Tam Sürüm Bilgini Göster : üniversitelerde hazırlık gecme
elif nur 23rd July 2007, 12:40 arkadaslar benim merak ettiğim konu ozellikle anadolu üni. ve uludag üni. hazırlığını geçme ama soruyu genel olarak sorsam daha ii olur , tum üni. lerde sistem aynımı? yani wwriting,speaking gramerden mi olusuyor bu sınavlar ? sanırım uni ye gore zorluk derecesi degisiyor,mesela anadolu için cok calısmam gerekiyor mu ? ve ne zaman yapılıyor bu sınav? bildiğiniz kadarıyle yardım ederseniz sevinirim şimdiden cok tesekkurler
belma 23rd July 2007, 12:54 kayıttan hemen sonra oluyor bu sınavlar. zaten kayıt sırasında sölüyorlar. her üniversitenin istediği şeyler farklı. bazıları çok zorluyor bazıları az bazıları gerektiği kadar. ama genel anlamda grammar,reading,writing,listening,speaking,vocabulary gibi sınavlar var.ben ç.ü.nün sınavına girdim vocabulary ve speaking yoktu. ama mersin üniv. nde vardı. bizim sorularımız toefl soru tarzındaydı. zordu biraz. ama yapılmayacak gibi de değildi ki zaten gectim.:p
seize the day 3rd August 2007, 16:23 slm arkadaslar bildigim kadarıyla filoloji bolumlerinin sınavları diger bolumlere gore daha farklı ve zor oluyor. test seklide degil de yazılı oluyor sınavlar. ankara uni. yeterlilik sınavı ile ilgili bilgisi olan var mı acaba? tıp fakultesi icin ??????
avrilfan 3rd August 2007, 16:37 Ben de Erciyes ve Celal Bayar üniversitelerinin hazırlık atlama sınavlarını merak ediyorum.Atatürk üniversitesi'nde İngiliz dili ve edebiyatı okuyan bir arkadaşım sınavın zor olduğunu söyledi ve hazırlık okumak zorunda kaldı.Sanırım kompozisyon yazdırıyorlarmış.Erciyes ve Celal Bayar ünv.lerinde okuyan arkadaşlardan cevap bekliyorum.:confused:
dirty_hary 3rd August 2007, 16:53 ben de cok merak ediyorum.aslında tek unv.teler deıl de genel olarak tum unv.telerın hazırlık sınavlarıyla ılgılı bılgı ya da oncekı yıllar sordukları hazırlık sınavı sorularını bulabılcegımız bı yer var mı?
seize the day 3rd August 2007, 17:06 arkadaslar hacettepe filoloji bolumleri yazılı sınav yapar grammer writing listening etc. ve baya zordur aslında bu sınav gecme birazda bolumun onceki yılki kontenjanına baglı diye duymustum kontenjanda kalan bosluga gore alt sınır asagı cekilebiliyor
avrilfan 3rd August 2007, 17:06 Biraz önce araştırdım.Hangi okullar tam olarak bilmiyorum ama bazıları speaking ve writing sormuyorlarmış.Ama genelde bu alanlardan sınava giriliyormuş.2 basamaktan oluşuyor sanırım 1.basamakta grammer soruları soruluyormuş.Eğer geçebilirsen 2.basamakta ise bir parça okunuyor ve o parçaya göre soruları cevaplıyormuşsun.Son olarak da seçenekli başlıklae verilerek senden o konuda kompozisyon yazmanı istiyorlarmış:)
dirty_hary 3rd August 2007, 17:12 Biraz önce araştırdım.Hangi okullar tam olarak bilmiyorum ama bazıları speaking ve writing sormuyorlarmış.Ama genelde bu alanlardan sınava giriliyormuş.2 basamaktan oluşuyor sanırım 1.basamakta grammer soruları soruluyormuş.Eğer geçebilirsen 2.basamakta ise bir parça okunuyor ve o parçaya göre soruları cevaplıyormuşsun.Son olarak da seçenekli başlıklae verilerek senden o konuda kompozisyon yazmanı istiyorlarmış:)
evet,bahsettiginz uygulama ataturk unv. var sanırım.gecen sene arkadasım ingiliz dili ve edeb. bolumu hazırlık sınavını dediginiz sekılde olmustu.ozellıkle komposizyonda zorlandıgını soylemıstı.gecemedı malesef :(
avrilfan 3rd August 2007, 17:17 benim arkadaşım da geçemedi.Çok zor olduğunu söylemişti.Mesela kompozisyon konusu toplumumuzda Türk kadınının yeri ve önemiymiş.
