![]() | ![]() | ||||||
![]() |
| |||||||
| ALES Forumu ALES Sınavı ALES Sınav Tarihi ALES Sınav Yerleri ALES Sınav Tarihleri ALES sınavları ALES sınavına girişte başvuru gerekli belgeleri ALES sınav salonları |
![]()
![]() |
| |
![]()
![]() |
< Bu başlığı Paylaşın!
|
| | LinkBack | Konu Seçenekleri | Konuyu Değerlendir | Modları Göster |
|
| |||
| |||
Bir istatistikçi olarak bu konudaki bildiklerimi ve yorumlarımı sizlerle paylaşmak istedim. öncelikle yeni uygulanacak ales puanlama sistemi ,tıpkı kpss gibi başarı sıralamasının önem kazandığı,yapılan netlerden çok adayların içindeki yerimize göre puanımızın belirleneceği bir sınavdır.hesaplama aşamalarını kısaca özetlersek: 1-)tüm adayların ham puanları(netleri); sözel,say1,say2 testlerine göre büyükten küçüğe sıralanır. 2-)her test için ayrı ayrı aritmetik ortalama bulunur. 3-)her testin aritmetik ortalamalarına ,o teste ait standart sapma değerleri eklenerek ve çıkarılarak çeşitli sınır değerleri bulunur. 4-)bu sınır değerlerine göre hangi net aralığında bulunduğumuz tespit edilir. 5-)z değeri dediğimiz(ösym hesaplama yaparken adayların normal dağılıma uygun olduklarını kabul eder.yani,kabaca ortalamanın altında net yapanla,ortalamanın üstünde net yapanların birbirlerine eşit sayıda ,ayrıca çok yüksek yapanlarla,çok düşük net yapanların çoğunluktan az ve eşit sayıda olduklarını kabul eder.)-3 ile +3 arasında dğişen bu değer aralığının neresine denk geldiğimiz hesaplanır.yani her adayın o teste ait bir z puanı olur 6-)her aday için standart sapma ve güvenirlik katsayısı yardımıyla (güvenirlik katsayısı sabit bir sayıdır),standart hata değerleri hesaplanır.(ana belirleyici standart sapma) sonuç:standart hata değerleri ile z puanları çarpılır,ham puanlarınıza(netlerinize)eklenir. bu da sizin ales puanınızdır. peki bu kadar şey bilmemiz gerekirken,kısa yoldan fikir sahibi olabileceğimiz bir formül nasıl olabilir derseniz,alese girmediğimiz halde bir formül üzerinde çalıştık.ama sadece eşit ağırlık puanı için:0,52x(tüm testlerdeki toplam netleriniz)+16,8 uyarı:bu sadece genel bir fikir edinmek için geliştirildi.aslında bu tip kısa yoldan hesaplama formülleri sınav sonuçlarına göre düzenlenir.3 farklı türdeki testlerin farklı katsayılara sahip olacağı unutulmamalıdır.yalnız çok da yanıltıcı olamayabileceğini düşünüyoruz.(kpss3 puan hesaplama formülü=0,6x(gk+gy netleri toplamı)+28 formülünü çevrenizdeki kpss adaylarının puanları üzerinde uygulayarak görebilirsiniz.yalnız bu formül ,sınav sonuçlarından çıkarıldı.aday bulamayanlara birkaç tane kimlik nosu verebilirim).sözelciler e.a.puanlarına birkaç puan eklemelidirler sözel puanlarını tahmin etmek için.