Tam Sürüm Bilgini Göster : going to go kullanılır mı?

Miss
2nd August 2007, 00:20
merhaba

bugün arkadaşım going to go denir mi diye sordum bende kullanılmaz dedim ingilzce bir forumda da onun hakkında tartışmalı yazıları okudum kafam karıştı..

bence go ile tekrarlamamız zaten gideğim anlamı verdiğ için saçma oluyor... ama kesin bir planımız olduğu zaman going to go kullanabilr miyiz?

Ruthless
2nd August 2007, 00:20
Bir Sitede :
First week in holiday, I got relaxed. Now, holiday’s second week and next week I am going to go Istanbul. I am very curious about the palaces, museums and historical things

Diğer Bir sitede:

NOT : 'I'm going to go to...' sEklinde ifade tercih edilmez.
Onun yerine Present Continuous Tense - 'going to' + a place or event þeklinde kullanýlýr.
Examples:
We are going to the beach tomorrow.
She is going to the ballet tonight.
Are you going to the party tomorrow night?

BENIM DE KAFAM KARISTI SIMDI :D BEN KULLANILIR DIE BILIYORDUM

mervebakkal
2nd August 2007, 00:22
evet denir neden denmesin ki?
going to -verb ise go da denir ,play,do vs. hepsi olur:icon_wave:

KemalKasap
2nd August 2007, 00:23
Will go anlamında olur.Farkı yakın geleceği göstermesidir diye biliyorum...

DivingDeep
2nd August 2007, 00:24
bence olur.fille gelecek zaman kalıbı farklıdır.

Miss
2nd August 2007, 00:26
Bir Sitede :
First week in holiday, I got relaxed. Now, holiday’s second week and next week I am going to go Istanbul. I am very curious about the palaces, museums and historical things

Diğer Bir sitede:

NOT : 'I'm going to go to...' sEklinde ifade tercih edilmez.
Onun yerine Present Continuous Tense - 'going to' + a place or event þeklinde kullanýlýr.
Examples:
We are going to the beach tomorrow.
She is going to the ballet tonight.
Are you going to the party tomorrow night?

BENIM DE KAFAM KARISTI SIMDI :D BEN KULLANILIR DIE BILIYORDUM

bende senin gibi oldum bedne tercih edilmez diye bilyordum ama biarz aaştırdım kafam karıştı ama bir yerde okudum kullanılırmış ama tercih edilmezmiş
i am going to go marry diye bile kullanılabilyormuş o zaman gelecek için kesin bir plan oluyormuşşş
kafam karıştı şöylee esaslıca açıklayan birisi çıksın lütfennnnnnnnnn

Ruthless
2nd August 2007, 00:36
walla cnm biz açıklamaktan bıktık bu tür soruları...ingilizceci olarak.. bnce bşka kaynaklara başvur

1 defa daha açıklasanız ?_ :) çnkü bu sorun bireysel sorun olmaktan çıktı bu topicle bence :D

damlasav
2nd August 2007, 00:38
Bildiğim kadarıyla;

-going to go kullanılır.

Bildiğiniz gibi future tense i iki şekilde yapıyoruz.

1) will
2) going to

-will genelde anlık konuşmalarda karar vermeden kurduğumuz cümlelerde kullanılır ve tabiki sonrasında verb kullanlılır.

-going to önceden karar verdiğimiz ifadelerde kullanılır ve yine sonrasında verb kullanacağız gi go da bir fiildir.

I am going to go to holiday next year.

Burada sadece going to ile go nun karıştırılması durmudur ancak unutulmamalıdır ki going to future yapmak için bir kalıptır ve sonrasında nasıl take, say vb fiiller kullanıyorsan go fiilini de kullanmamızın hiç bir sakıncası yoktur.

Aksun
2nd August 2007, 00:38
I'm going to go to school for a party tomorrow. "going to" future is used for planned future. In this case we can use "going to go"... This is my opinion...

Bülent Hoca
2nd August 2007, 01:03
arrive,come,drive,fly,go,leave,start gibi hareket ima eden fiillerle present cont kullanıması daha yaygındır. (to your knowledge)..

DivingDeep
2nd August 2007, 01:07
bence olur

be going to do/be sth to intend to do or be something in the future:

Are you going to go to Claire's party?

kaynak: online Cambridge dictionary

selçuk
2nd August 2007, 01:08
) I am going to go to aerobics class once a week.

2) I am going to go out with friends at the weekend.

(textbook: exercise 4, Matrix Pre-Intermediate, Oxford University Press 2002/2004, page 59)

Another textbook says:

The verbs to go and to come don´t usually use the phrase going to. It is usually replaced by the present continuous. (Angličtina pro samouky, Leda 1995, the Czech Republic, page 165)

bal g,bide kullanılır :smilies6:

Bülent Hoca
2nd August 2007, 01:11
ben kullanılmaz demedim ki. present cont. ile kullanılması daha yaygındır dedim. kaynak oxford "a practical eng. grammar..

MehmetMamger
2nd August 2007, 01:13
"Going to go" birlikteliğinden native kaçınmaktadır, bu da bilindik bir durum. Fakat bu gramatik bir kusur değil, stilistik bir tercih.

MehmetMamger
2nd August 2007, 01:13
ben kullanılmaz demedim ki. present cont. ile kullanılması daha yaygındır dedim. kaynak oxford "a practical eng. grammar..

Bu arda Bülent Hocam hoşgeldiniz. Neredeyse bir yıldır görüşemiyorduk.