psycho 3rd August 2007, 19:31 arkadaslar bende hazırlık okuyanlardanim.inönü üniversitesi ing. ögretmenligi. 1e gectim allaha şükür.gramar.listening.reading.writing bölümlerinden gecerli not alırsaniz speakinge girebiliyosunuz. baya zordu valla gecemedim.zaten 2 kişi gecti.düşünün artık. ama hazırlık okumak meslegimiz için yararli bence.cok eglenceliydi.inglizce film falan izlyoduk. bu kadar yardımci olabiliyorum.
tiye_35 4th August 2007, 22:31 ya arkadaşlar odtü-ingilizce öğretmeliği hazırlık atlama sınavı ile ilgili bi bilgisi olan var mı?
bende çok merak ediyorum şahseN.Aslında sınavda 2 yanlış taptım ama beni speakin writing listening olan bi sınava soksalar ne yaparım bilmiyorum ve de baya korkuyorum :s gerçi biz lise-3de bi yıl boyunca tofel kitabını işledik ama..Neyse bilen yada duyan varsa ve yardımcı olursa çok sevinirim
ekizl 5th August 2007, 01:04 arkadaslar hacettepe filoloji bolumleri yazılı sınav yapar grammer writing listening etc. ve baya zordur aslında bu sınav gecme birazda bolumun onceki yılki kontenjanına baglı diye duymustum kontenjanda kalan bosluga gore alt sınır asagı cekilebiliyor
Hacettepe'de filoloji bölümleri artık farklı sınav almıyor. Hazırlıkta da ayrı program okumuyorlar. Bilgilerinize. Hazırlık atlama 2 sınavdan oluşuyor. İlk gün seviye tespit sınavı yapılıyor. Bu, çok basit sorulardan başlayıp gitgide zorlaşan, gramer, kelime ve kısa okuma parçalarından oluşan bir sınav. Bu sınavdan belli bir barajı geçemeyenler otomatik olarak hazırlığa kalıp 2. sınavı alamıyorlar. Bu sınavdan Filoloji öğrencilerinden kalan olacağını sanmıyorum. Esas muafiyet sınavı 2. gün oluyor: bu da yine gramer, kelime, okuma ve yazma bölümlerinden oluşan bir sınav. Writing hariç, çoktan seçmeli. Gramer ve kelime bölümleri cloze test ve TOEFL tarzı "spot the mistake" bölümünden oluşuyor (altı çizili cümleler, siz hatalı olan kısmı buluyorsunuz). Okuma bölümünde 2 parçadan sorular geliyor: çoktan seçmeli comprehension questions, parçadaki kelimenin anlamını tahmin etme ve reference (what does "he/them/which, etc." refer to?) soruları. Yazma bölümünde de ya "opinion" ya da "advantages-disadvantages" tarzında bir kompozisyon yazmanız bekleniyor. Bu sınavdan 65 alan geçiyor. Filolojileri zorlayacak bir sınav olduğunu sanmıyorum. Zaten bu yeni sistemde çok az filoloji öğrencisi hazırlığa kalıyor. Onlar da Intermediate kur olup bir dönem okuduktan sonra Şubat'ta geçip irregular olarak bölümlerine gidebiliyorlar.
Kontenjana göre sınırın alta-üste çekilmesi diye birşey söz konusu değil. Sınır 65.
