Tam Sürüm Bilgini Göster : Mayıs KPDS Gramer sorusu

bengisu
27th July 2006, 00:12
All of the world's major national parks are included on the map,.....are most of the important reserves of lesser status.

a-as
b-as well
c-such
d-which
e-that

mayıs KPDS neden d değil cevap?

MehmeD
27th July 2006, 00:14
All of the world's major national parks are included on the map,.....are most of the important reserves of lesser status.

a-as
b-as well
c-such
d-which
e-that

mayýs KPDS neden d deðil cevap?

virgülden sonra that kullanamayacağımız için doğru cevap D olsa gerek:rolleyes:
Gerçekten neden D değil?

İbrahimPetek
27th July 2006, 00:16
Bak virgüle dikkat , olunca which tüm cümleyi niteler ama cümle devamına which ile uyum sağlamıyor

Gymnopédies
27th July 2006, 00:17
Ben "A" şıkkı diyorum.

İbrahimPetek
27th July 2006, 00:19

a-as
b-as well
c-such
d-which
e-that

Dünyanın önemli ulusal parklarının hepsinin haritada mevcut oluşu en önemli rezerv bu cümleyle ilgili olmalı

MehmeD
27th July 2006, 00:20
Dünyanın önemli ulusal parklarının hepsinin haritada mevcut oluşu en önemli rezerv bu cümleyle ilgili olmalı
Haritayı mı niteliyoruz hocam?

İbrahimPetek
27th July 2006, 00:21
which dersek tüm cümleyi niteleriz

bengisu
27th July 2006, 00:22
as'ın buradaki anlamı ne peki?

sınavda which işaretlemiştim de :)

İbrahimPetek
27th July 2006, 00:28
ben niye olmazını söyledim. olurunu da başkası açıklasın gari. :) öğrenelim hep beraber kuralını. sen which değil deyince as dir dedim zaten.

bengisu
27th July 2006, 00:29
yukarıdaki mesajınızı şimdi gördüm because anlamında ..işte ben neden sonuç ilişkisi yani kuramadım..kulağıma hoş gelmedi diyelim

İbrahimPetek
27th July 2006, 00:32
iyi de niye as are. as it/they (neyse öznesi) işte değil de

MehmeD
27th July 2006, 00:32
sanırım Türkçesi şöyle;
Dünyanın bütün ulusal parkları, ikinci derece statünün en önemli kaynakları olarak haritaya dahil edildi.

habbe
27th July 2006, 00:36
burada because yerine as'a gibi anlamını versek daha iyi olmaz mı

habbe
27th July 2006, 00:39
yani şöyle çevirsek
daha az önemli kaynaklar gibi dünyanın başlıca doğal parkları da haritada gösterilmiştir.
olmaz mı:confused:

Ümit Hoca
27th July 2006, 01:25

a-as
b-as well
c-such
d-which
e-that

All of the world's major national parks are included on the map, (just) as most of the important reserves of lesser status are (included)

SaitHoca
27th July 2006, 01:29
bu soru yüzünden 99 da kalan eski bir öğrencim olan ve bu yıl ingilizce öğretmenliğine geçen Zeynep diye bir öğrencim var. Walla benimle aynı puanı aldı:) helal olsun Zeynebe ama bu soruya çok yandı garibim. ümit hocam son derece anlaşılır ve concise bir dille açıklamış. bu izahın üzerinde izah olmaz.

İbrahimPetek
27th July 2006, 02:40
o zaman devrik yapı diiicez

Ümit Hoca
27th July 2006, 02:43
o zaman devrik yapı diiicez

devrik yapı değil; elipsis:)

İbrahimPetek
27th July 2006, 02:46
hocam elipsis ne ola ki
:);)

Ümit Hoca
27th July 2006, 03:02
hocam elipsis ne ola ki
:);)

Elipsis =

a-The omission of a word or phrase necessary for a complete syntactical construction but not necessary for understanding.

b- A mark or series of marks ( . . . or * * * , for example) used in writing or printing to indicate an omission, especially of letters or words. :)

bengisu
27th July 2006, 09:38
biraz kafam karıştı ...bi cümlenin elipsis olduğunu nasıl anlıcağım..

bengisu
27th July 2006, 09:39
biraz kafam karıştı ...bi cümlenin elipsis olduğunu nasıl anlıcağım.. :rolleyes:

