Tam Sürüm Bilgini Göster : Oran-Orantı....

Dj_YuSuF
19th April 2007, 21:22
a, b, c, d reel sayı,

a/b = c/d = 3/5

6a+4 / x.d + 6b = 3/5

olduğuna göre, x değeri kaçtır?

A) 4a B) 4c C) 4/d D) 4/c E) 4d

Kaynak: Körfez

nuisance88
19th April 2007, 21:23
a, b, c, d reel sayı,

a/b = c/d = 3/5

6a+4 / x.d + 6b = 3/5

Olum boyle soru mu sorulur:corkysm60:

Dj_YuSuF
19th April 2007, 21:35
Herkes böyle soruyor abi. Matematikçiler anlıyor bunu. Pek birşey yok bölü-kesir işareti işte bu ; /

Zaten diğerleri normal yazıyor.

seda
20th April 2007, 00:36
merhaba,

şöyle bir sorum var... x.d + 6b 'nin hepsi mi bölü kısmında? yoksa 6b bölme işlemine sonradan mı ekleniyor?? yani....

6a+4 / (x.d + 6b) mı? yoksa (6a+4 / x.d) + 6b mı? burayı anlıyiim yarın çözerim :))) şimdi geç oldu artık.. :D

Dj_YuSuF
20th April 2007, 00:44
merhaba,

şöyle bir sorum var... x.d + 6b 'nin hepsi mi bölü kısmında? yoksa 6b bölme işlemine sonradan mı ekleniyor?? yani....

6a+4 / (x.d + 6b) mı? yoksa (6a+4 / x.d) + 6b mı? burayı anlıyiim yarın çözerim :))) şimdi geç oldu artık.. :D

6a+4 / (x.d + 6b) bu yazdığınız gibi:)

seda
20th April 2007, 00:46
a, b, c, d reel sayı,

a/b = c/d = 3/5

6a+4 / x.d + 6b = 3/5

her ikisinin de bölü kısmında olduğunu varsayıyorum ve.. 3/5 yerine de a/b yazıyorum eşitmişler ya..

6a+4 / (x.d+6b) = a/b buradan içler dışlar çarpımı ile..

6ab + 4b = a.x.d + 6ab burada 6ab'ler karşılıklı birbirini götürür geriye =

4b = a.x.d kalır x'i yalnız bırakalım a.d karşıya bölü olarak geçer

4b/a.d = x olur burada b/a yerine 5/3yazabiliriz çünkü a/b = 3/5 ise b/a ters çevrilip = 5/3 denilebilir.

4.5/3.d = x ise x = 20/3d çıkar ki bu yanıt da şıklarda yok :D naapıcaz şimdi???

seda
20th April 2007, 00:48
bu arada yanıt D şıkkı ama biraz bekliyorum...

ipucu: bakın hiç c/d'yi kullanmadık......

Dj_YuSuF
20th April 2007, 00:51
D şıkkı olabilir belki ama 20/3d durumunda kalıyor işlem. Buradan nasıl çıkıyoruz:)

Blue
20th April 2007, 00:52
bu arada yanıt D şıkkı ama biraz bekliyorum...

ipucu: bakın hiç c/d'yi kullanmadık......

ben buldumm

Blue
20th April 2007, 00:53
D şıkkı olabilir belki ama 20/3d durumunda kalıyor işlem. Buradan nasıl çıkıyoruz:)

o işlem yanlış işlem bırak onu ben sorduğundan beri uğraşıyorum

seda
20th April 2007, 00:54
:) ipucunu verdim.. iyi bir soruymuş sağolasın..

c/d = 3/5 ise buradan d'yi cekip, yalnız bırakıp, bulduğumuz yere koyun bakalım ne olacak :)

Dj_YuSuF
20th April 2007, 00:54
To Blue: Yani soru hatalı mı diyorsunuz? Hocaya götüreceğim vallahi. Rezil olmayalım:D

seda
20th April 2007, 00:56
o işlem yanlış işlem bırak onu ben sorduğundan beri uğraşıyorum

ooooo rakip çıkmış :icon_tup:

Blue
20th April 2007, 00:57
a, b, c, d reel sayı,

a/b = c/d = 3/5

6a+4 / x.d + 6b = 3/5

a yerine c ,b yerinede d yazabiliriz.
bu durumda işlem
6c+4\x.d+6d=c\d olur.
içler dışlar çarpımından
6cd+4d=c.x.d.+6cd
6cd ler birbirlerini götürür.
4d=c.x.d kalır.
x i yanlız bırakırsın d.c yi karşıya bölme olarak atarsın
4d\c.d=x
d ler gider
4\c=x kalır..

