

a. Açık Öğretim Lisesinde ve Mesleki Açık Öğretim Lisesinde ders geçme ve kredi sistemi uygulanır. Program; ortak, alan ve seçmeli derslerden, öğretim yılı ise birbirinden bağımsız iki dönemden oluşur. Öğrenciler, yapılan sınavlarda, başarılı oldukları derslerin kredisini
kazanırlar.
b. Açık Öğretim Lisesinde 2005–2006 eğitim öğretim yılından itibaren 4 yıllık eğitim sistemine
geçilmiştir.
c. İlköğretim okulu/ ortaokul mezunu veya orta öğretim kurumlarının 9. ve 10. sınıflarından
tasdikname alarak kayıt yaptıranlar 4 yıllık sisteme dahildir.
d. Lise ara sınıftan gelen tüm öğrenciler, 2008–2009 eğitim öğretim yılının sonundan itibaren 4
yıllık sisteme tabi olacaklardır.
e. Kademeli geçişten dolayı liselerin 11. sınıftan tasdikname alarak gelen öğrenciler 3 yıllık
sisteme tabi olacaklardır.
f. Açık Öğretim Lisesi ve Mesleki Açık Öğretim Lisesi ders programında, ortak, seçmeli ve alan
dersleri bulunmaktadır. Öğrenciler, kayıtlı oldukları okul türüne göre gerekli olan mezuniyet
kredisine erişmek için, bulundukları döneme göre belirlenen alan derslerini başarmak
zorundadırlar. Ortak derslerden ise başarılı ya da üç kez sınava girerek muaf olurlar. (Dil ve
Anlatım dersi hariç) Mezuniyet kredisine erişmek için de yeteri kadar seçmeli dersten başarılı
olmaları gerekmektedir.
g. Açık Öğretim Lisesi Genel Lise Programında; Genel Kültür, Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler,
Türkçe-Matematik ve Yabancı Dil alanları bulunmaktadır. Öğrenciler, İstedikleri takdirde, kayıt
yenileme dönemlerinde alanlarını değiştirebilmektedirler.
h. Açık Öğretim liselerine yeni kayıt yaptıran tüm öğrenciler sadece bu dönem ders
seçmeyeceklerdir. Bu öğrencilerin dersleri sistem tarafından atanacaktır.
i. Yeni kayıt işlemleri bittikten sonra kaydı kabul edilen öğrencilerin dersleri sistem tarafından
atanacaktır. Öğrenciler kendilerine hangi derslerin atandığını www.aciklise.net internet adresinden ve Yeni Kayıt Başvuru formunda belirtmiş oldukları adrese postayla gönderilecek
olan geri bildimle öğreneceklerdir.

2). Ortak Dersler:

a. Ortak Dersler, Açık Öğretim Lisesi ve Mesleki Açık Öğretim Lisesinden mezun olabilmek için
alınması gereken derslerdir. Bu dersler başarılamazsa tekrar alınması gerekir.
b. Üç kez sınava girilerek başarısız olunan ortak dersten muaf olunur. Muaf olunan dersin kredisi
kazanılmış olmaz, sadece başarma zorunluluğu ortadan kalkar. Muaf olunan ortak ders, istenirse
tekrar alınabilir.
c. Dil ve Anlatım Dersi başarılması zorunlu olan derstir. Bu dersten muaf olunmaz.

3). Seçmeli Dersler:

Seçmeli Dersler, gerekli alan ve mezuniyet kredisini tamamlamak için, ortak ve alan derslerinin yanında alınan derslerdir. Seçmeli derslerden başarısız olan öğrenci o dersi istediği takdirde tekrar alabilir veya onun yerine başka seçmeli ders seçebilir.

4). Alan Dersleri:

Açık Öğretim Lisesi ve Mesleki Açık Öğretim Lisesi öğrencilerinin öğrenim gördükleri alan/daldan mezun olabilmeleri için alan derslerinin tamamından sınavlara girmeleri ve mezuniyeti için gerekli alan kredilerini tamamlamaları gerekmektedir.

5). Kredi:

Dersin Kredisi, Müfredat programında belirtilen derslerin haftalık ders saati sayısı o dersin kredisidir.
a. Açık Öğretim Liselerinde ders geçme ve kredili sistem uygulanmaktadır.
b. Öğrenciler, başardıkları derslerin kredilerini kazanırlar.
c. Daha önce sınıf sisteminde öğrenim görmüş öğrencilerin başarılı oldukları derslerin haftalık ders saati sayısı, Açık Öğretim Liselerinde o dersin kredisi olarak değerlendirilir.