(tüm netlerindeki sözel oranına bağlı.10 puan bile eklenebilir.)aynı durum bir farkla sayısalcılar içinde geçerli.onların artış oranları sözel testinin herkes tarafından yapılabilirliği göz önüne alındığında bu kadar olmayacaktır.katkılarından dolayı göktürk ve hakan arkadaşlarıma teşekkür ederim.umarım herkes istediği puanları alır. Üye olmayanlar resimleri göremezler. Üye olmak için lütfen buraya tıklayınız saygılarımla kaynak:[Sadece dilFORUM üyeleri linkleri görebilir. ] Ayrıca bu başlık altındaki 30 nolu mesajımı okumanızı öneririm.(Muhtemelen biliyorsunuzdur ama olsun.) Ayrıca; [Sadece dilFORUM üyeleri linkleri görebilir. ] adresini inceleyin. Konu SeyfiHoca tarafından (13-05-09 Saat 15:52 ) de değiştirilmiştir. |
| Aşağıdaki kullanıcı bu güzel mesaj için meb82 isimli üyemize TEŞEKKÜR ediyor: | ||
|
| ||||
| ||||
| Alıntı:
|
| Aşağıdaki kullanıcı bu güzel mesaj için Artcı isimli üyemize TEŞEKKÜR ediyor: | ||
|
| |||
| |||
| Alıntı:
|
| Aşağıdaki kullanıcı bu güzel mesaj için meb82 isimli üyemize TEŞEKKÜR ediyor: | ||
|
| |||
| |||
| meb82´isimli üyeden Alıntı bir istatistikçi olarak bu konudaki bildiklerimi ve yorumlarımı sizlerle paylaşmak istedim. formüle göre kabaca toplamda (sayısal + sözel) 103 dogruyu bulan eşit agırlık 70 i geçiyor! (kabaca) tabi dogru olablir... dedigin gibi kabaca bir formül... arkadaşlar fazla iç geçirmeyin her zaman kötüyü düşünün...(daha standart sapmalar hesaplanmadı) çünkü iyi zaten iyidir!!! :d Üye olmayanlar resimleri göremezler. Üye olmak için lütfen buraya tıklayınız Üye olmayanlar resimleri göremezler. Üye olmak için lütfen buraya tıklayınız saygılar... |
| Aşağıdaki kullanıcı bu güzel mesaj için civileng isimli üyemize TEŞEKKÜR ediyor: | ||
|
| |||
| |||
| öncelikle bir istatistikçi ile aynı forumda olmak çok güzel bir duygu.dediklerimin güvenilirliğini bilimsel yollarla sorgulayabilecek birisiyle.yalnız biz istatistikçilerin en önemli artısının,elimizdeki problemlere bilimsel yöntemlerle yaklaşıp tahminlerde bulunmak olduğunu biliyoruz.sizin maddeler halinde sıraladığım değerlendirme yöntemleri hakkında yorumlarınız olursa beklerim.yalnız bir istatistikçi olarak,bizim önemimizi gösteren bu yorumlara destek çıkmamanız çok ilginç.ayrıca şunu unutmamak lazım ki istatistikte duygulara yer yoktur.geçmişi yorumlayıp geleceğe yön çizmek vardır.insanların bazı konularda sıkıştığında yardım etmek kadar,fikir vermek kadar güzel bir şey yok.(not: 103 doğru değil,net olacak.ayrıca tüm yazıyı okumanızı tavsiye ediyorum.)mutlu günler dilerim Üye olmayanlar resimleri göremezler. Üye olmak için lütfen buraya tıklayınız |
|
| |||
| |||
| sayısal 1 netim 32.75 sayısal 2 netim 17.50 Sözel netim 66.50 Bu netlerle sayısal puanım 65-70 arası gelir diye tahmin ediyorum sizce ne olur Üye olmayanlar resimleri göremezler. Üye olmak için lütfen buraya tıklayınız |
| Aşağıdaki kullanıcı bu güzel mesaj için sertepe isimli üyemize TEŞEKKÜR ediyor: | ||
|
| |||
| |||
| Alıntı:
|
|