bravo bana:D

Dj_YuSuF
20th April 2007, 00:57
:) ipucunu verdim.. iyi bir soruymuş sağolasın..

c/d = 3/5 ise buradan d'yi cekip, yalnız bırakıp, bulduğumuz yere koyun bakalım ne olacak :)

İşte onu bi başarabilsem:) Matematiğim kıt olduğu için hala bakıyorum ama yapamıyorum...:cry:

Blue
20th April 2007, 00:58
ooooo rakip çıkmış :icon_tup:

yokya nerde sabahtan beri uğraşıyorum anca çözebildim. tam sen ipucu bu dediğinde ben onu deniyordum..bende ilk senin gibi çözdüm dedim ben kim matematik km ama bulabildim sonundaaa:icon_tup:

seda
20th April 2007, 00:59
a yerine c ,b yerinede d yazabiliriz.
bu durumda işlem
6c+4\x.d+6d=c\d olur.
içler dışlar çarpımından
6cd+4d=c.x.d.+6cd
6cd ler birbirlerini götürür.
4d=c.x.d kalır.
x i yanlız bırakırsın d.c yi karşıya bölme olarak atarsın
4d\c.d=x
d ler gider
4\c=x kalır..

bravo bana:D

pratik ama burada tutmuş olması her zaman tutacağını göstermez unutmayın.. sayılar aynı değil sadece oranları aynı.

Dj_YuSuF
20th April 2007, 00:59
Ya siz ikiniz aynı başlıyorsunuz ama farklı çıkıyorsunuz. Benim gibi anlamayan birine bunu yapmayın.:)

seda bu en son bıraktığın yerden nasıl çıkıyoruz?

Blue
20th April 2007, 01:00
To Blue: Yani soru hatalı mı diyorsunuz? Hocaya götüreceğim vallahi. Rezil olmayalım:D

yok canım çözdük ya demin seda arkadaşımızın çözdüğü işlemi bende ondan önce çözmüştüm derken kalem kağıtla burda kendi kendime çözmüştüm. yanlış anlaşılmayalım şıklarda olmayınca o doğru bir çözüm olmadı onu kasteddim

Blue
20th April 2007, 01:01
pratik ama burada tutmuş olması her zaman tutacağını göstermez unutmayın.. sayılar aynı değil sadece oranları aynı.

birde sen yolla çözümünü ben anlamam matematikten zaten.. olabilir yani.. bu kadar çözmem bile mucize

Dj_YuSuF
20th April 2007, 01:02
Bende anlamam. Bu konu kolay gibi geldi ama bu soru beni zorladı. Yarım saatte çözemedim. Blue senin gibi başladım ama çıkamadım:D

seda
20th April 2007, 01:03
İşte onu bi başarabilsem:) Matematiğim kıt olduğu için hala bakıyorum ama yapamıyorum...:cry:

şimdi en son ne bulmuştuk 20/3d ama şıklarda bu yok peki başka ne biliyoruz?? c/d = 3/5 o halde

içler dışlar yine ve d=5c/3 çıkar mı? evet d gördüğümüz yere de bunu yazarsak

20/(3.5c/3) alt kısmı karıştırmayın diye paranteze alıyorum, burada pek rahat olmuyor anlatmak maalesef. neyse o alttaki 3'ler sadeleşir. geriye 20/5c kalır bölersek 20'yi 5'e = 4 ve sonuç 4/c'dir. i hope i could tell..

Dj_YuSuF
20th April 2007, 01:05
şimdi en son ne bulmuştuk 20/3d ama şıklarda bu yok peki başka ne biliyoruz?? c/d = 3/5 o halde

içler dışlar yine ve d=5c/3 çıkar mı? evet d gördüğümüz yere de bunu yazarsak

20/(3.5c/3) alt kısmı karıştırmayın diye paranteze alıyorum, burada pek rahat olmuyor anlatmak maalesef. neyse o alttaki 3'ler sadeleşir. geriye 20/5c kalır bölersek 20'yi 5'e = 4 ve sonuç 4/c'dir. i hope i could tell..

Çok teşekkürler. Anlatabildiniz. Yani ben bile anladıysam büyük başarı:D
+rep.....

