Tam Sürüm Bilgini Göster : Dershanelerin ÖSS’ye Katkısı!

SeyfiHoca
27th July 2006, 10:57
Dershanelerin ÖSS’ye Katkısı!

Son yazımızda Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) sonuçlarına ilişkin satır aralarında kaybolup gitmemesi gereken ayrıntıları sıralarken, atladığımız bir cümle vardı.
O cümle şu:
ÖSS’yi kazananların veya 4 yıllık bir programa yerleşecek düzeyde puan alanların başarısında dershanelerin önemli etkisi olduğu bir kere daha ortaya çıktı.
Öncelikle şunu belirtelim; bu cümleyi yazmayışımızın bir sebebi vardı. O da; konuyu ayrı bir yazıda ele almak.
Bu şu açıdan önemli:
Dereceye girenler veya ortaya bir başarı koyanlar lisedeki eğitimlerinin yanında bir de dershaneden önemli katkı almışlar. Sayfa sayfa ilanlar, reklamlar, tanıtımlar ve sokaklara asılan boy boy afişler de bunu ortaya koyuyor.
ÖSS’de ilk bin içinde hatta ilk 10 bin içinde dershaneye gitmeyen hiç öğrenciye ben rastlamadım. Siz rastladınız mı bilmiyorum!
Dolayısıyla ortada es geçilmemesi gereken bir durum var. O da dershanelerin katkısı.
Dershanelerin durumu eğitim sistemi açısından sürekli tartışılıyor. Böyle devam ettiği sürece de bu konunun tartışılmasına devam edilecek. Çünkü dershaneler artık eğitimin önemli bir parçası haline geldi. Hatta dershaneler ÖSS açısından o kadar önemli bir konuma geldi ki, liseliler üniversiteye girmek için dershaneden eğitim almayı bir ön şart olarak görüyorlar..
TED daha önce bu konuyla ilgili bir araştırma yaptı. Ortaya çıkan sonuçlar da eğitim sistemi değişmediği sürece bunun devam edeceği ve hatta etmesi gerektiği yönünde.
Bu tespitimi eleştirenler olabilir.
O zaman onlara şunu hatırlatmak istiyorum.
Sıfır alan öğrencilerin çokluğundan şikayet ediyoruz. Dershanelerin eğitim sisteminin bir parçası haline gelmesini eleştiriyoruz. Bütün bunları yaparken acaba dershaneler olmasaydı veya öğrenciler mevcut eğitimleri dışında herhangi bir dış destek almasalardı sıfır alan kaç kişiye çıkardı. Bunu biraz daha açmak gerekirse, yüksek puan alan öğrenciler aynı başarıyı gösterebilirler miydi?
Bana göre hayır.
O zaman ÖSS’yi değerlendirirken, dershane gerçeğinin de göz ardı edilmemesi gerektiğini düşünüyorum.
En azından daha sağlıklı bir eğitim sistemimiz ve üniversiteye giriş modelimiz olmadıkça…

geminii
27th July 2006, 22:45
Dersanelerin katkısını tabikii göz ardı edemem...Ama çalışmak isteyen ama dersaneye gitmeyen öğrenci,bırakın ilk 10 binde olmayı benim gibi ilk 4 binde de olabiliyor.Yine de dersaneler gerçekten öğrenmek isteyenlere için yaralı oluyor...

Dersaneye gidiyorum,çalışmama gerek yok,nasıl olsa kazanırım mantığıyla hareket eden bir öğrenci için dersanenin etkisiz eleman olduğunu söylemek istiyorum.:p

kayamusty
28th July 2006, 13:01
elbetteki katkısı vardır.ama bu katkı bizim dersaneye odedigimiz ucret kadar varmıdır. işte bunun cevabıda geminin dediği gibi ogrenciye baglı. dersane araçtır hedefe ulaşmak için. ama hedefe ogrenci kendisi ulaşır. dersane sebeptir çalışmak için.

silwester
28th July 2006, 14:19
Metin yazarı kişiye soralım o zaman her dershaneye giden insan kazanıyor mu diye?

Burada dershaneye gitmek değil senin ne kadar disiplinli çalıştığın , çalıştığının ne kadarını anladığın , anladıklarını ne kadar sürede cevaba dönüştürebildiğin önemlidir.

dershaneninde katkısı büyüktür kazanmada her giden kişi kazanmayabilir ama katkısı büyük oldugğu kesin. daha bilinçli ve daha sistemli çalışmayı dershanedeki öğretmenler sayesinde yakalayabilirsin.