| |||
| |||
| sayısal 2 netlerinin ağırlığının, sayısal 1 netlerinden fazla olması kimseyi yanıltmamalı.çünkü sayısal sorularının yapılabilirliğine bir şey diyemesek de, zaman alıcı sorular olduğunu kabul etmeliyiz.ve kimsenin bu sınavdaki zaman sorununun farkında olarak,daha zor olduğunu bildiği sayısal 2 testinden başladığını sanmıyorum.yapamayan sayısal 2 testinden yapamadı diye düşünüyorum.ama,sayısal 2 netlerini fazla yapabileninde puanları çok yükselecektir. |
|
| |||
| |||
| kpds ye hazırlandığım için çıkmak durumundayım.yarın, soru olursa yanıtlamaya çalışacağım Üye olmayanlar resimleri göremezler. Üye olmak için lütfen buraya tıklayınız |
|
| |||
| |||
| Alıntı:
Beni yanlış anladıgınıızı düşünerekten size karşı sizin duygularınızla bir özür borçum oldugunu belirtmek isterim. Öncelikle sizi tebrik ederim. Böyle bir çalışmaya imza attıgınız için ve bizi aydınlattıgınız için size( ÖSYM' de olsa işin içinde) minnettarız. Ben sadece olaya karamsar yaklaştıgım için belki size ters gelen cümlerim oldu... Özür diler ve nacizane katkılarınızı bekliyorum. Üye olmayanlar resimleri göremezler. Üye olmak için lütfen buraya tıklayınız Üye olmayanlar resimleri göremezler. Üye olmak için lütfen buraya tıklayınız Üye olmayanlar resimleri göremezler. Üye olmak için lütfen buraya tıklayınız Üye olmayanlar resimleri göremezler. Üye olmak için lütfen buraya tıklayınız sincerely and faithfully... |
| Aşağıdaki kullanıcı bu güzel mesaj için civileng isimli üyemize TEŞEKKÜR ediyor: | ||
|
| |||
| |||
| Alıntı:
Açıklamalarınız için teşekkürler.Sayısal da alacağım 70 puan puan beni tatmin edicek artık beklicez ve görcez.Tekrar teşekkürler ilgin için. |
| Aşağıdaki kullanıcı bu güzel mesaj için sertepe isimli üyemize TEŞEKKÜR ediyor: | ||
|
| ||||
| ||||
| sözel=67.75 say-1=15 say-2=17 sizce kaç gelir.şimdiden çok teşekkürler. |
| Aşağıdaki kullanıcı bu güzel mesaj için biyolognew isimli üyemize TEŞEKKÜR ediyor: | ||
|
| |||
| |||
selam arkadaşlar benim netlerim de şöyle say1: 37,5 say2: 23,25 söz: 72,5 acaba ales puanım kaç civarı gelir? herkese kolaylıklar ve başarılar dilerim... |
| Aşağıdaki kullanıcı bu güzel mesaj için akiymaz79 isimli üyemize TEŞEKKÜR ediyor: | ||
|
| |||
| |||
| sayın civileng,çok naziksiniz.yalnız ortada benim açımdan önemli bir kırgınlık yoktu ki! Üye olmayanlar resimleri göremezler. Üye olmak için lütfen buraya tıklayınız şöyle ki;hiçbir insan, her zaman mutlu olamıyor ve bunun farkındayım.dediğiniz gibi gerek ösym,gerek ufak sayılabilecek nedenler beni ve birçok kişiyi olumsuz etkileyebiliyor.insanlar kendilerini istedikleri gibi ifade edemeyebiliyor.yalnız,sizin ne kadar asil bir insan olduğunuzu kavradım.sizin açınızdan bir kırgınlığınız varsa affola. Üye olmayanlar resimleri göremezler. Üye olmak için lütfen buraya tıklayınız saygılarımla. |
