Selin88
28th April 2007, 14:05
-3<x<4 olmak üzere Ix-4I+Ix+3I ifedasinin değeri nedir
|
Tam Sürüm Bilgini Göster : mutlak değer sorusu Selin88 28th April 2007, 14:05 -3<x<4 olmak üzere Ix-4I+Ix+3I ifedasinin değeri nedir civileng 28th April 2007, 14:12 -3<x<4 olmak üzere Ix-4I+Ix+3I ifedasinin değeri nedir Ix-4I--- eksi çıkar -x+4 Ix+3I --- x+3 topla ikisini --- 7 yapar.... sonuç 7 dir.. Dj_YuSuF 28th April 2007, 15:49 Ix-4I--- eksi çıkar -x+4 Ix+3I --- x+3 topla ikisini --- 7 yapar.... sonuç 7 dir.. Hocam bu ilk baştaki x neden - olarak çıktı. Ne olursa olsun içerden pozitif çıkmıyor muydu.:confused: Selin88 28th April 2007, 16:23 Hocam bu ilk baştaki x neden - olarak çıktı. Ne olursa olsun içerden pozitif çıkmıyor muydu.:confused: bende bunu sorcaktım kitapta önüne - alarak çıkar diyo pozitifte,negatifte önüne-alark çıkarmış bu konuyu anlatabilrimisniz. civileng 28th April 2007, 17:29 bende bunu sorcaktım kitapta önüne - alarak çıkar diyo pozitifte,negatifte önüne-alark çıkarmış bu konuyu anlatabilrimisniz. 1.) Mutlak değer nedir? sorusu yanıt arayalım mutlak değer --- herhangi bir sayının sayı dogrusu üzerindeki sıfır (orijin) [0,0] noktasına olan uzaklıgıdır. mesela ---mutlak değer !4! = !-4! --- sonuç 4 birimdir. 4 m, cm ,dm yani birimi gösterir uzaklık gibi. ama eksidir ama artıdır... sadece 4 birim uzaklıktadır deriz. Eşittir yani uzaklıklar... işin özü budur. 2.)şimdi soruya gelelim bize X in aralıgını vermiş oyle değil mi? şimdi bize belli bir aralık verdigi için biz bu aralıga göre işlem yapmalıyız. dolayısıyla mutlak değer ifadelerine bakacğız . mutlak değer | x-4 | için mesala -3<x<4 arasında ifade de -4 oldugu için bu ifade dışarı "-" olarak çıkar. mesela x=3 için ifadenin içi eksidir. yani ne koyarsan koy eksi çıkacaktır. şimdi eksi çıkarsa bu işlem -x+4 olur.... bir örnek daha x=0 koyalım ifade yiçi yine eksi sonuç... |-4| -- bu neye eşit = 4 e eşit... yani 4 olarak çıkar... | x+3 | burada sorun yok +|x+3| cıkar = x+3 'tür. x= 0 idi... koyalım 0+3 = 3 ikisini toplayalım .... 4+3= 7 birim diyebiliriz.... anlatabildim mi? saygılarımla:icon_wave: Selin88 29th April 2007, 16:52 anladım hocam cevap için teşk.ederim strom_king 29th April 2007, 21:41 1.) Mutlak değer nedir? sorusu yanıt arayalım mutlak değer --- herhangi bir sayının sayı dogrusu üzerindeki sıfır (orijin) [0,0] noktasına olan uzaklıgıdır. mesela ---mutlak değer !4! = !-4! --- sonuç 4 birimdir. 4 m, cm ,dm yani birimi gösterir uzaklık gibi. ama eksidir ama artıdır... sadece 4 birim uzaklıktadır deriz. Eşittir yani uzaklıklar... işin özü budur. 2.)şimdi soruya gelelim bize X in aralıgını vermiş oyle değil mi? şimdi bize belli bir aralık verdigi için biz bu aralıga göre işlem yapmalıyız. dolayısıyla mutlak değer ifadelerine bakacğız . mutlak değer | x-4 | için mesala -3<x<4 arasında ifade de -4 oldugu için bu ifade dışarı "-" olarak çıkar. mesela x=3 için ifadenin içi eksidir. yani ne koyarsan koy eksi çıkacaktır. şimdi eksi çıkarsa bu işlem -x+4 olur.... bir örnek daha x=0 koyalım ifade yiçi yine eksi sonuç... |-4| -- bu neye eşit = 4 e eşit... yani 4 olarak çıkar... | x+3 | burada sorun yok +|x+3| cıkar = x+3 'tür. x= 0 idi... koyalım 0+3 = 3 ikisini toplayalım .... 4+3= 7 birim diyebiliriz.... anlatabildim mi? saygılarımla:icon_wave: katılıyom arkadaşa |