Blue
Bende anlamam. Bu konu kolay gibi geldi ama bu soru beni zorladı. Yarım saatte çözemedim. Blue senin gibi başladım ama çıkamadım:D

benim huyum kötüya pes etmiyorum kolay kolay 2 saat uğraşıyorum... baktım sıkıldım çözemiyorm kalemi, kağıdı, kitabı...atıyorum napıyım ama çözüncede çok güzel oluyo insana güven geliyo.. sen soruyu yzadığından beri yani ben gördüğümden beri uğraşıyorum anca bulabildim... ama seda da her zaman böyle olmaz dedi baksana
bi işe yaramadı yanii

seda
Ya siz ikiniz aynı başlıyorsunuz ama farklı çıkıyorsunuz. Benim gibi anlamayan birine bunu yapmayın.:)

seda bu en son bıraktığın yerden nasıl çıkıyoruz?

sistem aynı ama kullandığımız semboller farklı bakın blue arkadaşımız a yerine c; b yerine d yazıp çözmüş ben değiştirmedim ama gidişat aynı ve doğru..

Dj_YuSuF
20th April 2007, 01:07
İlgilenen herkese teşekkür ediyorum...Repleriniz gelmiştir:D

Blue
20th April 2007, 01:07
saol seda bu tarfı aklıma gelmemişti.yaptığım şekilde çıkmasaydı bir saat daha uğraşır onuda bulurdum kesin :(

seda
20th April 2007, 01:09
benim huyum kötüya pes etmiyorum kolay kolay 2 saat uğraşıyorum... baktım sıkıldım çözemiyorm kalemi, kağıdı, kitabı...atıyorum napıyım ama çözüncede çok güzel oluyo insana güven geliyo.. sen soruyu yzadığından beri yani ben gördüğümden beri uğraşıyorum anca bulabildim... ama seda da her zaman böyle olmaz dedi baksana
bi işe yaramadı yanii

yok yaramadığını söyleyemeyiz, mesela burada yaradı ;) eğer sorulan da bir oransa bu şekilde yapabilirsiniz, ama sayının kendisi ya da kendi değeri ile bağlantılı başka bir sayı soruyorsa o zaman olmaz. sizinki de oldu yani :icon_wave:

meb82
20th April 2007, 11:07
burada işlem kalabalığından sıkılanlar şu yolu deneyebilirler.3/5 oranına sadık kalarak a,b,c,d ye değer verilir.a=3/b=5,c=6/d=10 dersek oranları 3/5 olacak şekilde değer vermiş oluruz.şimdi altta verilen denkleme a=3,b=5 ve d=10 yazıp x'i çekelim.x=2/3 çıkıyor.şimdi seçeneklerde 2/3ü arayalım.a)4a=12,b)4c=24,c)4/d=2/5,d)4/c=(4/6)yani (2/3),e)4d=40 doğru seçeneğin d olduğu görülür.ingilizcede sizlerin görüşlerinden faydalanıyorum benim de size faydam dokunsun istedim.:) en azından sonucunuzun sağlamasını yapabilirsiniz.

Dj_YuSuF
20th April 2007, 22:02
Teşekkürler meb82 :icon_tup:

meb82
21st April 2007, 17:10
rica ederim.ayrıca aklıma gelmişken hemen söyleyeyim(bilseniz bile).değer verme yöntemini çarpanlara ayırma problemlerinde de uygulayabilirsiniz.çarpanlara ayırmada şu işlemin sadeleşmiş şekli nedir diyorsa x=2,y=3 denilerek(sayıları size bağlı tabi) veya soruda değişken sadece x cinsinden verilmişse x=5 gibi herhangi bir sayıyla sonuç bulunabilir.ayrıca, bu denklemin çarpanlarından birisi hangisidir tarzı sorularda da geçerlidir bu yöntem.ama çok önemli bir uyarı:seçeneklere değerleri yerleştirerek, sonucumuzla karşılaştırıken tüm seçenekleri tek tek kontrol etmeliyiz.bazen a)1,b)y-x gibi seçenekler birarada olabilir.y=3,x=2 demişsek iki tane 1 olur seçeneklerde.x ve y'ye verdiğimiz değerleri değiştirmemiz gerekir.bu nadiren de olsa oluyor.oran-orantı için kesinlik içeriyordu ama burada daha çok işlem sonuçlandırılamazsa tercih edilmelidir.teşekkür edilmezse sevinirim.herkesin nezaketinin farkındayım.rica ederim demek zorunda hissediyorum kendimi.bu da benim yüzümden herkesin boş yere sayfaya yeniden girmesine neden oluyor.sağ olun:)

Dj_YuSuF
21st April 2007, 17:13
Teşekkürler bilgiler için. Yeniden girmek ne demek. Şu matematiği öğreneceğimi tam olarak bilsem 1000 defa girerim:)