Sefcell 5th August 2007, 01:18 Ben de Erciyes ve Celal Bayar üniversitelerinin hazırlık atlama sınavlarını merak ediyorum.Atatürk üniversitesi'nde İngiliz dili ve edebiyatı okuyan bir arkadaşım sınavın zor olduğunu söyledi ve hazırlık okumak zorunda kaldı.Sanırım kompozisyon yazdırıyorlarmış.Erciyes ve Celal Bayar ünv.lerinde okuyan arkadaşlardan cevap bekliyorum.:confused:
Geçen sene Celal Bayar hazırlık sınavı yapmadı zaten kontenjanı 50 kişi mi ne o yüzden herkes 1. sınıftan başladı
LEE 20 5th August 2007, 01:56 Vakit kaybı olarak düşünülmezse hazırlık sınıfları güzel olur bence, ilk yıl üniversiteye, şehire falan alışabilmek, İngilizce bilgimizi biraz daha iyi seviyeye getirmek için uygundur :=)
Carleone 5th August 2007, 04:20 Anadolu Üni'nin hazırlık atlatma soruları zor oluyormuş..
ilayda 1987 6th August 2007, 02:04 arkadaşlar elinde istanbul üniversitesinin hazırlıgı geçmek için soru örnegi olan varsa bildirmesini rica ediyorum
Dilci19 6th August 2007, 02:08 Geçen sene Celal Bayar hazırlık sınavı yapmadı zaten kontenjanı 50 kişi mi ne o yüzden herkes 1. sınıftan başladı
inşallah bu senede yapmaz ..
fatal 10th August 2007, 22:07 inşallah bu senede yapmaz ..
arkadaşlar celal bayar her yıl hazırlık sınavı yapıo.ben hazırlık okudum vee ne yazıkki geçemedim bu sene tekrar muafiyete grcem.cbüde bi tek iiibf de hazırlık var öle sölendii gbi 50kişide yok ayrıca.tam tamına 400kişiydik biz bu sene hazırlıkta.seneye bunun 600olucağı sölenio
sayilan 10th August 2007, 22:44 Arkadaşlar, her üniversitenin kendine göre sınav formatı var. Özel üniversitelerde o yılın mali portresine göre sınavda sorulan sorular değişkenlik gösteriyor. Hazırlık sınıfları üniversite açısından fazla maliyet gerektirmiyor. O nedenle genelde öğrencilerin okuması teşvik ediliyor ya da orta seviyeden başlatıyorlar. Devlet üniversitelerinde öğrencilerin çoğu kompozisyon ve konuşmada çok zorlanıyorlar. O da sınav sisteminin (ÖSS) ortaya çıkardığı bir zorluk. Sınava gireceklere başarılar...
actually 11th August 2007, 12:17 Bir tanıdığım Cumhuriyet Üniversitesi-İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünde öğretim görevlisi. O söylemişti, çok zor hazırlıyoruz diye. Mesela geçen yıl hazırlık atlama sınavından 1 kişi geçebilmiş onun için de ayrı sınıf açılamayacağından o da hazırlığı okumuş. Hazırlığı gerekli buluyor üniversitede eğitim veren çoğu öğretim görevlisi. İngilizcedeki temel bilgilerin tekrarlanması, üniversiteye alışma, hocaları tanıma, şehri tanıma açısından büyük avantaj deniliyor.
MehmetDEU 11th August 2007, 12:25 Bir tanıdığım Cumhuriyet Üniversitesi-İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünde öğretim görevlisi. O söylemişti, çok zor hazırlıyoruz diye. Mesela geçen yıl hazırlık atlama sınavından 1 kişi geçebilmiş onun için de ayrı sınıf açılamayacağından o da hazırlığı okumuş. Hazırlığı gerekli buluyor üniversitede eğitim veren çoğu öğretim görevlisi. İngilizcedeki temel bilgilerin tekrarlanması, üniversiteye alışma, hocaları tanıma, şehri tanıma açısından büyük avantaj deniliyor.
Bu açıklamaya şunu da eklemek lazım. Artık CEF bazında düşünülmekte üniversitelerde. Yani her üniversite, kendi öğrencisinin üniversiteyi bitirdiğinde dil sorunu olmamasını istiyor. Çünkü bu ileride işe alımlarda, yurtdışında eğitim ve çalışma alanlarında öğrenciler önünde büyük bir sorun. Eğer öğrenci üniversitede iyi bir dil eğitimi alır da bu standartlara uygun olarak mezun olursa, haliyle üniversitenin de başarısı olumlu yönde etkileniyor. Ayrıca, TOEFL tarzı sınavların önemi her geçen saniye artmakta ve hazırlık birimleri de öğrencilerini bu tip sınavlara yetkin hale getirme çabasındalar. Zaten bi öğrenci muafiyeti atlayabiliyorsa, yukarıda sözü edilen hususlar konusunda herhangi bir sorunu olmadığı anlamına geliyor ve eğitimine doğrudan devam ediyor.
