![]() | ![]() | ||||||
![]() ![]() |
| |||||||
| ALES Forumu ALES ile ilgilenenlerin takip edebileceği bölüm... |
![]()
![]() |
< Bu başlığı Paylaşın!
|
| | LinkBack | Konu Seçenekleri | Konuyu Değerlendir | Modları Göster |
|
| |||
| |||
Bir istatistikçi olarak bu konudaki bildiklerimi ve yorumlarımı sizlerle paylaşmak istedim. öncelikle yeni uygulanacak ales puanlama sistemi ,tıpkı kpss gibi başarı sıralamasının önem kazandığı,yapılan netlerden çok adayların içindeki yerimize göre puanımızın belirleneceği bir sınavdır.hesaplama aşamalarını kısaca özetlersek: 1-)tüm adayların ham puanları(netleri); sözel,say1,say2 testlerine göre büyükten küçüğe sıralanır. 2-)her test için ayrı ayrı aritmetik ortalama bulunur. 3-)her testin aritmetik ortalamalarına ,o teste ait standart sapma değerleri eklenerek ve çıkarılarak çeşitli sınır değerleri bulunur. 4-)bu sınır değerlerine göre hangi net aralığında bulunduğumuz tespit edilir. 5-)z değeri dediğimiz(ösym hesaplama yaparken adayların normal dağılıma uygun olduklarını kabul eder.yani,kabaca ortalamanın altında net yapanla,ortalamanın üstünde net yapanların birbirlerine eşit sayıda ,ayrıca çok yüksek yapanlarla,çok düşük net yapanların çoğunluktan az ve eşit sayıda olduklarını kabul eder.)-3 ile +3 arasında dğişen bu değer aralığının neresine denk geldiğimiz hesaplanır.yani her adayın o teste ait bir z puanı olur 6-)her aday için standart sapma ve güvenirlik katsayısı yardımıyla (güvenirlik katsayısı sabit bir sayıdır),standart hata değerleri hesaplanır.(ana belirleyici standart sapma) sonuç:standart hata değerleri ile z puanları çarpılır,ham puanlarınıza(netlerinize)eklenir. bu da sizin ales puanınızdır. peki bu kadar şey bilmemiz gerekirken,kısa yoldan fikir sahibi olabileceğimiz bir formül nasıl olabilir derseniz,alese girmediğimiz halde bir formül üzerinde çalıştık.ama sadece eşit ağırlık puanı için:0,52x(tüm testlerdeki toplam netleriniz)+16,8 uyarı:bu sadece genel bir fikir edinmek için geliştirildi.aslında bu tip kısa yoldan hesaplama formülleri sınav sonuçlarına göre düzenlenir.3 farklı türdeki testlerin farklı katsayılara sahip olacağı unutulmamalıdır.yalnız çok da yanıltıcı olamayabileceğini düşünüyoruz.(kpss3 puan hesaplama formülü=0,6x(gk+gy netleri toplamı)+28 formülünü çevrenizdeki kpss adaylarının puanları üzerinde uygulayarak görebilirsiniz.yalnız bu formül ,sınav sonuçlarından çıkarıldı.aday bulamayanlara birkaç tane kimlik nosu verebilirim).sözelciler e.a.puanlarına birkaç puan eklemelidirler sözel puanlarını tahmin etmek için.(tüm netlerindeki sözel oranına bağlı.10 puan bile eklenebilir.)aynı durum bir farkla sayısalcılar içinde geçerli.onların artış oranları sözel testinin herkes tarafından yapılabilirliği göz önüne alındığında bu kadar olmayacaktır.katkılarından dolayı göktürk ve hakan arkadaşlarıma teşekkür ederim.umarım herkes istediği puanları alır. saygılarımla kaynak:www.osym.gov.trAyrıca bu başlık altındaki 30 nolu mesajımı okumanızı öneririm.(Muhtemelen biliyorsunuzdur ama olsun.) Ayrıca; http://www.dilforum.com/forum/showth...664#post623664 adresini inceleyin. Konu SeyfiHoca tarafından (13-05-09 Saat 14:52 ) de değiştirilmiştir. |
| Aşağıdaki 3 kullanıcı bu güzel mesaj için meb82 isimli üyemize TEŞEKKÜR ediyor: | ||
|
| ||||
| ||||
| Alıntı:
|
| Aşağıdaki kullanıcı bu güzel mesaj için Artcı isimli üyemize TEŞEKKÜR ediyor: | ||
|
| |||
| |||
| formüle göre,e.a=67,24 çıkıyor. sözelde kabaca 72,24 ile 77,24 arasında değişir diye düşünüyorum.ama tabi sözel ortalamaları çok önemli.zannetmiyorum ama umarım bu seneki adayların ortalama netleri beni tongaya düşürmez.ama şunu söyleyeyim bu netlerle 70 puanı geçersiniz içiniz rahat olsun. |
| Aşağıdaki kullanıcı bu güzel mesaj için meb82 isimli üyemize TEŞEKKÜR ediyor: | ||
|
| |||
| |||
