Tam Sürüm Bilgini Göster : Bayrağımız gerçekten Ay-Yıldız mı?
MehmetDEU 12th July 2007, 01:51 Dilimize "ay-yıldız" olarak işlenmişse de esasında acaba bayrağımız gerçekten "ay" ve "yıldız"dan mı oluşuyor:). Şu sıralar gün batımının ardından gökyüzünde görebileceğiniz en parlak şey Jüpiter'dir (gerçi gün batımının hemen ardından batı istikametinden Venüs batıyor, o da bir hayli parlak ama benim bahsettiğim o değil).
Esasında Türk Bayrağı'ndaki "yıldız" diye hitap ettiğimiz şey Jüpiter'dir:). Yani bu durumda bayrağımız esasında "Ay-yıldız" değil, "Ay-Jüpiter"dir. Daha detaylı bilgi için tıklayın (http://tr.wikipedia.org/wiki/T%C3%BCrk_Bayra%C4%9F%C4%B1_ile_ilgili_s%C3%B6ylenceler).
dilekdemir89 12th July 2007, 02:13 Ama onlar da yıldız diye geçiyo mesela Güneş en büyük yıldızdır derdi öğretmenimiz
BBTÜRKAY 12th July 2007, 02:13 Dilimize "ay-yıldız" olarak işlenmişse de esasında acaba bayrağımız gerçekten "ay" ve "yıldız"dan mı oluşuyor:). Şu sıralar gün batımının ardından gökyüzünde görebileceğiniz en parlak şey Jüpiter'dir (gerçi gün batımının hemen ardından Kuzeybatı istikametinden Venüs batıyor, o da bir hayli parlak ama benim bahsettiğim o değil).
Esasında Türk Bayrağı'ndaki "yıldız" diye hitap ettiğimiz şey Jüpiter'dir:). Yani bu durumda bayrağımız esasında "Ay-yıldız" değil, "Ay-Jüpiter"dir. Daha detaylı bilgi için tıklayın (http://tr.wikipedia.org/wiki/T%C3%BCrk_Bayra%C4%9F%C4%B1_ile_ilgili_s%C3%B6ylenceler).
Tamam Mehmet Hocam da zaten yildizda nedir ya güneş gibi kendi kendine patlayan yanan veyahut güneş gibilerinden ışık alan .....
Aslında pek yanlışlık yok sadece muhterem sen yıldızın adını soyadını vermişsin Allah razı olsun.
MehmetDEU 12th July 2007, 02:15 İyi de Jüpiter yıldız değil ki:), gezegen.
http://tr.wikipedia.org/wiki/J%C3%BCpiter_(gezegen)
dilekdemir89 12th July 2007, 02:20 İyi de Jüpiter yıldız değil ki:), gezegen.
http://tr.wikipedia.org/wiki/J%C3%BCpiter_(gezegen)
Jüpiter hep havada mı yani hep mi görürüz? Cumhuriyet'in bilim ekinde bu ay venüs- satürn ün olduğunu okumuştum hoş pek de ilgilenmem gökle ama
MehmetDEU 12th July 2007, 02:24 Vallahi ben son 1 haftadır çıplak gözle Venüs, Jüpiter, Vega, Arcturus, Altair, Polaris (Kutup Yıldızı) ve Ay'ı gördüm. Ama teleskopla, bunlara ek olarak Pluton, Jüpiter'in Uyduları ve Halkası, Satürn ve Kuzey Caldwell Galaksisi'ni gördüm (gerçi onlar çok küçüktü)...
Küçük bir not:). Arcturus Yıldızı, Güneş'in 110 katı büyüklükte.
dilekdemir89 12th July 2007, 02:28 Vallahi ben son 1 haftadır çıplak gözle Venüs, Jüpiter, Vega, Acturus Polaris (Kutup Yıldızı) ve Ay'ı gördüm. Ama teleskopla, bunlara ek olarak Pluton, Satürn ve Kuzey Caldwell Galaksisi'ni gördüm (gerçi onlar çok küçüktü)...
:eek: :eek: helal olsun çıplak gözle nasıl seçtiniz:D Ben de anlamak isterdim yıldızlardan ama maalesef hepsi de birbirine benziyo ..
BBTÜRKAY 12th July 2007, 03:45 Bir söylenceye göre, 1. Kosova Savaşı sonrasında savaşta ölen Türk askerlerin kanının bir göl gibi toplanması sonucunda, Ay ve Yıldız'ın bu göl üzerinde yansıması ile oluştuğu kabul edilmektedir. Yapılan tüm varsayımlar arasında, 1. Kosova Savaşı'nın sebep olması en büyük ihtimallerden biridir.Çünkü bu savaşın akşamında gökyüzünde Jüpiter ve Ay yan yana nadir anlarından birini yaşamıştır.
1. Kosova Savaşı tarihi (28 Temmuz 1389), ve Kosova koordinatlarında (Lat: 43.41 , Long: 25.65) gökyüzündeki gezegenlerin konumu incelendiğinde Ay ve Yıldız'ın aslında Ay ve Jüpiter olabileceği ortaya çıkar.
1389 da yıldız gezegen farkını gören varsa bu Siirtte yaşamıştır bir soruşturayım:)
dilekdemir89 13th July 2007, 01:14 Sunay Akın gelip anlatmıştı bize yavaş yavaş yıldızların köşeleri azaltılmış en baştan hilaller 3 taneymiş 1 e düşmüş gibi bişey. Unuttum bi yere not almıştım bulabilirsem yazarım.
