23-11-09, 17:32
|
 | assc.prof.anthrp/lnguiscs | | Üyelik tarihi: Jun 2008 Yaşadığım şehir: İzmir Yaş: 67
Puan Verme Gücü: 56 | |
Alıntı: Yalçın İzbul´isimli üyeden Alıntı
. # He went into the room as quietly as he could ............... not to wake the children. a. because of b. so as c. almost d. unless e. whether or . | AÇIKLAMASI: Mastar (the infinitive) yapılarıyla cümle içinde karşılaştığınızda, bunun "amaç" belirten bir ifade olma olasılığı herzaman yüksektir. -- I'll go out for a walk to get some fresh air.
-- It's very cold outside. Be careful not to catch a cold.
-- Friends, Romans, countrymen, lend me your ears; ....I come to bury Caesar, not to praise him.
-- Thou shouldst eat to live; not live to eat. ------------------------------
"Amaç" belirten mastar yapılarını kullanım sıklığı sırasına göre sıralıyorum: to forget, not to forget
in order to forget, in order not to forget
so as to forget, so as not to forget -mek, -mak için; -memek, -mamak için Anlam olarak aralarında bir fark hissetmiyorum. En kestirmeden ifade olduğu için yalnızca mastarın kendisiin kullanılması en yaygın olsa gerek. Ancak, değişik cümlelerde, birisi yerine diğeri tercih edilerek "edalı" anlatımlar sağlanabilir.
********************************** Alıntı: freeman´isimli üyeden Alıntı
güzel bir soru..... | Teşekkür ederim. "Güzel" soru hazırlamazsam işime saygısızlık, kendime ihanet etmiş olurum.
Alıntı: freeman´isimli üyeden Alıntı
bu soru sanki iyi dilbilgisine sahip olmanın pek işe yaramadığını gözler önüne seriyor... | Sn freeman, sizin gramere karşı olan alerjinizi biliyorum. Zararı kendinize. Fakat genç arkadaşlarımızın aynı yanılgıya düşmemeleri bakımından burada eklemek zorundayım.
Gramere başvurmadan buradaki şıkları açıklamanın bir yolunu göremiyorum. .
__________________ Köklerden, dallara, yapraklara, çiçeklere... |