seize the day 11th August 2007, 14:06 Hacettepe'de filoloji bölümleri artık farklı sınav almıyor. Hazırlıkta da ayrı program okumuyorlar. Bilgilerinize. Hazırlık atlama 2 sınavdan oluşuyor. İlk gün seviye tespit sınavı yapılıyor. Bu, çok basit sorulardan başlayıp gitgide zorlaşan, gramer, kelime ve kısa okuma parçalarından oluşan bir sınav. Bu sınavdan belli bir barajı geçemeyenler otomatik olarak hazırlığa kalıp 2. sınavı alamıyorlar. Bu sınavdan Filoloji öğrencilerinden kalan olacağını sanmıyorum. Esas muafiyet sınavı 2. gün oluyor: bu da yine gramer, kelime, okuma ve yazma bölümlerinden oluşan bir sınav. Writing hariç, çoktan seçmeli. Gramer ve kelime bölümleri cloze test ve TOEFL tarzı "spot the mistake" bölümünden oluşuyor (altı çizili cümleler, siz hatalı olan kısmı buluyorsunuz). Okuma bölümünde 2 parçadan sorular geliyor: çoktan seçmeli comprehension questions, parçadaki kelimenin anlamını tahmin etme ve reference (what does "he/them/which, etc." refer to?) soruları. Yazma bölümünde de ya "opinion" ya da "advantages-disadvantages" tarzında bir kompozisyon yazmanız bekleniyor. Bu sınavdan 65 alan geçiyor. Filolojileri zorlayacak bir sınav olduğunu sanmıyorum. Zaten bu yeni sistemde çok az filoloji öğrencisi hazırlığa kalıyor. Onlar da Intermediate kur olup bir dönem okuduktan sonra Şubat'ta geçip irregular olarak bölümlerine gidebiliyorlar.
Kontenjana göre sınırın alta-üste çekilmesi diye birşey söz konusu değil. Sınır 65.
degismis olabilir haklısınız ben gireli 6 sene oldu ama su kontenjan durumunu yanlıs ifade ettim sanırım benim bahsettigim yabancı diller yuksekokulu deil bolumun kontenjanı idi mesela benim girdigim sene hazırlık okuyacak öğr.sayısıyla bi sonraki sene arsında buyuk fark vardı ve aynı fark iki donem arasındaki bolum kontenjanınada yansımıstı bizim sınıfımız bolumde 45 kisi iken sonraki sene bu sayı 70lere filan cıktı bu farda hazırlık atlayanlara yansıdı diye duyymustuk biz
seize the day 11th August 2007, 14:08 merak ettim biyoloji bolumunu kazanan ogrenci ile ing dili ve edb kazanan ogrenci aynı sınava mı giriyor
nile07 12th August 2007, 20:30 merhaba..
acaba gazi üni. ing. öğrt. için hazırlık atlama sınmavları nasıl oluyor bilgi verbilecek olan varmı??
sorular zor mu?? kaç kişi geçiriyorlar?? speaking dahil mi???
sorularıma cevap verirseniz ço kmutlu olcam........
Dilci19 12th August 2007, 20:42 merak ettim biyoloji bolumunu kazanan ogrenci ile ing dili ve edb kazanan ogrenci aynı sınava mı giriyor
tabiki hayır .. dil öğrencisinin daha ağır olması lazım bide dil öğrencisinin speaking mülakatı var geçmesi gereken ama başka bölümlerde o mülakat yok..
MehmetDEU 12th August 2007, 21:15 merak ettim biyoloji bolumunu kazanan ogrenci ile ing dili ve edb kazanan ogrenci aynı sınava mı giriyor
Bu üniversitenin ilgili makamının alacağı karara bağlı. Aynı sınava girilen (yani tek bir sınavın uygulandığı) üniversiteler de var, ayrı ayrı sınavların olduğu üniversiteler de var.
