Ehveniser
31st July 2006, 17:55
Is the integer y divisible by 3?
(1) The last digit in y is 3
(2) y + 5 is divisible by 6
(A) statement 1 alone is sufficient to answer the question, but statement 2 alone is not sufficient
(B) statement 2 alone is sufficient to answer the question, but statement 1 alone is not sufficient
(C) both statements together are needed to answer the question, but neither statement alone is sufficient
(D) either statement by itself is sufficient to answer the question
(E) not enough facts are given to answer the question
genius
31st July 2006, 21:04
y+5=6k
k=1 için y+5=6---> y=1
k=2 için y+5=12---> y=7
k=3 için Y+5=18----> y=13 (remember! the last digit in y is 3) 13 isn't divisible by 3
but question might be ask deceptively?? So go on trying
if k=8.......y+5=48---->y=43 and this time the integer y isn't divisible by 3 again
offf yoruldum geisini türkçe anlatım(zaten üniverstelerimizde de bu boyle oluyo yarı ing yarı türkçe:D) neysse
kısacası y nin alabileceği degerleri sıralarsak
13 (1+3=4 3 e bolunemez hatırlayalımki 3 e bolune blmesi iöin basmak degerleri toplamı 3 ve 3 un katı olması gerekiyor)
43 (b.d.t=7)
73 (b.d.t=10)
103 (b.d.t=13)
diye gidiyor..
dikkat edilirse hep sabit 3 er artışla gidiyor bu yuzden y hiçbir zaman 3 e bolunemez
So, The right anser is (C)
genius
1st August 2006, 23:29
yaw o kadar uğraşmıştım bunu çözmek için kimse bişey demedimi ya:( Bi pekiştireç gerekmezmi hocalarım...
Gymnopédies
1st August 2006, 23:34
yaw o kadar uğraşmıştım bunu çözmek için kimse bişey demedimi ya:( Bi pekiştireç gerekmezmi hocalarım...
Soruyu ben de çözmeye kalkıştım ama başaramadım.Siz maşallah çok iyisiniz hocam, size destek olmak isterdim ama matematik bilgim buna izin vermiyor.:)
p0mmes_frites
1st August 2006, 23:37
bu tür sorular hangi sınavda çıkıyor, nerede gerekli çok merak ettim:rolleyes: doğrusu matematik görünce arkama bakmadan kaçarım :p
genius
2nd August 2006, 00:19
Soruyu ben de çözmeye kalkıştım ama başaramadım.Siz maşallah çok iyisiniz hocam, size destek olmak isterdim ama matematik bilgim buna izin vermiyor.:)
teşekkürler gökhancım matematiği her zamn sevmişimdir..
pommes bu sınavların ne işe yaradıgını sormuşşsun
Amerika'da iş-idaresi,işletme(MBA) ve bunların alt dallarında yüksek lisans veya doktora yapmak isteyen öğrencilerden istenen test şeklindeki bir sınavdır. Amerikalı öğrencilerden de istenen bir sınav olduğundan İngilizcesi TOEFL7dan çok daha ağırdır. GMAT'de puanlar 200-800 arasında dağılır. 460 ve üzeri yaklaşık üst %50'ye denk gelir. GMAT'den alınan puan işletme-iş idaresi bölümlerine kabulde büyük rol oynar. GMAT'den düşük puan alan kişinin ,ders notları yüksek olsa bile ,üniversitece kabulü güçleşir. Bazı üniversitelerin 550,diğer bazılarının da 500 GMAT puanının altındaki öğrencileri kabul etmedikleri bilinmektedir.
bu sınavın adı GMAT bizm yuriçindeki yüksek lisans yapmak için gerekli olan LES sınavının yurtdışındaki karşılıgı oluyor kısaca özetlersek.
p0mmes_frites
2nd August 2006, 00:28
bayağı zor bi sınava benziyor. Gerçi matematik bilgim pek bi zayıf olduğundan en basit sorular bile zor gelir bana...:rotz:
genius
2nd August 2006, 00:40
açıkcası bizdeki öss sınavı gibi geliyor bana, hatta öys ye girmiş birisi olarak türkler için basit bile denilebilir(matematik kısmı için tabii)
Ehveniser
2nd August 2006, 10:43
genius.. Im sorry but the answer is not correct one..
let's think together:
y+5 is divisible by 6
this means
1) y is an odd (tek) number (y+5 is divisible by 2)
y=1 => y+5=6
y=7 => y+5=12
y=13 => y+5=18
in this case, you can see easily, y is not divisible by 3
because, if y+5 is divisible by 6 (also by 2 and 3), then y is impossibly divisible by 3.
the last digit of y is 3
remember the rule: a number can be divisible by 3 if only the sum of its digits is divisible by 3.
the first data is not sufficient:
if y is 33, then it is divisible
if y is 23, it cannot divided by 3
so, the correct answer is B.
genius
2nd August 2006, 11:28
hımm, ewet hocam anladım bu tarz sorulara türkiyede alışık olmadığımız için bilinçaltımızda hemen kendi soru sistemmiiz gibi algılıyoruz, yani sanki 1 ve 2 verilmiş bu durumda yukardaki soru doğrumu gibi anlaşılıyor her seferde isteristemez.. Ama pratik yaptıkça anlaşılıyor...
Ehveniser
2nd August 2006, 11:39
evet, temel fark bu. diğer soruda da algınızda bir yanılsama oldu... çok normal... yoksa bu sorular OKS seviyesinde :)