6). Mezuniyet Kredisi:

1-İlk öğretim okulu/ ortaokul mezunu veya orta öğretim kurumların 9. ve 10. sınıflarından tasdikname alarak kayıt yaptıranlar;
a. Açık Öğretim Lisesi Genel Lise Programı mezuniyet kredisi "192"dir.
b. Genel Kültür alanı dışında bir alandan mezun olmak isteyenlerin istedikleri alana ait kredinin en
az 80 olması gerekmektedir.
2- Orta öğretim kurumların 11. sınıflarından tasdikname alarak ayrılanlar;
a. Açık Öğretim Lisesi Genel Lise Programı mezuniyet kredisi "144"dir.
b. Genel Kültür alanı dışında bir alandan mezun olmak isteyenlerin istedikleri alana ait kredinin
en az 64 olması gerekmektedir.

7). Mezuniyet Alanları ve Okul Türleri:

a. Açık Öğretim Lisesi Mezuniyet Alanları
• Sosyal Bilimler Alanı
• Türkçe-Matematik Alanı
• Fen Bilimleri Alanı
• Yabancı Dil Alanı
• Genel Kültür Alanı

b. Meslekî Açık Öğretim Lisesi Okul Türleri

• Endüstri Meslek Lisesi
• Kız Meslek Lisesi
• Ticaret Meslek Lisesi
• İmam-Hatip Lisesi

8). Alan Tercihinin Yapılması

a. Açık Öğretim Lisesinden mezun olduktan sonra, öğrenimini devam ettirecek olan öğrencilerin yüksek öğrenim programı tercihlerinde, orta öğretimdeki mezuniyet alanı önemli rol oynamaktadır.
b. Meslekî Açık Öğretim Lisesinde öğrenim görenlerin mezuniyet alanı, öğrenimini gördükleri okullarındaki alan/daldır. Bu öğrenciler alanlarını yüz yüze eğitim görmelerinden dolayı sadece eğitim öğretim yılı başında ki kayıt yenileme dönemlerinde yapabilirler.
c. Açık Öğretim Lisesi öğrencileri alan tercihlerini sadece kayıt yenileme döneminde internet üzerinden değiştirebilirler. Bunun dışında dilekçe ile alan değişikliği istekleri kabul edilmez.
d. Bu nedenle alan tercihlerinizi seçerken dikkatli olunuz.

9). Mezuniyet Şartları

a. Açık Öğretim Lisesi İçin Mezuniyet Şartları;

• İlköğretim okulu-ortaokul mezunu öğrenciler ile genel liselerin 9. ve 10. ara sınıflarından tasdikname alan öğrencilerin;
Bu öğrenciler 4 (dört) yıllık sisteme tabi olup,
1. Öğrenim gördüğü toplam dönemin en az 8 veya üzeri olması,
2. Toplam kazanılan kredinin en az 192 veya üzeri olması,
3. Ortak derslerin tamamını başarması veya muaf olması (ortak derslerden 3 kez sınava girdiği halde başarılı olunamamışsa bunun yerine seçmeli derslerden gerekli kredi miktarında ders seçilir). Dil ve Anlatım dersinden muafiyet olmaması nedeniyle mutlaka başarılması gerekmektedir.
4. Alan kredisinin 80 veya üzerinde olması (Genel Kültür hariç),
5. Alan derslerinin tamamının sınavına girilmiş olunması,
• Genel liselerin ara sınıflarından (11. sınıf) ayrılarak tasdikname ile kayıt yaptıran öğrencilerin,
Bu öğrenciler 3 (üç) sisteme tabi olup;
1. Açık Öğretim Lisesinde en az bir dönem sınava katılmış olması,
2. Toplam dönemlerinin en az 5 olması,
3. Bu öğrencilerin, toplam kredilerin en az 144 veya üzeri, Alan kredisinin 64 veya üzerinde olması (Genel Kültür hariç)gerekir.

b. Meslekî Açık Öğretim Programı İçin Mezuniyet Şartları

• İlköğretim okulu-ortaokul mezunu öğrenciler ve meslek liselerinin 9. ve 10. ara sınıfından tasdikname alan öğrencilerin;
Bu öğrenciler 4(dört) yıllık sisteme tabi olup,
1. Öğrenim gördüğü toplam dönemin en az 8 dönem olması,
2. Alan/dal derslerinin tamamından sınava girmesi,
3. Ortak derslerin tamamını başarması veya muaf olması (ortak derslerden 3 kez sınava girdiği halde başarılı olunamamışsa bunun yerine seçmeli derslerden gerekli kredi miktarında ders seçilir. Dil ve Anlatım dersinden muafiyet olmaması nedeniyle mutlaka başarılması gerekmektedir.),
4. Toplam kredisinin en az 240 veya üzeri olması,
5. Stajını tamamlamış olması,
6. Okul türüne göre gerekli olan alan/dal kredisine ve mezuniyet kredisini kazanmış
olmak,
7. Uzaktan eğitimle alacağı ortak kültür ve teorik meslek derslerini başarması veya muaf olması,
8. Yüz yüze eğitimle alacağı alan/dal derslerini başarması veya muaf olması gerekir.
• Meslek liselerinin ara sınıflardan (11.sınıf) tasdikname alarak kayıt olan öğrencilerin, Bu öğrenciler 3(üç) yıllık sisteme tabi olup,
1. Öğrenim gördüğü toplam dönemin en az 6 dönem olması gerekir,
2. Ortak ve alan/dal derslerini başarması veya muaf olması,
3. Mesleki Açık Öğretim Lisesinde en az bir dönem sınava katılmış olması,
4. Stajını tamamlamış olması,
5. Gerekli mezuniyet kredilerine ulaşmış olması gerekir. Bu öğrencilerin, mezuniyet kredileri;