Umut Hızar 14th August 2007, 01:30 arkadaslar benim merak ettiğim konu ozellikle anadolu üni. ve uludag üni. hazırlığını geçme ama soruyu genel olarak sorsam daha ii olur , tum üni. lerde sistem aynımı? yani wwriting,speaking gramerden mi olusuyor bu sınavlar ? sanırım uni ye gore zorluk derecesi degisiyor,mesela anadolu için cok calısmam gerekiyor mu ? ve ne zaman yapılıyor bu sınav? bildiğiniz kadarıyle yardım ederseniz sevinirim şimdiden cok tesekkurler
Filolojilerde son 30 ya da 40 puan için "essay" yazdırılır. Bu hemen hemen her yerde aynıdır. "Vocabulary" tarzı sorular genelde çıkmaz, bunun yerine standart 100 soruluk sınavlar tercih edilmektedir ki bu sınavların da ilk 8-10 sorusu ve ileride 5-10 sorusu "phrase" ve ağırlıklıdır. 20-25 soru doğrudan structure istemektedir ki bunlarda da en az 4 soru "wish clause" ve "conditional" dır. Yine en az 4 adet Çift boşluklu "tense agreement" sorusu vardır; genel dilbilgisi konuları standartdır.
Ayrıca lisans dili ingilizce olan bölümlerin hazırlık atlama sınavlarında yazma kısmı için "paragraf" yazdırılır.Güüncel bir konu verilir ve bu yönde dile ne kadar hakimler, yazma becerileri ne seviye de doğrudan onu ölçmeye çalışırlar.
Zaten YDS'de 90 net yapabilmiş bir öğrencinin okuduğunu anlama becerisi iyi olabileceğinden dolayı filolojiler haricinde bu sınavlar sizler için çerez denilebilir.
Not: Erciyes muafiyeti atlamak Erzurum ya da Sivas'tan emin olun çok daha kolaydır. Soruları hep standart'dır. İhtiyaç duyan varsa temin etmeye çalışırım.
Umut Hızar 14th August 2007, 01:38 merak ettim biyoloji bolumunu kazanan ogrenci ile ing dili ve edb kazanan ogrenci aynı sınava mı giriyor
Hayır, üstelik sınavların seviyesi de birbirinden farklı.:)
IcySeden 14th August 2007, 01:43 Zaten YDS'de 90 net yapabilmiş bir öğrencinin okuduğunu anlama becerisi iyi olabileceğinden dolayı filolojiler haricinde bu sınavlar sizler için çerez denilebilir
hocam,yani sadece dil edebiyat seçenler mi writing sınavına giriyor? bir de, çok zorlayacak türden mi ? ben hazırlık+1 sene bekleyişle 2 sene kaybettim zaten.hazırlık eğlenceli olacaktır belki ama bi sene daha beklemeyi hiç istemiyorum açıkçası:rotz:
kendimizi nasıl hazırlayabiliriz? tavsiyelerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.
Umut Hızar 14th August 2007, 01:47 Ağırlıklı olarak denemeler yazmanızı ve bunu da yazma ile ilgili bir kitabın desteğinde yazpmanızı öneririm. Yazılarınızı okumayı ihmal etmeyiniz, bu arada diğer konulara da dikkat etmenizi öneririm.
Kolay gelsin.
nile07 15th August 2007, 21:10 --------------------------------------------------------------------------------
merhaba..
acaba gazi üni. ing. öğrt. için hazırlık atlama sınmavları nasıl oluyor bilgi verbilecek olan varmı??
acaba birileri bana ayrdımcı olablir mi tekarar yazıyorm......
esduberbah 22nd August 2007, 09:54 ardaşlar hocalar lütfen zonguldak karaelmas üniv de geçmiş yıllarda yapılan hazırlık geçme sınavından bir örnek siteye koyarmısınız hazırlığı mutlaka geçmem lazım birde writing kesinlikle varmı saygılarımı sunuyorum
nuisance88 22nd August 2007, 10:23 --------------------------------------------------------------------------------
merhaba..
acaba birileri bana ayrdımcı olablir mi tekarar yazıyorm......
gazili dilforumcular thread in de var brz bilgi...
Ben de gazi ing o ama bnde aradıgım cvpı bulamdm sibel arkdastan.....:confused:
yesillgozlu88 16th August 2008, 12:47 arkadaşlar yıldız tekniği yeni kazandım hazırlık sınavının zoruluğu hakkında bilgi verebilirmisiniz:smiley6:
|