| meb82´isimli üyeden Alıntı bir istatistikçi olarak bu konudaki bildiklerimi ve yorumlarımı sizlerle paylaşmak istedim. formüle göre kabaca toplamda (sayısal + sözel) 103 dogruyu bulan eşit agırlık 70 i geçiyor! (kabaca) tabi dogru olablir... dedigin gibi kabaca bir formül... arkadaşlar fazla iç geçirmeyin her zaman kötüyü düşünün...(daha standart sapmalar hesaplanmadı) çünkü iyi zaten iyidir!!! :d saygılar... |
| Aşağıdaki kullanıcı bu güzel mesaj için civileng isimli üyemize TEŞEKKÜR ediyor: | ||
|
| |||
| |||
| öncelikle bir istatistikçi ile aynı forumda olmak çok güzel bir duygu.dediklerimin güvenilirliğini bilimsel yollarla sorgulayabilecek birisiyle.yalnız biz istatistikçilerin en önemli artısının,elimizdeki problemlere bilimsel yöntemlerle yaklaşıp tahminlerde bulunmak olduğunu biliyoruz.sizin maddeler halinde sıraladığım değerlendirme yöntemleri hakkında yorumlarınız olursa beklerim.yalnız bir istatistikçi olarak,bizim önemimizi gösteren bu yorumlara destek çıkmamanız çok ilginç.ayrıca şunu unutmamak lazım ki istatistikte duygulara yer yoktur.geçmişi yorumlayıp geleceğe yön çizmek vardır.insanların bazı konularda sıkıştığında yardım etmek kadar,fikir vermek kadar güzel bir şey yok.(not: 103 doğru değil,net olacak.ayrıca tüm yazıyı okumanızı tavsiye ediyorum.)mutlu günler dilerim ![]() |
| Aşağıdaki kullanıcı bu güzel mesaj için meb82 isimli üyemize TEŞEKKÜR ediyor: | ||
|
| |||
| |||
| sayısal 1 netim 32.75 sayısal 2 netim 17.50 Sözel netim 66.50 Bu netlerle sayısal puanım 65-70 arası gelir diye tahmin ediyorum sizce ne olur ![]() |
| Aşağıdaki kullanıcı bu güzel mesaj için sertepe isimli üyemize TEŞEKKÜR ediyor: | ||
|
| |||
| |||
| Alıntı:
)yalnız sayısal netlerinin kıymetlendiğini,sözel netlerine göre başarı sıralamanızın,sayısalla aynı değeri içerdiğini(yaklaşık) sayısal puanınızın e.a civarında geleceğini tahmin ediyorum.yani 77,51 civarı.bence gözünüz aydın,ne tür olumsuzluk olursa olsun 70in üzerinde alacaksınız.![]() |
|
| |||
| |||
| sayısal 2 netlerinin ağırlığının, sayısal 1 netlerinden fazla olması kimseyi yanıltmamalı.çünkü sayısal sorularının yapılabilirliğine bir şey diyemesek de, zaman alıcı sorular olduğunu kabul etmeliyiz.ve kimsenin bu sınavdaki zaman sorununun farkında olarak,daha zor olduğunu bildiği sayısal 2 testinden başladığını sanmıyorum.yapamayan sayısal 2 testinden yapamadı diye düşünüyorum.ama,sayısal 2 netlerini fazla yapabileninde puanları çok yükselecektir. |
|
| |||
| |||
| kpds ye hazırlandığım için çıkmak durumundayım.yarın, soru olursa yanıtlamaya çalışacağım ![]() |
|
| |||
| |||
| Alıntı:
Beni yanlış anladıgınıızı düşünerekten size karşı sizin duygularınızla bir özür borçum oldugunu belirtmek isterim. Öncelikle sizi tebrik ederim. Böyle bir çalışmaya imza attıgınız için ve bizi aydınlattıgınız için size( ÖSYM' de olsa işin içinde) minnettarız. Ben sadece olaya karamsar yaklaştıgım için belki size ters gelen cümlerim oldu... Özür diler ve nacizane katkılarınızı bekliyorum. sincerely and faithfully... |
| Aşağıdaki kullanıcı bu güzel mesaj için civileng isimli üyemize TEŞEKKÜR ediyor: | ||
![]() |
| Tags |
| ales, puanlama, sistemi, yeni |
| Konu Seçenekleri | |
| Modları Göster | Bu Konuyu Değerlendir |
![]()
| |
Okuduğunuz Konuya Benzer Konular | ||||
| Konu | Konuyu Açan | Forum | cevap | Son Mesaj |
| Yeni OSS LYS YGS Sistemi (Sunum) | SeyfiHoca | YGS / LYS Forumu | 13 | 01-02-10 22:47 |
| Yeni ÖSS Sistemi | umut89 | dilFORUM'la Tanışma | 1 | 26-02-09 00:18 |
| Yeni reklam sistemi | AuRoRaaa | Öneri ve Eleştirileriniz | 4 | 08-07-08 22:02 |
| YDS yeni sınav sistemi? | canemsure | Üniversite Rehberlik Bölümü | 14 | 17-10-07 20:27 |
| Yeni Ortaöğretime Geçiş Modeli (Yeni OKS Sistemi) | SeyfiHoca | Yönetimden Yapılan Duyurular | 0 | 09-03-07 13:39 |