DivingDeep
2nd August 2007, 01:15
ben size ispat veya örnek olsun diye yazmadım hocam.miss angel arkadaşımız için aradım yazdım:) bi de ben de böyle buldum demek için.

Bülent Hoca
2nd August 2007, 01:16
hoşbulduk sayın hocam.
bakmayın burda olamadığıma. kalben hep burdaydık..

Bülent Hoca
2nd August 2007, 01:17
ben size ispat veya örnek olsun diye yazmadım hocam.miss angel arkadaşımız için aradım yazdım:) bi de ben de böyle buldum demek için.

:)..................

selçuk
2nd August 2007, 01:18
bulent hocam ben sıze rağmen sıze karsı bır mesaj yazmadım bal gibiye süs olarak ekledım :)
bılmeyerek uzduysem sorry ;)

Spartakus
2nd August 2007, 01:20
Konu forumda önceden tartışılmıştı. Bazı gramerciler, "Alliterasyon" (ses tekrarı)ndan kaçınılması gerektiği savıyla "Present Continuous" tense kullanılmasının doğru olacağını söylüyorlar. Ama pratikte bu tamamiyle böyle mi? Hayır değil. Diğer biçimiyle de kullanılabiliyor.

Aslında Türkçe bir denemeyle bu mantığı çözebiliriz.Going (gitmek) ve ondan sonra gelen amaç bildiren "to infinitive" yapıya dikkat edersek.

I am going to meet =Buluşacağım (Buluşmaya (to meet) gidiyorum (going)
I am going to eat =Yiyeceğim (Yemeye (to eat) gidiyorum (going)
I am going to go=Gideceğim (Gitmeye (to go) gidiyorum (going)

Aynı Alliterasyon rahatsızlığı (gitmeye gidiyorum) Türkçede de yaşanıyor görüldüğü üzere.

Bülent Hoca
2nd August 2007, 01:22
bulent hocam ben sıze rağmen sıze karsı bır mesaj yazmadım bal gibiye süs olarak ekledım :)
bılmeyerek uzduysem sorry ;)

no sorry be happy..:)

Henry-Waldo
2nd August 2007, 01:27
"Going to go" birlikteliğinden native kaçınmaktadır, bu da bilindik bir durum. Fakat bu gramatik bir kusur değil, stilistik bir tercih.

Katılıyorum. Bu mevzu bir tek bizim eğitim siteminde hep sorun olagelmiş ve öğrencileri yok yere sancılara gark etmiştir. "to be going to" dan sonra "go" kullanmada hiçbir sakınca yoktur halbuki.

Öğrenci arkadaşlar, bu mevzuda bir yeterlik sınav, konu tarama sorusu ya da kendi hocalarının sorduğu soru varsa, hani "go" kullanılır mı, kullanılmaz mı diye, onu ölçen yani (!?), buraya bildisinler de hep beraber karşı gelelim, böyle soru olmaz diyelim. Neden söylüyorum bunları? Öğrenci arkadaşlar bu konuda rahat olsunlar diye, sınavlarda böyle soru olmaz diye. Ha genel ingilizce açısından sorun olmadığını zaten söyledik. Bu mevzu ingilizcenizin seviyesini göstermez yani! :) Native kişilere ayıp olmaz, yazma açısından akademik metinlerde bir google yapmak yeterli vs.

Be good:!)

Miss
2nd August 2007, 01:28
) I am going to go to aerobics class once a week.

2) I am going to go out with friends at the weekend.

(textbook: exercise 4, Matrix Pre-Intermediate, Oxford University Press 2002/2004, page 59)

Another textbook says:

The verbs to go and to come don´t usually use the phrase going to. It is usually replaced by the present continuous. (Angličtina pro samouky, Leda 1995, the Czech Republic, page 165)

bal g,bide kullanılır :smilies6:

bedne bunu görmüştüm tamamiyle anladım... going to 'yu zaten biliyordum will'le farkınıda ama benim ingilizce hocam go ile kullanımını önermemişti sık kullanılmaz demişti..
yazdıkarınızla bilgilerim pekişti herkese bana yardımlarından dolayı teşekkür ediyorummmm...

zeyrek
2nd August 2007, 06:26
we use just like this

"Hey, I'm gonna go to ..."

That means, you know

"hey I'm going to go to ..."

So, I think it is possible but little bit different

Saposcat
2nd August 2007, 09:42
Evet, "going to go" kullanılır, üstelik gayet yaygın bir kullanımdır. Sayın zeyrek'in gösterdiği gibi de "gonna go" şeklinde nativelerin ağzından çıkar genellikle.

Bazı eski gramer kitapları "going to go" ile "going to come" kullanılamadıklarını söylüyor fakat hiç olmazsa konuşma dilinde hiç öyle değil.

Carmenta
2nd August 2007, 10:16
böyle kullanımının tercih edilmediğini ilk defa sizden duyuyorum. hiç bi öğretmenin falan söylemedi daha önce (ya da ben hatırlamıyorum)
ben kullanıyodum evet "gitmeye gidiyorum" biraz saçma geliyor kulağa ama :)

konaddd
2nd August 2007, 13:12
The present progressive is used for plans and arrangements that are pretty well definite and fixed. So, if I say I am going to the doctor tomorrow, this means that I have an appointment, or that there is absolutely no doubt in my mind that I will do this. I am going to go to the doctor tomorrow means that I am planning to do so, I intend to do so - but I am less certain about it.

So, in my case, I would say I am flying to Hungary next month because I already have the ticket. But I would say I am going to go to Italy for my summer holiday this year because in fact I've not finalised my plans and may yet change them KAYNAK BBC LEARNİNG ENGLİSH