CyberTecH 30th July 2007, 23:39 ilginç bir konu.ilgimi çekmemişti açıkcası pek fazla.sonuçta gökyüzündeki çoğu şey yıldız olarak adlandırılıyor.bilginiz için teşekkürler hocam;)selametle...
MehmetMamger 20th August 2007, 08:51 Dilimize "ay-yıldız" olarak işlenmişse de esasında acaba bayrağımız gerçekten "ay" ve "yıldız"dan mı oluşuyor:). Şu sıralar gün batımının ardından gökyüzünde görebileceğiniz en parlak şey Jüpiter'dir (gerçi gün batımının hemen ardından batı istikametinden Venüs batıyor, o da bir hayli parlak ama benim bahsettiğim o değil).
Astronomi merakınız hepimizin malumu hocam. Ama bayrağımızdaki şey İlber Ortaylı'ya -muhtemelen- göre her ikisi de değil. Onun ve başka tarihçilerin taa Bizans dönemlerinden kalma ve İstanbulda her evde görülmesi mümkün benzeri bir şekle dayanan teorileri erbabına malumdur. Bimeyenler de azıcık araştırsınlar, öğreneceklerdir.
Ve aslında kana yansıyan ay-yıldız folklorik bir öğe, yani halk uydurması ve gerçek değil. Tıpkı "Bursa cennet "burası"dan gelmiştir" demek gibi. Bu bağlamda sembol olarak bayrakta AY ve YILDIZ kullanımı, kana yansıyan ve hilalin tam karşısında mukim bir parlak gök cisim ile değil, bir tercihle yapılmıştır. Pekala yıldız yerine gül de kullanılabilirdi. (Ve eyvah, korkarım o zaman da insanlar gülü gökte ararlardı... :)) Kırmızı, beyaz, ay ve yıldız: Bunlar sadece tercih edilmiş temalar.
Hekim 20th August 2007, 11:55 BENCE
Kusura bakmayın hocam ama biraz saçma geldi.. Şehitlerimiz öldüğünde ayla yıldız karşı karşıya gelmiş kanında öyle yansımış deniyor ama bence Bütün/çoğu ülkede olduğu gibi (nasıl hrıstıyanlarda haç varsa) dinimiz var. Bilindiği üzere Ay'da islam ın simgesidir. Yıldız da Muhammed (s.a.v.) ın ismini temsil eder. Dikkat ederseniz camilerde görürsünüz ay içinde arapça hz.muhammed yazar.. Bayrağımızda ona benzetilmiştir...
MehmetMamger 20th August 2007, 20:45 Kusura bakmayın hocam ama biraz saçma geldi.. Şehitlerimiz öldüğünde ayla yıldız karşı karşıya gelmiş kanında öyle yansımış deniyor ama bence Bütün/çoğu ülkede olduğu gibi (nasıl hrıstıyanlarda haç varsa) dinimiz var. Bilindiği üzere Ay'da islam ın simgesidir. Yıldız da Muhammed (s.a.v.) ın ismini temsil eder. Dikkat ederseniz camilerde görürsünüz ay içinde arapça hz.muhammed yazar.. Bayrağımızda ona benzetilmiştir...
Aslında dil okurları ilmi gelenekleri sayesinde bilirler: Yakıştırmalar gerçeği temsil etmez ama inanması daha kolaydır. Bir şeyin (kelimenin, geleneğin, inancın, bizzatihi din veya lisanın) kökenini bulmak için hemen hep aynı usül-yöntem tatbik edilir. Bu yöntem içerisinde hızla sayılabilecek anahtar kelimeler (key words) tarihen öncelik-sıralık, mekan ve zamanın el verebildiği karşılıklı etkilenmişlik, kültüre ve hakim inançlara uyarlama, bunun yerleşmesinde gerekçe veya uygun ortamdır.
Bu bağlamda aşağıdaki soruların cevaplanmaya ihtiyacı vardır:
Ayın islam simgesi olmasının tarihi kökeni nedir? Tarih, etkileşim, uyarlama ve yerleşimdeki gerekçeler bağlamında bu nasıl izah olunabilir? Yani: İlk ne zaman bu uygulama görülmüştür? Bir başkasından mı edinilmiştir? Nasıl böylesine kabul görmüş ve yerleşmiştir?
Camilerde ay içinde Hz Muhammed yazması (ki benim pek karşılaştığım bir durum değil, halbuki İslami ikon kültürü ile kısmen ilgiliyimdir) ilk ne zaman görülmüştür (tarih), başka bir şeyden etkilenmiş ve bu kültüre uyarlanmış olabilir mi? Bu uyarlama (varsa) nasıl zihinlerde meşruiyet bulup da yerleşebilmiştir?Ha bu arada ilgilisine, ilk resim milattan sonra 2. yüzyıla ait, diğeri cumhuriyetin ilk yılları.
http://www.haksoz.net/resimler/ayyildiz_bizans02.jpg
Elbette sırf tesadüf de olabilir. Yine olayı bilmeyenlere (vallahi merhamete geldim, yoksa "araştırsınlar, hep armut piş ağzıma düş yapıyorlar" demedeydim): İstanbuldaki çoğu Rum evinde Osmanlıdan önce ve sonra kullanılan hilale benzer şeklin "yay"ı simgelediği tarihi çevrelerde bilinir. İlber Ortaylı'nın bu konuda nefis tahkik ve akıl yürütmeleri vardır.
|
|