Tam Sürüm Bilgini Göster : Üniversitede not ortalamasının önemi?

-LonelyLinguisT-
25th April 2007, 20:20
Değerli hocalarım, ben üniversitede alınan notlarla ilgili bir şey merak ediyorum. Mesela, ortalaması 3.50 olan ve dersleri bu şekilde geçmiş olan bir öğrencinin, ortalaması 2.50 olan ve yine derslerini geçmeyi başarabilmiş bir öğrenciye göre herhangi bir avantajı var mıdır? Varsa ne gibi alanlarda? Tecrübesi olan hocalarım bunları bizlerle paylaşırlarsa çok sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim:icon_tup:

Loyalty
25th April 2007, 22:20
Nerede faydası lur biliyor musun? Yüksek Lisans yapmak isterse öğrennci en yüksek puan alanı tercih ederler. Sonra Okutman veya Araştırma görevlisi alımında önemli bir kriter olur. ;)

Yani ne kadar iyi ortalamayla mezun olursan o kadar iyidir. Fazla not göz çıkarmaz:D

edi
25th April 2007, 22:34
Bizim üniversitede not ortalamasına neredeyse hiç bakılmıyor,öğrenci seçiminde varsa yoksa dil ve Ales puanları önemli tutuluyor.Yani bir kişinin not ortalamsı ne kadar yüksek olursa olsun onun diğerlerinden farkı dil veya alesten aldığı yüksek puanları.Sanırım bu durum üniversiteden üniversiteye hatta fakülteden fakülteye değişebiliyor.Ama zamanınızı verimli kullanmak adına,not ortalamasını yükseltmek için harcadığınız zamanı dil ve ales çalışmak için harcarsanız karlı çıkarsınız.Tabi bu durum sizin başvuracağınız üniversiteye bağlı.Bizim üniversitedeki duruma göre ben böyle davranmak zorundayım.Hepsini birlikte yapabilirseniz en güzeli tabiki.Başarılar dilerim.

arzuaylin
25th April 2007, 23:15
olayın şu yönünüde düşünelim. Yüksek lisans ve doktora aşamasında Tübitak çok güzel burslar veriyor. Hatta oldukça yüksek bir burs. Ama şartı se üniversite ortalaması. Bence ipin ucunu sıkın tutun ve ne olur ne olmaz diyerek ortalamayı yüksek tutmaya çalışın. Yüksek lisans alımlarındada not ortalaman önemli. Sonuçta okuldan aldığın not çizelgen jüri tarafından inceleniyor

MehmetDEU
25th April 2007, 23:51
Yüksek lisansa başvururken ALES (geçerliliği henüz yitirilmemişse LES de olabilir), okul ortalamanız, mülakat vb. birkaç unsur belirleyicidir. Ama şunu gözardı etmemek lazım. Not ortalaması sadece jürinin görmesi için değildir; yani "ha, bakın bunun ortalaması 3.40. Alalım. Diğerininki 2.50, almayalım" anlamında değil sadece. Diğer saydığım unsurların belli yüzdelerine ek olarak not ortalamanızın da belli bir yüzdesi toplanır. Yani ALES'in belli bir yüzdesine okul ortalamanızın yüzdesi, mülakatın yüzdesi vs. hepsi toplanır ve sonuçtaki ortalamanıza göre kabul edilir ya da edilmezsiniz. Keza akademik kadro için de benzer kriterler vardır.

Kısacası üniversite puanınız "sözde değil, özde etkilidir" (son günlerin moda sözü oldu bu da:)). ELT alanında bilhassa methodology, linguistics, semantics, second language learning theories (pekçok üniversitede halen "language acquisition" olarak geçer), morphology vb. derslerinizi yüksek tutmaya bakın. Zira komisyonların çoğunun atlamayacağı derslerdir bunlar. Bizzat bakılır bu derslerin notlarına.

-LonelyLinguisT-
26th April 2007, 10:54
Sorumu cevaplayan hocalarıma ve arakadaşlarıma çok teşekkür ederim.:icon_tup: Demek ki her ihtimale karşı notları yüksek tutmaya çalışmak en akıllıca olanı.

ertanalp
26th April 2007, 12:45
Ama yükske lisans dışında yada akademisyenlik, okutman v.s dışında pek bakılıyor diyemem. Ama nereye gidersen git hangi işe başlarsan başla (devlet kurumları hariç) mutlaka aldığın derslere bakacaklardır. dolayısıyla transkriptini görmek isteyeceklerdir. Artık ortalamanın nasıl bir etki yaratacağını sen düşün :D ama benim tavsiyem o kdar kasma :D ortalama çok çok da önemli değil. Çünkü arkadaşımızın da dediği gibi ales puanın iyiyse özellikle de dil puanın iyiyse ortalamaya oranla çok daha avantajlısın. Yalnız yüksek lisansa başlarken mülakatta ortalamanın da hesaba katıldığını unutma... son olarak ortalamanın ileride y.lisans yada doktora yaparsan ben 3'ün üstünde tutmaya çalış derim... iyi çalışmalar

sertepe
26th April 2007, 20:42
Büyük ünilerden mezun arkadaşlar için değil de orta çaplı okuldan mezun arkadaşlar için sölüyom bunları bende dahilim tabi :) eğer eğitime devam ediceksen yüksek lisanstır akademisyen olarak üniversitede kalmaktır vs bunlarda lisans ortalaması belli oranda önem taşır tabi ki.Ama işe girerken gelipte ort. yok kaç sene de bitirdin fln bakmazlar.Tabi istisna durumlar olabilir orası ayrı.Sonuçta ne bölümünde okuduğunu ve ne tarz işlere girebilceğini bilmiyorum.Ama arkadaşın dediği gibi fazla not göz çıkarmaz sen yüksek tut ta nolur nolmaz bir gün karşına çıktığında ahh diye yanma.

Eager Beaver
24th May 2007, 20:34
Kesinlikle notları yüksek tutmak çok önemli.Karşına çıkacak fırsatlar hiç belli olmaz.Garantiye almak gerek.