Kız Meslek Lisesi :203
Endüstri Meslek Lisesi :210
Ticaret Meslek Lisesi :204
İmam-Hatip Lisesi :208 ve üzeri olması gerekir.

IV. BÖLÜM
S I N A V L A R

1)- Sınav Şekli ve Tarihi

Açık Öğretim Liseleri sınavları dönem sonlarında, Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü Ölçme Değerlendirme ve Açık Öğretim Kurumları Daire Başkanlığının belirlediği okullarda, merkezi sistem sınavıyla çoktan seçmeli test yöntemiyle yapılmaktadır.
Sınavlarda;
a. Her dersten 20 soru sorulmaktadır, b. Her soru 4 seçeneklidir,
c. Her doğru cevabın değeri 5 puandır,
d. Sınavda başarılı olabilmeniz için 20 sorudan en az 9’ una doğru cevap vererek 45 puan almanız gerekmektedir.

2). Sınava Giriş Belgelerinin Alınması

a. Sınava Giriş Belgeniz www.aciklise.net adresinde yayınlanacaktır.
Bu adresten alacağınız bilgisayar çıktısı ile sınava girilecektir.
b. Sınav Giriş Belgesini dikkatli bir şekilde inceleyiniz. Sınav gününden önce sınava gireceğiniz yeri mutlaka görünüz.

3). Sınav Günü Yanınıza Almanız Gerekenler

a. Açık Öğretim Lisesi veya Mesleki Açık Öğretim Lisesi Kimlik Kartı.
b. Açık Öğretim Lisesi veya Mesleki Açık Öğretim Lisesi Sınava Giriş Belgesi.
c. Nüfus Cüzdanı (ya da eşdeğer bir kimlik kartı).
d. Açık Öğretim Lisesi veya Mesleki Açık Öğretim Lisesi Kimlik Kartı ve Sınava Giriş Belgesi yanında bulunmayan öğrencilerimiz geçerli bir Kimlik kartıyla (nüfus cüzdanı, ehliyet) salon yoklama listelerinde isimleri olmaları halinde sınava alınacaklardır.
e. Sınav günü yanınızda kurşun kalem ve silgi bulundurmayı unutmayınız.
f. Size verilen cevap kâğıdının adınıza düzenlenmiş olmasına dikkat ediniz.

4). Sınavların Değerlendirilmesi

Sınavlar bilgisayar ortamında değerlendirilir. Cevap kâğıtlarını okumak için düzenlenmiş optik okuyucular hatasız kodlanan cevapları değerlendirdiği için kodlama yaparken dikkatli olunuz.
Sınavlar yapıldıktan sonra, cevap kâğıtları Ölçme Değerlendirme ve Açık Öğretim Kurumları Daire Başkanlığında optik okuyucularla okunmakta ve bilgisayar programı ile değerlendirilmektedir. Bu değerlendirme programında aynı zamanda "Kopya Analiz Tekniği" kullanılmaktadır. Bu nedenle sınavınızın iptal edilmesi sonucu mağdur duruma düşmemeniz için sınav cevap kâğıdınızı kimseye göstermeyiniz. Kopya çekmeyiniz.

5). Sınav Sonuçlarının Duyurulması

Sınav sonuçları internet kanalıyla www.aciklise.net adresinden öğrencilere duyurulacaktır.

Açık Öğretim Lisesi Yazışma adresi:
Açık Öğretim Lisesi Müdürlüğü
Adnan Güneşoğlu Eğitim Teknolojileri Kampüsü
Ballıkpınar Köyü - 06830 Gölbaşı/ANKARA

Mesleki Açık Öğretim Lisesi Yazışma Adresi
Mesleki Açık Öğretim Lisesi Müdürlüğü
Adnan Güneşoğlu Eğitim Teknolojileri Kampüsü
Ballıkpınar Köyü - 06830 Gölbaşı/ANKARA