|
| |||
| |||
| Alıntı:
|
|
| |||
| |||
| Alıntı:
|
|
| |||
| |||
| Alıntı:
Kırılmadıgına sevindim. Şimdi asıl şu bizim olaya gelelim ne zaman açıklanır sence sonuçlar? (İstatistikçi olduguna göre bi regresyon analiz çekersin Üye olmayanlar resimleri göremezler. Üye olmak için lütfen buraya tıklayınız Üye olmayanlar resimleri göremezler. Üye olmak için lütfen buraya tıklayınız ) saygılar sunarım.. meb 82 sağol varol!!! inşaallah herkes istedigi puanın fazlasını alır. Genelde ilk yapılan sınav türleri ya kötüdür yada iyidir ortası olmaz... buda benim düşüncem... |
|
| |||
| |||
üdsye çalışıcam diye bu sınava hiç çalışmadım. Ama güzel net galiba. Çünkü sorular zor diyorlar... Benim sayısal 59, sözel de 71,5 Eski sisteme göre eşit ağırlıktan 60 alırım diyorum. Ama bakıcaz bakalım herşey sonda belli olur Üye olmayanlar resimleri göremezler. Üye olmak için lütfen buraya tıklayınız Bu arada çalışmalarınız için teşekkürler... |
| Aşağıdaki kullanıcı bu güzel mesaj için ertanalp isimli üyemize TEŞEKKÜR ediyor: | ||
|
| |||
| |||
1. Arkadaşlar önceki hesaplamalarda EA için 0,5 sayısal 0,5 sözel hesaplanılordu. Şimdi ise 0,25 + 0,25 Oldu sayısal. Mesela sayısalda 80 de 60 yapan biri 60*0,5=30 alacakken şimdi 60*0,25= 15 alacak. Fark nedir? Fark yoksa neden değişti? 2. Diğer bir sorum Sayısal 1 den 40 ta 40 yapan biri ile Sayısal 1 den 20 Sayısal 2 den 20 yapan arasında değerlendirme açısından puan avantajı çıkar mı? 3. Son sorum 66 sözel 49 sayısal netle kaç alırım acaba? Herkesin emeğine sağlık. Saygılar. Cem YILDIZ |
| Aşağıdaki kullanıcı bu güzel mesaj için siyahLaLe isimli üyemize TEŞEKKÜR ediyor: | ||
|
| ||||
| ||||
| siyah lale sözel puanını 76.125 ama bu puanun +3,-3 aşağı yada yukarısı geliyomuş |
| Aşağıdaki kullanıcı bu güzel mesaj için Artcı isimli üyemize TEŞEKKÜR ediyor: | ||
|
| ||||
| ||||
| siyah lale eşit ağırlık 71.85 yapıyo bunu 3 aşağı 5 yukarısı gelebilirmiş standart sapmalar belli olduğunda hepimiz rahatlıcaz. |
|
| |||
| |||
| Alıntı:
|
|
| |||
| |||
| Alıntı:
|
|
| |||
| |||
| kpds beni bekliyor.herkese iyi günler. Üye olmayanlar resimleri göremezler. Üye olmak için lütfen buraya tıklayınız |
![]() |
| Konu Seçenekleri | |
| Modları Göster | Bu Konuyu Değerlendir |
![]()
| |
Okuduğunuz Konuya Benzer Konular | ||||
| Konu | Konuyu Açan | Forum | cevap | Son Mesaj |
| Yeni OSS LYS YGS Sistemi (Sunum) | SeyfiHoca | ÖSS / LYS / YGS Forumu | 14 | 01-02-10 23:47 |
| Yeni KPDS/ÜDS Sistemi! | SeyfiHoca | Dil Sınavları İle İlgili Paylaşımlar | 52 | 15-11-09 20:10 |
| Yeni ÖSS Sistemi | umut89 | dilFORUM'la Tanışma | 1 | 26-02-09 01:18 |
| Yeni reklam sistemi | AuRoRaaa | Öneri ve Eleştirileriniz | 4 | 08-07-08 23:02 |
| Yeni Ortaöğretime Geçiş Modeli (Yeni OKS Sistemi) | SeyfiHoca | Yönetimden Yapılan Duyurular | 0 | 09-03-07 14:39 |