Bülent Hoca
27th July 2006, 10:13
ızdırabını anlıyorum bengisu

bu sorunun doğru cevabı which olabilir mi?

relative clause neyi nitelemek durumundaysa hemen onu takip etseydi olabilirdi ,yani;

1-All of the world's major national parks, which are most of the important reserves of lesser status, are included on the map.

relative clause tüm cümleyi niteliyor olsaydı olabilirdi, yani;

2-All of the world's major national parks are included on the map, which is a good way of helping people where to go in their leisure times.

eğer cevap which değilse geriye olası bir tek şık kalıyor: as.

bengisu
27th July 2006, 10:17
seçenekleri eleyerek diyosunuz Hocam :)....

tüm cevap veren değerli Hocalarıma ve arkadaşlarıma teşekkür ediyorum

hakanyilmaz
28th July 2006, 17:17
naber müco olum bi kere a sıkkı oraya olsaydı nasıl cevirirdın bı yazsana

SeyfiHoca
28th July 2006, 17:19
müco kim..sen kimsin?

Gymnopédies
28th July 2006, 17:22
naber müco olum bi kere a sıkkı oraya olsaydı nasıl cevirirdın bı yazsana

Hakan hoşgeldin aramıza.:)

SeyfiHoca
28th July 2006, 17:26
anlaşılan pek samimisiniz. olum falan..ne iş gökhan? :) biz seni gökhan diye tanıyoruz? :)

Gymnopédies
28th July 2006, 17:43
anlaşılan pek samimisiniz. olum falan..ne iş gökhan? :) biz seni gökhan diye tanıyoruz? :)

Hocam Hakan okuldan arkadaşım.Bu yıl YDS sınavına girdi.Bana ara sıra "müco" diye takılır.Forumumuza yeni katıldığı için biraz acemilik çekiyor.:)Adım tabiki Gökhan.Aklınıza birşey gelmesin.

SeyfiHoca
28th July 2006, 17:56
anladım. kendisinden de forumumuza en az senin kadar katkı bekliyoruz.:)

ScOrPiO75
28th September 2006, 21:41
ızdırabını anlıyorum bengisu

bu sorunun doğru cevabı which olabilir mi?

relative clause neyi nitelemek durumundaysa hemen onu takip etseydi olabilirdi ,yani;

1-All of the world's major national parks, which are most of the important reserves of lesser status, are included on the map.

relative clause tüm cümleyi niteliyor olsaydı olabilirdi, yani;

2-All of the world's major national parks are included on the map, which is a good way of helping people where to go in their leisure times.

eğer cevap which değilse geriye olası bir tek şık kalıyor: as.

Hocam "1-All of the world's major national parks, which are most of the important reserves of lesser status, are included on the map." olarak yazılsaydı olurdu dediğiniz cümle pek de anlamlı olmadı galiba. Türkçe'ye çevirmek istesek biz bu cümleyi yanarız vallahi.

Konu ile ilgili açıklamanıza katılmakla birlikte, bahsettiğim cümlenize katılmıyorum.

eda627
29th September 2006, 00:07
arkadaşlar bu soruyu ben de sormuştum da.. sınavda cevabını which olarak vermiştim ama ösym cevabı as diye vermişşşş
:eek:

Veys
29th September 2006, 00:28
arkadaþlar bu soruyu ben de sormuþtum da.. sýnavda cevabýný which olarak vermiþtim ama ösym cevabý as diye vermiþþþþ
:eek:

ister map kelimesini açıklayan bir relative clause olarak düşünelim isterse sentencial relative clause olarak burada boşluktan sonra "are" olmaması gerekirdi. Dolayısı ile that de giderdi. Geriye such, as ve as well kalıyor.Such için böyle bir yapı düşünemiyorum. Eğer such önceki cümledeki anlamın tamamını içerir şekilde kullanılsaydı (ki bu şekilde kullanımı mevcut) anlamın tamamlayıcı olması gerekirdi. ama burada tam tersi zıt ifadeler var. the world's major national parks X important reserves of lesser status.
Geriye as well ve as kaldı. As well konum olarak uymuyor. Sonuçta elimizde as kalıyor.
Bunların eklendiği gibi şunlar da eklendi diye kaba taslak düşünebiliriz. Önceki cümlenin yüklemi ikinci defa kullanılmamış ve direct yardımcı fiil ve ikinci cümlenin öznesi konumundaki yapı kullanılmış.