Tam Sürüm Bilgini Göster : vocab question

Exorcise
16th July 2007, 01:12
The Iraqi delegation will also include a team of technicians to ....... how the pipeline from Iraq s Kerkük oil fields to Turkey s Mediterranean port of Ceryhan can be repaired.

a)debate b)discuss

from testmaster nejat alperen

DivingDeep
16th July 2007, 01:15
discuss "ele almak,görüşmek" olarak dedim.

Exorcise
16th July 2007, 01:16
bakalım başka yorumları olan var mı sebebiyle birlikte

damlasav
16th July 2007, 01:18
The Iraqi delegation will also include a team of technicians to ....... how the pipeline from Iraq s Kerkük oil fields to Turkey s Mediterranean port of Ceryhan can be repaired.

a)debate b)discuss

to discuss çok açık görüşme tartışma anlamında.

Angie06
16th July 2007, 01:20
evet discuss ele almak diyorum bende anlamca tartışmak olmuyor gibime geldi

Exorcise
16th July 2007, 01:21
yah bende discuss dedim ama debate miş:smilies6:

DivingDeep
16th July 2007, 01:23
baskı hatasıdır evladım:D

Exorcise
16th July 2007, 01:24
yah bakalım hocalrımız yorumalrı nolcak bir de yanlıs olamaz cünkü aynı testte diger keliem sorusunun cevabı discuss tı:) yani iki tane discuss cevaplı olmaz diye düşnüyorum

Angie06
16th July 2007, 01:28
Pes şok oldum!:D

ebruuu___
16th July 2007, 01:29
umarım bu neden debate olduğunu açıklar:)
debate: a formal discussion of an issue at a public meeting or in a parliament.

DivingDeep
16th July 2007, 01:29
türkiye ırak meselesi olduğu için konuda "tartışmak" olabilir belki.ama discuss da yakın

Yahya Hoca
16th July 2007, 01:32
baskı hatasıdır evladım:D
Hitap tarzına dikkat.:confused::confused:

DivingDeep
16th July 2007, 01:33
debate=to discuss sth, especially formally, before making a decision or finding a solution = syn discuss.oxford dic

Yahya Hoca
16th July 2007, 01:34
umarım bu neden debate olduğunu açıklar:)
debate: a formal discussion of an issue at a public meeting or in a parliament.
Evet açıklar. Fakat böyle bir soruda "discuss" verilmemeliydi.

ebruuu___
16th July 2007, 01:35
especially formally
bu zaten açıklamaz mı ? discuss ta bi formal olay yoktur bence yanılıyor muyum:confused::confused:

DivingDeep
16th July 2007, 01:41
Hitap tarzına dikkat.:confused::confused:
asla hitabımın yanlış anlaşılmasını istemem ve "evladım" kelimesi bana ait bir kelime gb kullanma amacı güdülmemiştir.tamamen nükte taşımaktadır.exorcise arkadaşımız da yanlış anlamışsa "özür dilerim arkadaşım"

Exorcise
16th July 2007, 07:26
ben yanlıs anlaamdım ne de olsa bizde otur seyelr kullanıyoruz arkaadslar arasında:)

Purgation
16th July 2007, 10:43

a)debate b)discuss

Yıl boyunca hep iki sözlük kullandım, macmillan ve longman; her ikiside her zaman olduğu gibi bu soruda da tutarlı.. Irakın delegeleri resmi olacağı için A şıkkı daha yakın..

Discuss
1 to talk about something with someone (macmillan)
2 to write or talk about a subject in detail (macmillan)

1 to talk about something with another person or a group in order to exchange ideas or decide something (longman)
2 to talk or write about something in detail and consider different ideas or opinions about it (longman)

Debate
1 if people debate a subject, they discuss it formally before making a decision, usually by voting (macmillan)

1 to discuss a subject formally when you are trying to make a decision or find a solution (longman)

Aksun
16th July 2007, 10:45
Bir şey soracağım "debate" preposition olarak "about" almaz mı? Böyle yalnız başına kullanımı var mı?

Purgation
16th July 2007, 10:52
Bir şey soracağım "debate" preposition olarak "about" almaz mı? Böyle yalnız başına kullanımı var mı?

İsim halindeyken about ile gidebilir ama fiil haliyle anlamsal olarak gitmez gibi geliyor bana; .. hakkındaki tartışma, .. hakkındaki tartışma için şunu yaptılar.. Ayrıca longmana göre debate 'in almadığı edat yok gibi :)

KemalKasap
16th July 2007, 11:33

a)debate

Burada önemli olan formal-informal yapılar. Söz konusu görüşmelerin doğası gereği debate olmalıdır.

Forumda formal-informal kelime yapılarını incelesek nasıl olur?

Spartakus
16th July 2007, 12:14

a)debate b)discuss

Soruda iki seçenek de doğru.

1. Her iki sözcük de kendisinden sonra noun clause alabilir

2. Her iki sözcük de resmi kullanım içerisinde geçebilir

3. Her iki sözcük de görüşmek / müzakere etmek anlamına gelebilir.

4. Bu soruda geçen cümlenin resmi bir bağlamdan alındığının ispatı ne? İçinde "Irak" adının geçmesi mi? Pekala bu cümleyi yoldan geçen biri de söyleyebilir. Üstelik resmi cümle olunca "discuss" kullanılmaz diye bir kural mı var olaki?

Purgation
16th July 2007, 12:52
4. Bu soruda geçen cümlenin resmi bir bağlamdan alındığının ispatı ne? İçinde "Irak" adının geçmesi mi? Pekala bu cümleyi yoldan geçen biri de söyleyebilir. Üstelik resmi cümle olunca "discuss" kullanılmaz diye bir kural mı var olaki?

Irakın delegeleri resmiyet taşımaz mı? Resmiyet taşıyan bir cümlede elbetteki discuss kullanılmayacak diye bir kural yok, fakat kelimelerin anlamlarına hem longmandan hemde macmillandan bakınca, daha resmi olanın debate olduğunu gördüm.. Neticesinde iki kelimenin farkı öğretilmeye çalışılmış..

erkanercoskun
16th July 2007, 12:59
ebruu' ya katılıyorum...debate

ebruuu___
16th July 2007, 14:31
bende oxford advanced sözlüğe baktım ordaki örneklere de baktım ikisi arasındaki farklara debate bu cümle için daha uygun bence formal olması da zaten ırak delegelerinden anlaşılıyo bence

DivingDeep
16th July 2007, 14:39
yalnız şöle bir şeyde var.sınavda bu kadar ince ve muallakta bırakacak soru tipi çıkar mı?ben yapamam:(

ebruuu___
16th July 2007, 14:41
yalnız şöle bir şeyde var.sınavda bu kadar ince ve muallakta bırakacak soru tipi çıkar mı?ben yapamam:(

zaten bu seneki kelime soruları bana öle geldi aynı anlamda olanlar vardı sadece ufak nüanslardan elenenler vardı